Ριάνα Στυλιανού
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα πράγματα στον κόσμο της ομορφιάς ήταν σχετικά ξεκάθαρα. Υπήρχαν εταιρείες που ειδικεύονταν στην περιποίηση προσώπου, άλλες που επικεντρώνονταν στο μακιγιάζ και κάποιες που είχαν χτίσει ολόκληρη τη φιλοσοφία τους γύρω από τα αρώματα. Σήμερα, όμως, τα όρια ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.
Ένα skincare brand μπορεί να κυκλοφορήσει το επόμενο viral lip balm, μια εταιρεία περιποίησης μαλλιών να παρουσιάσει τη δική της συλλογή αρωμάτων και ένα makeup brand να επενδύσει σε προϊόντα περιποίησης σώματος. Το beauty industry αλλάζει και οι εταιρείες φαίνεται πως θέλουν πλέον να έχουν μια θέση σε κάθε βήμα της καθημερινής μας ρουτίνας.
Από ένα viral προϊόν σε μια ολόκληρη beauty συλλογή
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Summer Fridays, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τα skincare προϊόντα της και ιδιαίτερα την Jet Lag Mask. Ωστόσο, ήταν το Lip Butter Balm που την έφερε ακόμη πιο κοντά στον κόσμο του μακιγιάζ, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της.

Η επιτυχία του δεν ήταν τυχαία. Συνδύαζε την ενυδάτωση ενός προϊόντος περιποίησης με το αισθητικό αποτέλεσμα ενός lip gloss, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία αγαπημένων προϊόντων για όσες θέλουν να περιποιούνται τα χείλη τους χωρίς να αποχωρίζονται το makeup look τους.
Αντίστοιχα, η Rhode της Hailey Bieber απέδειξε πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει ένα και μόνο προϊόν. Το Glazing Milk, που κυκλοφόρησε το 2023, συνέβαλε στη δημοτικότητα των milky toners, με πολλές εταιρείες να παρουσιάζουν στη συνέχεια τις δικές τους εκδοχές.
Τα αρώματα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις αφορά την κατηγορία των αρωμάτων, η οποία προσελκύει πλέον εταιρείες που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμία άμεση σχέση με αυτήν. Η Odele, γνωστή για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών της, επέκτεινε τη συλλογή της με body mists, ενώ η The Nue Co., που ξεκίνησε από τον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, έκανε τη δική της είσοδο στον κόσμο των αρωμάτων.
Την ίδια στιγμή, η κορεατική Medicube αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στο skincare για να δημιουργήσει προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών, μεταφέροντας τη φιλοσοφία της K-beauty σε περισσότερες κατηγορίες.
Ακόμη και η Marc Jacobs Beauty επιστρέφει στο μακιγιάζ, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία το όνομα Marc Jacobs διατηρούσε παρουσία στον χώρο της ομορφιάς κυρίως μέσω των αρωμάτων.
Μήπως, όμως, έχουμε υπερβολικά πολλά προϊόντα;
Η συνεχής εμφάνιση νέων συλλογών δημιουργεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα: χρειαζόμαστε πραγματικά τόσες διαφορετικές εκδοχές των ίδιων προϊόντων;

Η επιτυχία ενός viral beauty item συχνά ακολουθείται από δεκάδες παρόμοια λανσαρίσματα. Αυτό συνέβη με τα bronzing drops, που απέκτησαν τεράστια δημοτικότητα χάρη στο D-Bronzi της Drunk Elephant, αλλά και με τα milky toners. Όταν, όμως, κάθε εταιρεία προσπαθεί να ακολουθήσει την ίδια τάση, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσει. Και κάπου εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πρόκληση για τα beauty brands: να εξελίσσονται χωρίς να χάνουν αυτό που τα έκανε αρχικά αγαπητά στο κοινό τους.
Το μέλλον της ομορφιάς είναι multi-category
Όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανάλυση του The Business of Fashion, η επέκταση σε νέες κατηγορίες μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική πίσω από κάθε νέο προϊόν. Για εμάς, ως καταναλώτριες, αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές, περισσότερα ενδιαφέροντα λανσαρίσματα και, φυσικά, περισσότερα προϊόντα που θα θέλουμε να προσθέσουμε στο beauty wishlist μας.
Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: θα καταφέρουν τα αγαπημένα μας brands να μας εντυπωσιάζουν πραγματικά ή θα καταλήξουμε να βλέπουμε παντού τα ίδια προϊόντα με διαφορετικό packaging και λογότυπο;


















