ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Γευστικές προτάσεις γι' αυτό το Σάββατο


Σαλάτα superfood με φακές, κινόα, kale (λαχανίδα) και σπανάκι

 

Αποφάσισα να ξαναγράψω τη συνταγή μου για σαλάτα με superfoods, για να εντάξω τον βασιλιά των υπερτροφών, τη λαχανίδα (kale). Μια από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, που τώρα πια μπορούμε να τη βρούμε συσκευασμένη και στις κυπριακές υπεραγορές. Περιέχει

έναν σημαντικό αριθμό ευεργετικών θρεπτικών ουσιών, μερικές από τις οποίες έχουν και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

 

133 θερμίδες ανά μερίδα

 

Για 6 μερίδες ως συνοδευτικό

 

Υλικά

80 γρ. ψιλές φακές

80 γρ. κινόα

40 γρ. κράνμπερι

50 γρ. φύλλα kale (λαχανίδα)

50 γρ. φύλλα σπανάκι

20 γρ. καρύδια

 

Για τη σος

5 γρ. φύλλα φρέσκου δυόσμου

5 γρ. φύλλα φρέσκου μαϊντανού

15 ml λευκό ξίδι

30 γρ. μουστάρδα Dijon

90 ml ελαιόλαδο

40 γρ. μέλι

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα υλικά της σος και κτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να

πολτοποιηθούν τα φύλλα και να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.

2. Κοχλάζουμε την κινόα και τις φακές σε ζεματιστό νερό για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε και

αφήνουμε να κρυώσουν.

3. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα κράνμπερι, τη λαχανίδα και το σπανάκι. Ανακατεύουμε με τη

σος. Βάζουμε το μείγμα σε πιάτο σερβιρίσματος, τοποθετούμε επάνω τις φακές, την κινόα και τα καρύδια και σερβίρουμε.

 

Κουλουράκια με γλυκάνισο και πορτοκάλι

 

Από τα πιο νόστιμα κουλουράκια που έχω δοκιμάσει ποτέ! Την πρώτη φορά που προσπάθησα να τα φτιάξω πραγματικά μοσχοβόλησε όλο το σπίτι. Έχουν μια γλυκιά μυρωδιά που σε ταξιδεύει στο χθες. Τότε που στις πόλεις υπήρχαν οι παραδοσιακοί φούρνοι και γέμιζαν οι γειτονιές με φανταστικές μυρωδιές. Φτιάχνονται πολύ εύκολα, είναι υπέροχα και τραγανά.

 

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 35΄

 

Για 16 κουλουράκια

 

Υλικά

135 γρ. ζάχαρη

380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

45 ml κονιάκ

45 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

60 ml ελαιόλαδο

100 γρ. Spry

1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού

1 κουταλάκι γλυκάνισος αλεσμένος

80 γρ. σουσάμι

 

Εκτέλεση

1. Στο πολυμίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και τα κτυπάμε μέχρι να έχουμε ζύμη σαν μια μεγάλη μπάλα.

2. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (40 γρ. το καθένα) και το κάθε μπαλάκι σε μακρόστενο σχήμα. Ενώνουμε τις άκρες για να φτιάξουμε τα κουλουράκια.

3. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το σουσάμι και πασπαλίζουμε με αυτό τα κουλουράκια. Τα τοποθετούμε αραιά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 35 λεπτά.


Tags: Σάββατο, μενού, συνταγές, φαγητό, ιδέες, κουλουράκια, σαλάτα