ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Γιατί οι κυπριακές κωμωδίες δεν έχουν υπόθεση;

The Tsiakkos

The Tsiakkos

Δεν χρησιμοποιώ την έκφραση όπως έφτασε να σημαίνει μεταφορικά, δηλαδή ότι κάτι δεν είναι καλό ή υπολείπεται ουσίας, του τύπου «τα σουβλάκια του Πάμπου εν έχουν υπόθεση», αλλά κυριολεκτικά. Oι κυπριακές σειρές δεν έχουν υπόθεση. Δεν έχουν πλοκή, δεν προχωρούν, δεν κινούνται! Εκτός κι αν μια σειρά είναι βασισμένη σε βιβλίο που υπαγορεύει την υπόθεση, όπως η φετινή «Σαλώμη» πι χι, οι πλείστες δύσκολα μπορούν να αναπτύξουν την ιστορία και να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσα πλοκή. Φυσικά και «Η Ελένη η πόρνη» ήταν βιβλίο πριν περάσει στον τηλεοπτικό Καιάδα και είδαμε πόσο καλά πήγε!

Ο ίδιος ο Λώρης «Στο μια φορά κ’ έναν καιρό» έκανε inside joke πως αν ήταν η σειρά στο Netflix, σε 10 επεισόδια θα είχε τελειώσει, ενώ στον ΑΝΤ1 μέχρι να φτάσουν τα 70 επεισόδια έχουν χρόνο μπροστά τους, οπότε πάνε με το πάσο τους. Η υπόθεση της σειράς είναι τόσο στακκαρισμένη, που στα 10 επεισόδια που προβλήθηκαν μέχρι στιγμής οι πρωταγωνιστές δεν έχουν φύγει από τον αχυρώνα! Παίζουν μόνο ξαπλωμένοι πάνω στα άχυρα χωρίς κανένα action. Και υποτίθεται είναι ιππότες – μαχητές – πάουερ ρέιντζερς, ξερω ‘γω. Λίγο action, ρε παιθκιά. Σοβαρά τωρά, μέχρι να φτάσουμε το Μάη και τα 70 επεισόδια έτσι θα την βγάλουμε; Με ανακυκλωμένα και επαναλαμβανόμενα (σεξιστικά τα πλείστα) αστεία;

Μιλώντας για σεξιστικά, είδα το «Sex and the Village» που θα έπρεπε να είναι εναλλακτικά ο τίτλος των «Ανεράδων» της νέας κωμωδίας του Sigma, που έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σαββατοκυρίακο. Αν δεν πήρατε χαμπάρι, να σας πω πως πρόκειται για κυπριακό σκετς που όταν θα μεγαλώσει θέλει να γίνει κωμωδία του Netflix. Επειδή το κομμάτι της κωμωδίας το εμπεδώσαμε, η σειρά έχει επίσης κοινωνικά και ρομαντικά στοιχεία και διαδραματίζεται στο Νιο Χωρκό το 1920, μόλις οι Άγγλοι ανέλαβαν τη διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Μεταξύ μας, περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε μια τέτοια ιστορία αλλά προϋποθέτει μεγάλη ιστορική έρευνα, οπότε πού να τρέχουμε να βρίσκουμε αρχεία και ντοκουμέντα. Ας βάλουμε προς το παρόν έναν καφενέ, έναν παραπόττη φιλάργυρο παπά, έναν μουχτάρη, ένα παλληκάρι, έναν Εγγλέζο, έναν κακό και τέσσερις φιλενάδες, βασισμένες κανονικότατα στις τέσσερις ηρωίδες του «Sex and the City», και να φτιάξουμε την σειρά εύκολα. Μόνο ο ράφτης ο Γιαννής λείπει για να γίνει το Ιστορίες του Χωρκού 2.0 Reloaded.

Οι οποίες «Ιστορίες του Χωρκού» είχαν πιο μαζεμένο σενάριο στα αυτοτελή επεισόδιά τους. Στις «Ανεράδες» ο μουχτάρης του χωρκού μαζί με τον βοηθό του, στα δυο επεισόδια που προβλήθηκαν, απλά περπατά μέσα στα στενοσόκκακα. Τίποτε άλλο. Αν και για να είμαι δίκαιος, όσον αφορά στην υπόθεση, οι «Ανεράδες» έμπλεξαν διάφορες ιστορίες μέσα στα πρώτα επεισόδια, το πόσο θα τις εξελίξουν είναι μια άλλη ιστορία. Η Φανουρία δεν μπορεί να κάνει παιδιά, ο άντρας της την απατά και την φταίει αποκλειστικά που δεν μπορεί να του δώσει απογόνους, η Ιουλία διεκδικείται από ένα ομορφόπαιδο που δεν του μιλά (δεν ξέρουμε ακόμα γιατί), ενώ φαίνεται πως ο πατέρας της δεν δέχτηκε ποτέ να τον πάρει αφού η μάνα του ήταν Τουρκάλα, η Παρθενόπη (επίτηδες), ως άλλη Σαμάνθα, θέλει να πάρει όλους τους άντρες του χωριού (εξαιρετικά διαστρεβλωμένη εικόνα της γυναικείας σεξουαλικής χειραφέτησης με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε σε κάποια στιγμή), και η Ιουλία θα δεχτεί να παντρευτεί έναν άγνωστο άντρα τον οποίο της προξενεύει ο Παπάς αδελφός της, έχοντας στο νου του τα χωράφια του μέλλοντα γαμπρού.

Όλα διαχρονικά θέματα της κυπριακής κοινωνίας και της ιδιοσυγκρασίας του ττοπουζοκυπραίου. Μπορεί να μην ταιριάζουν όλα κάτω από την ομπρέλα της κωμωδίας, αλλά έτσι θέλει η σεναριογράφος, οπότε πάσο. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο όμως, είναι η εύκολη προσφυγή στο εφηβικό σεξουαλικό χιούμορ για να βγει η κωμωδία. Το οποίο είναι διάσπαρτο στις «Ανεράδες» αλλά και στο «Μια φορά κ’ έναν Καιρό». Δεν είμαι πουριτανός, δεν σφίγγω τις πέρλες αναφωνώντας Oh Mon Dieu όταν η Παρθενόπη θέλει να μάθει πως λέμε στα Αγγλικά το «βάλτην μέσα». Είμαι ιδιαίτερα βωμολόχος, αλλά, παίδες, μ’ αυτό το χιούμορ γελούσαμε με τους φίλους μας στην αυλή του σχολείου όταν ανακαλύψαμε το λουβί-λουβί-λουβί-λουβί, που είναι το μοναδικό που δεν είπατε μέχρι στιγμής! Βασανίστε το λίγο το πράμα. Κάτι καλύτερο θα βγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
blog  |  The Tsiakkos  |  tv  |  entertainment  |  lifestyle

THE TSIAKKOS: Τελευταία Ενημέρωση

photo by @loveislandgreece on Instagram

Trash Island

«Ναι, υπάρχει χειρότερη τηλεόραση και την θέλουμε»
 |  THE TSIAKKOS
Η σωτηρία της ψυχής

Η σωτηρία της ψυχής

Έτσι πληροφοριακά, και για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους, μάθετε πως φέτος στην Ελλάδα θα ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS