MUSTDECO DESIGN

Τζάκια βγαλμένα από παραμύθι


Κείμενο: Στέλλα Μίντζη Colella

Καλά, θα πει κάποιος, μέσα στον μήνα Απρίλιο θυμηθήκαμε να γράψουμε για τζάκια; Φαντάζει λίγο άτοπο μεσούσης της άνοιξης. Το σωστό timing, όμως, για να γίνουν αλλαγές και μερεμέτια σε ένα χώρο είναι τώρα που ανοίγει ο καιρός. Έτσι έλεγε ο πατέρας μου. Και αν μέσα στα επικείμενα σχέδιά σας ανήκει η αγορά ή η αλλαγή τζακιού, τότε ό,τι διαβάσετε μπορεί να φανεί χρήσιμο. Τέσσερα μοντέρνα τζάκια που περιστρέφονται 360°, και συνεχίζουν να γράφουν αμείωτα εδώ και μισό αιώνα τη δική τους ιστορία στον χώρο του design, μοιάζουν να βγαίνουν από παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Το αφήγημα, όμως, ανήκει καθαρά στον δημιουργό τους.

Το ξεκίνημα

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ντομινίκ Ιμπέρτ αναγκασμένος να θερμάνει το παγωμένο ατελιέ του, τον πολύ βαρύ χειμώνα του 1967, μάζεψε κομμάτια μετάλλων, τα ένωσε και έφτιαξε για προσωπική του χρήση το πρώτο του τζάκι, το Antefocus.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1968, υπογράφει το Gyrofocus. Το πρώτο κρεμαστό περιστρεφόμενο τζάκι στον κόσμο με πρωτοποριακό σχεδιασμό και προηγμένη τεχνολογία που κερδίζει διά παντός τον χώρο του design.

Η επιστροφή

Πενήντα χρόνια μετά το μυθικό τζάκι του 1968, το σχέδιο του βόα που καταπίνει έναν ελέφαντα στο παραμύθι «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί, εικόνα που είχε στιγματίσει παιδιόθεν τον Ιμπέρτ, ώθησε τον καλλιτέχνη ως κισμέτ στη δημιουργία του μοντέλου Boafocus, τελευταίο απόκτημα της εταιρείας Focus, που κατακτά τον κόσμο για μια ακόμη φορά. Πρόκειται για ένα τζάκι αερίου, συμβατό με τους πιο πρόσφατους οικοδομικούς κανονισμούς, με άριστη απόδοση όχι μόνο στο θέμα θέρμανσης αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η θηλυκή σιλουέτα του προσφέρει σφαιρική θέα της φλόγας χάρη στη διπλής όψης ημισφαιρική γυάλινη θωράκιση που κλείνει την εστία. Η λειτουργία του (ανάφλεξη, προγραμματισμός, ρύθμιση) γίνεται με τη χρήση τηλεχειριστηρίου. Το σύστημα του Boafocus λειτουργεί και με μπαταρίες στην περίπτωση διακοπής ρεύματος. Τοποθετείται κεντρικά αλλά και στον τοίχο.

Η εταιρεία Focus, πάντα καινοτόμος, δεν σταματά εδώ.

Ολοκληρωμένη πρόταση

Πρόσφατα παρουσίασε τη νέα της σειρά Focus White.

Μια επιλογή από ιδιαίτερα μοντέλα, όπου η αντίθεση του λευκού (εξωτερική επιφάνεια) και του μαύρου (εσωτερικό της εστίας) δίνει μια αίσθηση καθαρότητας και ελαφρότητας των γραμμών του όγκου τους.Στη νέα σειρά ανήκουν το κλασικό Gyrofocus, το Bathyscafocus, -«μνήμη του ωκεανού»- που ξεχωρίζει για τον μικρό του όγκο, το Ergofocus με εργονομική αυστηρότητα και το Domofocus, μεγάλο αλλά φιλικό στο μάτι. Οι λευκές σατινέ επιφάνειες αυτών των κρεμαστών στρογγυλών τζακιών χρήζουν ελάχιστης συντήρησης. Με ένα σπρέι ανθεκτικής βαφής στις υψηλές θερμοκρασίες που δίνεται με την αγορά των Focus White, επισκευάζονται πολύ εύκολα τα προβλήματα χρώματος που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Το παιχνίδι φωτός και σκιάς που αντανακλάται στη λευκή επιφάνεια δίνει στο βαρύ μεταλλικό σώμα την ελαφρότητα που το κάνει να μοιάζει με γλυπτό. Το λευκό φωτίζει τους χώρους και είναι πάντα η ασφαλής σικ επιλογή. Για τον Ιμπέρτ, το λευκό του πάγου σε αντίθεση με την ένταση της φωτιάς δίνει στη συλλογή Focus White μια έκφραση ποίησης και έντασης, γραφικής τέχνης και λειτουργικότητας, συναισθήματος και λογικής.

Εξωτερικού χώρου

Η Focus, όμως, εκτός από τα τζάκια indoor, διαθέτει και ανοξείδωτα μοντέλα outdoor. Είναι επτά και είναι όλα τους σχεδιαστικά αριστουργήματα.

Τα κλασικά Gyrofocus, Bathyscafocus, Ergofocus, αλλά και τα πιο πρόσφατα Domofocus, Emifocus. Miofocus, Slimfocus και το Paxfocus ζεσταίνουν τις ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές δροσερές βραδιές. Η τοποθέτησή τους πρέπει να υπακούει στους κανόνες σωστής προφύλαξης από τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Το γαλλικό DNA τους, από καταβολής τους έως σήμερα, δίνει με συνέπεια στον κόσμο του design, τζάκια- γλυπτά που συνδυάζουν φινέτσα, τεχνογνωσία και ομορφιά. Η εφαρμογή 3D της Focus Creation δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να δει ρεαλιστικά και από κάθε γωνία όλα τα μοντέλα τζακιών της εταιρίας. Στη θέα τους ό,τι πιστεύατε περί εστίας, και το λέω εγγυημένα, θα ανατραπεί ανεπιστρεπτί.

Πηγή: ΤηλεΏρες

Τζάκια βγαλμένα από παραμύθι

Tags: deco, τζάκια