ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τα δύο τέρατα

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Απριλίου.

Είναι Απρίλιος του 2022 και αυτό  το κείμενο είναι μια προφητεία για αυτά που θα ζήσουμε τον επόμενο χρόνο. Διαβάστε το υπεύθυνα.

Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει, έστω και σε νεαρή ηλικία πολιτικά παίγνια απείρου κάλλους, πριν τις εκάστοτε προεδρικές εκλογές. Ζήσαμε την απαγωγή του Αχιλλέα, ζήσαμε τον Captain Nemo που θα ψέκαζε τη χώρα, ζήσαμε τον Σπύρο να κατηγορεί τον Κληρίδη ως Ναζί (πόσο επίκαιρο) και λίγα χρόνια μετά να βγάζει τον Γλαύκο πρόεδρο. Ζήσαμε το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ να βγάζει ένα από τους πλέον ορκισμένους αντι- κομμουνιστές στο ύπατο αξίωμα. Ζήσαμε την «υπέρβαση» Αναστασιάδη – Πολίτη για να βγει ο Χριστόφιας πρόεδρος (μετά από μια επίσκεψη του Κατσουρίδη στο Προεδρικό του Τάσσου). Ζήσαμε τέλος το απόλυτο πολιτικό underdog του 2004 να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό για δέκα χρόνια και να επανεκλέγεται μόνος εναντίων όλων με το θεαματικό 56%. Τα έχουμε ζήσει όλα στον βωμό της υστεροφημίας, του power game, των οικονομικών συμφερόντων, της διαμοίρασης του (εύκολου) χρήματος, όλα αυτά πάνω από τον τάφο της κατεχόμενης Κύπρου, την οποία ευκόλως επικαλούμαστε όταν θέλουμε να παίξουμε με το συναίσθημα και τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του κόσμου.

 Ο λαός διχάστηκε για δεκαετίες σε μπλε και κόκκινους. Ακολούθως οι μπλε με προεξάρχοντες τους περίφημους «BIG 4» έγιναν λίγο ροζ, κάνοντας δουλειές εκατομμυρίων με τους Ρώσους ολιγάρχες, διαφημίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως την Ν1 χώρα επενδύσεων (κυκλική οικονομία) της Ρωσίας του Πούτιν. Πολλοί κόκκινοι έγιναν γαλάζιοι ζώντας τον ακραίο καπιταλισμό που ο πατέρας τους ξόρκιζε πάνω στο τραπέζι κάθε βράδυ, με τις πισίνες τους, τα παιδιά τους στο English School και τις διακοπές στο Courchevel, κάνοντας δουλειές με Αμερικάνους, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους.

 Πριν επτά χρόνια ο ΔΗΣΥ μάς παρουσίαζε ένα νέο φέρελπι διπλωμάτη, έμπιστο, με πολιτικό αισθητήριο και γλυκομίλητο. Οι δεινόσαυροι του κόμματος σφάζονταν στα πόδια του ποιος θα τον έχει στις υπηρεσίες του, Αβέρωφ, Κασουλίδης ή Αναστασιάδης με τον τελευταίο να επικρατεί. Τα χρόνια πέρασαν και ο γλυκομίλητος νέος με εξυπνάδα, πονηριά και σκληρή δουλειά έγινε ο πλέον δημοφιλής Κύπριος πολιτικός. Στη διαδρομή αυτή πίσω από τις κουρτίνες ο νέος αυτός πλακώθηκε με τους μισούς πρέσβεις στην Κύπρο, ενώ η γυναίκα του απείλησε τη Μέρκελ με βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, με την τελευταία να την διώχνει από την αίθουσα, σύμφωνα με τον αστικό μύθο.

 Από την άλλη πλευρά ο μακαρίτης ο Χριστόφιας και με έναυσμα μια εκπομπή –fast track– εκμάθηση στο Κυπριακό, της άλλοτε παρουσιάστριας παιχνιδιών, την έχρισε υποψήφια βουλευτή ως μια μεταγραφή από το ΔΗΚΟ Έγκωμης. Η star (ή starlet) Ειρήνη μπήκε σαν σίφουνας στη Βουλή και με την ενέργεια, την εξυπνάδα, αλλά και τον επικίνδυνο Λαϊκισμό,  σάρωσε σε ψήφους και δημοφιλία τον κόσμο του ΑΚΕΛ, που έψαχνε μια λάμψη σε ένα βαρετό, άοσμο κόμμα, όπου όλη η ηγεσία του δεν δούλεψε ποτέ στον έξω κόσμο.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δημιούργησαν και εργαλειοποίησαν προς όφελός τους τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Γνωρίζοντας τα κακά που φέρνουν μαζί τους και κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί της όμορφης βιτρίνας στο μαγαζί. Με λίγα λόγια, οι ίδιοι δημιούργησαν δύο πολιτικά τέρατα δημοφιλίας. Τώρα που αυτά τα τέρατα γυρίζουν να δαγκώσουν εκεί που πριν έγλειφαν, το σύστημα ξύπνησε. Όμως φρονώ ίσως είναι πλέον αργά. Όσα και να σούρουν στον Χριστοδουλίδη αντί να του κόβουν τα φτερά, μάλλον του τα μεγαλώνουν. Όσο και να διαβάλλει η επαγρύπνηση την Ειρήνη αυτή κινείται, είναι η άποψή μου, σε ένα παράλληλο σύμπαν ύπαρξης σε σχέση με την παλαιολιθική εποχή της γραμματείας. Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο που αυτοί δημιούργησαν στους εαυτούς τους και στη χώρα, δεν φταίνε αυτοί, αλλά φταίνε τα ΜΜΕ! Φταίνε οι πολίτες, φταίνε οι ξένες δυνάμεις, φταίει ο αντίχρηστος. Φταίνε όλοι εκτός από τους ίδιους. Τους ίδιους που δεν μπορούσαν να δουν το μέλλον, τον χαρακτήρα των πουλέν τους, τη δυναμική αλλά και τις αδυναμίες της κοινωνίας. Την επόμενη φορά που θα μας πουν πως για τον Νίκο και την Ειρήνη φταίμε εμείς τα Μέσα, θα τους στείλω από έναν καθρέπτη. Να τον κρεμάσουν στα γραφεία τους με την επιγραφή «αυτός φταίει».    

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides 

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
X