GOING OUT

Γιατί η μπίρα… θέλει HUMOR


Της Μαρίας Φάντη

Μπίρα στο χέρι χειμώνα-καλοκαίρι… ένα motto που πολλοί ακολουθούν αφού χωρίς καμία αμφιβολία, η μπίρα είναι το πιο παρεΐστικο ποτό, αλλά και το πιο δροσιστικό. Αυτό συνέβη και για την ομάδα πίσω από την μπίρα HUMOR, που εκτιμούσε από παλιά τις καλές craft μπίρες αφού για πολλά χρόνια έφτιαχνε και έπινε τη δική τους μπίρα στο σπίτι. Η λατρεία που από χόμπι έγινε μια μικρή ζυθοποιία, η οποία, μετά από το ταξίδι 3 χρόνων που ξεκίνησε ο Σωτήρης και η παρέα του, λειτουργεί με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με δυνατότητα παραγωγής σχεδόν στις 100 χιλιάδες λίτρα τον χρόνο. Το wiz ήθελε να ανακαλύψει περισσότερα για την μπίρα που κρύβεται πίσω από τη HUMOR, έτσι επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο και μιλήσαμε με τους δημιουργούς της.

Πότε και πώς ξεκινήσατε;
Κατ’ αρχάς να πω ότι είμαστε μια ομάδα πολύ καλών φίλων που από παλιά εκτιμούσαμε την καλή craft μπίρα και για πολλά χρόνια φτιάχναμε και πίναμε τη δική μας μπίρα στο σπίτι. Μερικοί από την ομάδα μας προχωρήσαμε το χόμπι αυτό… Αποφασίσαμε να το μελετήσουμε πιο σοβαρά και έτσι επισκεφτήκαμε αρκετά μικροζυθοποιεία στο εξωτερικό και παρακολουθήσαμε σχετικά σεμινάρια. Κάπως έτσι το 2016 αποφασίσαμε να αγοράσουμε μιας πολύ μικρής κλίμακας επαγγελματικό εξοπλισμό και να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μπίρα σε πιο ελεγχόμενες και ακριβείς συνθήκες. Το «πείραμα» πέτυχε. Μπορούσαμε πλέον να φτιάξουμε ωραίες μπίρες με πιο σωστές τεχνικές. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας μικροζυθοποιείο. Το 2018 σχεδιάσαμε το ζυθοποιείο μας και 1 χρόνο μετά λειτουργούμε πλήρως με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με δυνατότητα παραγωγής κοντά στις 100 χιλιάδες λίτρα τον χρόνο.

Ποια είδη μπίρας έχετε;
Προς το παρόν έχουμε 3 είδη μπίρας: Μια ελαφρώς αρωματική Pilsner, μια Weiss (σιταρένια) και μια India Pale Ale (ΙΡΑ). 

Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;
Κάθε είδος μπίρας είναι διαφορετικό. Οι βύνες που χρησιμοποιούνται, οι λυκίσκοι, οι μαγιές αλλά ακόμη και η διαδικασία παραγωγής τους είναι διαφορετικές. Άρα και το τελικό προϊόν είναι διαφορετικό ως προς το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, την επίγευση και τον αλκοολικό βαθμό. Συγκεκριμένα η HUMOR ΙΡΑ είναι έντονα αρωματική (αρώματα πεύκου και κιτροειδών) και με σχετικά υψηλό βαθμό πικράδας. Η HUMOR Weiss αφήνει ελαφριά γλυκάδα με ελαφρύ άρωμα μπανάνας και γαρύφαλλου ενώ η HUMOR Pilsner είναι μέτριας πικράδας μπίρα με διακριτικά αρώματα λουλουδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ WIZ-GUIDE


Tags: HUMOR, μπύρα, έξοδος, going out