ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λινό πουκάμισο, βερμούδα και sneakers
 

Το dial up του trendy

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα άρχισαν σιγά-σιγά να κυριαρχούν στις παρέες. Μπορεί όχι στο ίδιο φόρματ συζήτησης με βάση την ηλικία και το φύλο, αλλά η θεματολογία είναι περίπου στα ίδια πεδία. Εξηγούμαι: ζούμε στον πλανήτη μια μεταβατική περίοδο, μια σιωπηρή επανάσταση ανάλογη με αυτές που έζησαν οι πρόγονοί μας και είχαν αλλάξει τον κόσμο. Η επανάσταση της εκτύπωσης πριν 600 χρόνια, η επανάσταση των αυτοκινήτων πριν 100 χρόνια, η επανάσταση της τηλεόρασης πριν 50 χρόνια και των προσωπικών υπολογιστών πριν 30 χρόνια, έγιναν πρώτα σε χωριά της Ευρώπης και της Αμερικής και εξαπλώθηκαν σιωπηρά στον πλανήτη με αργούς ρυθμούς. Η τελευταία επανάσταση με το iPhone και τα smartphones πριν ακριβώς 10 χρόνια (ναι, ναι πέρασαν ήδη τόσα) απλώθηκε σε κάθε γειτονιά της γης σε μόνο ένα χρόνο. Αυτή που πρόκειται να συμβεί δεν ξέρω πόσο θα μας πάρει να την αφομοιώσουμε, μιας και υπάρχουν αντιστάσεις που δεν υπήρξαν όταν ο Steve Jobs έπιασε όλο τον τεχνολογικό πλανήτη στον ύπνο, παρουσιάζοντας το πρώτο iPhone.

Ζούμε λοιπόν ενδιαφέρουσες εποχές, interesting times που θα έλεγαν και οι Άγγλοι καθηγητές της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Όταν ο γιος μου διάβαζε για διαγώνισμα πληροφορικής, με πήρε τηλέφωνο αγχωμένος να με ενημερώσει πως είχε άγνωστες λέξεις και εκφράσεις. Στην κατ’ ιδίαν συζήτησή μας λίγα λεπτά μετά, με σοκ παρατήρησα πως στη λίστα με τους τρόπους σύνδεσης στο διαδίκτυο ο γιος μου είχε απορίες για το τι είναι το «dial up» και τι το «καλωδιακό ίντερνετ». Kαι πώς να μην έχει; Δεν χρησιμοποίησε ποτέ στη ζωή του καλώδια για να ενωθεί κάπου, είτε για να γκουγκλάρει, είτε για να τυπώσει, είτε για να παίξει στο PlayStation. Πήγα λοιπόν και του έδειξα το καλώδιο της (ξεχασμένης μας) τηλεφωνικής συσκευής στο σπίτι. Με έβλεπε με απορία, λες και είχε μπροστά του εξωγήινο, καθώς του εξηγούσα πως παλιά παίρναμε το καλώδιο της ΣΥΤΑ (έτσι λεγόταν στα Ελληνικά) και το ενώναμε στον υπολογιστή για να πάρουμε ίντερνετ 56K. Καθώς όμως του μιλούσα, η απορία στην έκφρασή του μου έγινε θυμός. Πώς είναι δυνατόν να διδάσκουν στα παιδιά αυτής της γενιάς, που είναι έτοιμα να γράψουν κώδικα, το «dial up» και τα «Windows» του κώλου;

Η επανάσταση που έρχεται και γίνεται σιγά-σιγά θέμα συζήτησης παντού είναι η εξής: του χρόνου θα οδηγούμε με αυτόνομα αυτοκίνητα, που θα οδηγούν δηλαδή μόνα τους, θα παρκάρουν και θα προσπερνούν την ώρα που εμείς θα παίζουμε στο smartphone μας.
Του χρόνου θα βάζουμε στα μάτια φακούς επαφής που θα στέλνουν στο κινητό το ζάχαρο και την πίεσή μας, του χρόνου θα φορτίζουμε το αυτοκίνητο με 10 ευρώ ρεύμα για 500 χιλιόμετρα. Ενώ λοιπόν του χρόνου θα συμβαίνουν αυτά, στα σχολεία μας διδάσκουμε το dial up; Είμαστε σοβαροί;

Ζούμε φέτος ενδιαφέρουσες εποχές, γιατί άλλαξε δραματικά το τι είναι in και trendy και τι είναι old fashion και banale:
in και trendy είναι τα ταξίδια, είτε με αεροπλάνο είτε roadtrips με το αυτοκίνητο. Να φεύγεις και να ζεις, να γνωρίζεις νέο κόσμο και να βυθίζεσαι σε νέες εικόνες. Ξεπερασμένο την ίδια ώρα είναι να χρεώνεσαι στην τράπεζα για να έχεις μεγάλο σπίτι με πισίνα και να στερείσαι τη ζωή, μια ζωή.

Trendy είναι να έχεις καλό κινητό με ντιζαϊνάτη θήκη και όχι να ακουμπάς τα ίδια λεφτά για ακριβή τσάντα. Οι ακριβές τσάντες και τα monograms είναι γενικά passe.

Trendy είναι πλέον να φοράς το ρούχο και όχι να σε φορά αυτό. Δηλαδή να σου πάει, να το υποστηρίζεις και να ταιριάζεις στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι, και όχι να βλέπεις τι λογότυπο έχει, ούτε καν τι ποιότητα. Αυτή πλέον είναι αναλώσιμη.

Trendy είναι η κυπριακή μουσική σκηνή, τα πάρτι σε ωραίες τοποθεσίες και οι προσπάθειες νέων άγνωστων καλλιτεχνών. Pass� είναι τα αισθησιακά ξέκωλα και οι καλλιτέχνες από Ελλάδα που έρχονται για αρπαχτή.

Trendy είναι τα κυπριακά κρασιά, η δοκιμασία νέων προσπαθειών από μορφωμένους νέας γενιάς οινοποιούς. Pass� είναι τα κοκτέιλ όταν τα πληρώνεις 10 ευρώ και πρέπει να τα ζαλίζεις για όλο το βράδυ.

Trendy είναι φυσικά το φρέσκο «Survivor» και οτιδήποτε καινούργιο και καλογυρισμένο, ενώ passe είναι το γερασμένο «Μπρούσκο» και οι ελληνοκυπριακές παραγωγές της αρπαχτής. Trendy επίσης είναι το Netflix και το streaming. Passe είναι το σινεμά και τα πρωινάδικα του απογεύματος.

Trendy είναι, τέλος, οι Πετρίδης, Χάρης, Λουκαΐδης, Παμπορίδης, Δημητριάδης, Λακκοτρύπης, Αννίτα και Νικόλας. Pass� είναι ο Άντρος, ο Χάσικος, ο Χριστόφιας, ο Μαρκίδης, και οτιδήποτε πρεσβεύει το παρελθόν χωρίς μέλλον. Pass� είναι να αποκαλείς τους νόμους της πολιτικής ηθικής και τη σύγκρουση συμφερόντων «μασκαραλλίκκια

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Στη λάσπη

Στη λάσπη

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Μαϊου.
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ