ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σάββας Πούμπουρας: «Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες»

Ανδρέας Μαλάης


Αμεσότητα, ταλέντο, ισχυρή άποψη και χιούμορ. Με περισσότερα από δέκα χρόνια στην τηλεόραση, ο Σάββας Πούμπουρας μάς μιλά για τα επόμενά του σχέδια και την παρουσίαση του «Μust Fashion The Anniversary Event» στις 10 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας.


Σε ποια φάση σε βρίσκουμε τώρα;
Είμαι σε δημιουργική περίοδο. Ετοιμάζω δύο παραγωγές τόσο για τηλεόραση όσο και για το Ίντερνετ και δουλεύω πάνω σε αυτά καθημερινά.

Στις 10 Ιουνίου θα σε δούμε και στην παρουσίαση του Must Fashion The Anniversary Event. Σε είδαμε και πέρσι στον ρόλο της παρουσίασης. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Χαίρομαι που θα το παρουσιάσω και φέτος. Το Must Fashion έχει μια λάμψη, βλέπεις ωραίες δημιουργίες και είναι απίστευτη η φαντασία και η δημιουργικότητα των σχεδιαστών. Είναι MUST να παρευρεθεί κάποιος!

Μαρία Κορινθίου...

Με τη Μαρία γνωριζόμαστε χρόνια και πραγματικά όταν βρισκόμαστε παρέα περνάμε υπέροχα γιατί είναι ένας άνθρωπος με τρομερή αίσθηση του χιούμορ και μια σωστή επίσης επαγγελματίας! Θα είναι υπέροχη η βραδιά.

Στο πρώτο μισό της σεζόν βρέθηκες στην παρουσίαση του «Nomads». Κάνοντας έναν απολογισμό, τι πρόσημο θα έβαζες στη συμμετοχή σου;
Μόνο θετικό πρόσημο, εννοείται. Ήταν κάτι καινούργιο και διαφορετικό για μένα, σε σχέση με όλα όσα έχω ετοιμάσει. Έζησα από κοντά μια τεράστια παραγωγή και τις δυσκολίες όλου αυτού του εγχειρήματος. Όταν έχεις να διαχειριστείς τόσους ανθρώπους, τις αντιδράσεις τους, τις δυσκολίες που τούς φέρνουν σε ακραίες καταστάσεις, είναι πάντα μια πρόκληση. Δεν είναι όλα ρόδινα, όπως φαίνονται στην τηλεόραση, συμβαίνουν άλλα τόσα πίσω από τις κάμερες με τα οποία έρχεσαι αντιμέτωπος καθημερινά. Μόνο μια γλυκιά αίσθηση που άφησε, ασχέτως αν είχε πάρα πολλή δουλειά. Και να είσαι σίγουρος ότι θα το έκανα ξανά.

Θεωρείς ότι ήταν άδικα ορισμένα σχόλια ή κριτικές σχετικά με την επιτυχία ή όχι του ριάλιτι;
Δεν θα σταθώ σε άδικο και δίκαιο. Το project έγινε με πολύ κόπο και αγάπη και θεωρώ ότι πήγε πολύ καλα, αλλά όπως ξέρεις.... για τα πάντα ακούγονται τα ΠΑΝΤΑ. Θα προτιμήσω να μείνω μόνο στην κριτική, η οποία, ασχέτως αν είναι καλή ή κακή, θεωρώ ότι είναι εποικοδομητική, επειδή ακριβώς με βοηθάει να είμαι ακόμη καλύτερος σε αυτό που κάνω.

Βρίσκεσαι στην τηλεόραση εδώ κι έντεκα χρόνια. Θεωρείς ότι έχουν ξεκινήσει να ανακάμπτουν τα πράγματα μετά την κρίση;
Εννοείται ότι ανακάμπτουν, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε τους εξωτερικούς παράγοντες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να κάνουμε την αλλαγή. Να ρισκάρουμε συνεχώς. Έχω δοκιμάσει το επιχειρείν και έπαιξα τα ρέστα μου σε περίοδο βαθείας κρίσης. Και δεν το μετάνιωσα. Ήμουν πάντα της λογικής ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις (και όχι μόνο), δουλεύω τη φιλοσοφία του all-in. Πρέπει να δείξεις ωραίο έργο, πρέπει να δείξεις ποιότητα και αυξημένη παραγωγικότητα.

Σαν ένα μελετημένο ρίσκο;
Μα δεν πιστεύω ότι υπάρχει μελετημένο ρίσκο. Το ρίσκο είναι ρίσκο. Σίγουρα προσπαθείς να μειώσεις τα περιθώρια της απώλειας, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, δεν μπορείς να υπολογίσεις τίποτα στο 100% του• ή το πας ή δεν το πας καθόλου.

Πέρα από την κρίση, και οι διαδικτυακές πλατφόρμες υπήρξαν ένα άλλο μέτωπο που απείλησε και απειλεί τη συμβατική τηλεόραση.
Εννοείται. Είναι το μέλλον και η τηλεόραση είναι σίγουρα ένα πιο παλιό μέσο. Δεν πιστεύω ότι θα αντικαταστήσει την τηλεόραση το διαδίκτυο, πιστεύω, όμως, ότι κάνει καλό στην τηλεόραση η τόσο αυξημένη επίδραση του διαδικτύου γιατί θα βάλει σε διαδικασία την τηλεόραση να γίνει καλύτερη και να κοιτάξει άλλου είδους παραγωγές κι άλλου είδους επικοινωνία σε σχέση με τις νεότερες γενιές.

Αυτό πώς μπορεί να επιτευχθεί, ιδιαίτερα με τις νεότερες γενιές;
Αυτό που είπα, ουσιαστικά. Πρέπει να βρει τρόπους να τις προσεγγίσει, να εξελιχθεί, να γίνει πιο διαδραστική και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα.

Εσύ παρακολουθείς τις ελληνικές παραγωγές;
Βεβαίως, παρακολουθώ.

Ποια προγράμματα;
Παρακολουθώ τα πάντα για να είμαι ενημερωμένος, για να βλέπω τι τρέχει, πώς εξελίσσεται το μέσο και τι καινούριο βγαίνει στην αγορά.

Δεν υπάρχουν δηλαδή προγράμματα με τα οποία να δίνεις «τηλεοπτικό ραντεβού»;
Και ελλαδίτικα και κυπριακά! Ήμουν φανατικός του «Your face sounds familiar», όπως επίσης και του «Αδύναμου κρίκου».

Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο είδος προγράμματος που λείπει από την τηλεόραση που θα σε «υποχρέωνε» να το παρακολουθήσεις φανατικά;
Ναι, βέβαια, υπάρχει. Θες να σού πω ποιο είναι; Δεν θα σού πω, γιατί είναι ακριβώς αυτό το πρότζεκτ το οποίο ετοιμάζω τώρα (γέλια).

Μα αυτό είναι ίσως και το καλύτερο κριτήριο! Να σκέφτεσαι ως τηλεθεατής και στη συνέχεια να δημιουργείς κάτι που εσύ ο ίδιος θα παρακολουθούσες.
Σαφώς, ναι! Δεν προσεγγίζω το Μέσο προσωποκεντρικά. Κάνω τηλεόραση γιατί θέλω να προσφέρω ψυχαγωγία στον κόσμο, να βλέπω ανθρώπους γύρω μου χαμογελαστούς, ανθρώπους οι οποίοι γυρνάνε σπίτι, βλέπουν τηλεόραση και γουστάρουν. Εκεί πατάω κι αυτό υπήρξε το κριτήριό μου ανέκαθεν.

Τα τελευταία χρόνια σε είδαμε και στην Κύπρο τηλεοπτικά. Εντόπισες διαφορές στον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, υποθέτω.
Γίνονται αξιόλογες παραγωγές στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, τις οποίες τις αγοράζει και η Ελλάδα. Μπορεί το νησί μας να είναι μικρότερο με λιγότερο πληθυσμό, όμως θεωρώ αρκετά ανταγωνιστική την τηλεοπτική του αγορά. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, όμως αυτό δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τον τηλεθεατή, ο οποίος θέλει απλά να βλέπει ωραία εικόνα και να περνά ευχάριστα την ώρα του.

Ως προς τη φιλοσοφία; Το πώς προσεγγίζεται το Μέσο; Δεν εντόπισες διαφορές;
Για παράδειγμα, μια εκπομπή με φάρσες ακραίες, τύπου «Πλάκα κάνεις» θεωρώ ότι θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει στην Κύπρο, ίσως λόγω του ότι οι Κύπριοι είμαστε λίγο πιο μαζεμένοι στην πλάκα και στο πείραγμα. Θα δυσκολευόμουν, θεωρώ, να βρω πολλούς πρόθυμους για φάρσα. Υπάρχει μια ιδιοσυγκρασιακή διαφορά, δηλαδή. Αντίστοιχα, μια εκπομπή όπως το «Χωρίς Αποσκευές» που είναι ένα πρόγραμμα που πάει πάρα πολύ καλά εδώ και χρόνια, ίσως να μην έβρισκε ανταπόκριση στο ελλαδικό κοινό στον ίδιο βαθμό. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα ζυγίσεις ακριβώς, πρέπει να τα τρέξεις για να δεις με το ανάλογο κόστος, βέβαια.

Θα συνεργαζόσουν και πάλι με κυπριακά κανάλια;
Εννοείται και το θέλω πάρα πολύ και θα το κάνω!

Τα επόμενα σχέδια μέχρι πότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν;
Υπολογίζω μέχρι το φθινόπωρο. Σίγουρα εκείνο το διάστημα θα ανακοινωθούν και προβληθούν. Είμαι αισιόδοξος!

Ο Σάββας Πούμπουρας γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1980, έχει καταγωγή από την Πέγεια και την Πάτρα, ενώ μεγάλωσε στο Παγκράτι. Είναι παρουσιαστής αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός και μετρά στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες, ανάμεσα στις οποίες «Μες στην καλή χαρά», «Πλάκα κάνεις», «Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Blind taste», «Χωρίς αποσκευές», «Nomads» κ.ά.

 ΠΗΓΗ: Τηλεώρες


Tags: Σάββας Πούμπουρας, Μust Fashion The Anniversary Event