ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έλενα Χριστοφή – Ανδρέας Τσουρής «Αυτοί… στον κόσμο τους»


Είναι δύο από τους πιο αγαπητούς Κύπριους ηθοποιούς. Με παράλληλη και σημαντική πορεία σε θέατρο και τηλεόραση, η Έλενα Χριστοφή και ο Ανδρέας Τσουρής μάς μιλούν για τη φετινή τους συνύπαρξη στο «Εσύ… στον κόσμο σου» στον ΑΝΤ1 (Δευτέρα – Πέμπτη, 21.20) και μάς αποκαλύπτουν τι θα δούμε στη συνέχεια.

Του Ανδρέα Μαλάη για το περιοδικό Τηλεώρες


Kαταρχάς, σε ποια φάση σάς πετυχαίνουμε;
A.: Σε γύρισμα στην ταβέρνα στο Τσέρι και συγκεκριμένα στον εκκωφαντικό θόρυβο του συναγερμού που μάς εγκατέστησε, πρόσεξε, ο Πάμπος.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στη σειρά;
A.: Είναι η τρίτη κατά συνέχεια χρονιά που συνεργάζομαι με τον κύριο Ποταμάρη και φέτος με τον Κωνσταντίνο Οδυσσέως στα κείμενα. Ήταν η φυσική συνέχεια, θα έλεγα.
Ε.: Κι εμένα η συνεργασία μου με τον ΑΝΤ1 μετρά χρόνια, όπως και η αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη.

Τι σάς έκανε να πείτε το «ναι» στη συγκεκριμένη πρόταση;
A.: Η χημεία μεταξύ παραγωγού και σεναριογράφου του καναλιού. Ιδιαίτερα, όμως, η εκτίμηση που έχω στην γραφή του Κωνσταντίνου Οδυσσέως, για τον οποίον έχω πολλά να πω για τις αρετές και της θεατρικής του γραφής που σκηνοθέτησα και στα δύο έργα του.
Ε.: Η γνωριμία μου με τα κείμενα του Κωνσταντίνου Οδυσσέως από το «Παρά Πέντε» φυσικά μέχρι σήμερα αλλά και η καλή παρέα με αγαπημένους συναδέλφους.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τη σειρά να ξεχωρίζει;
A.: Η εμπειρία των παλιών ηθοποιών, το εκρηκτικό ταλέντο των νέων συναδέλφων και οι κλασικές φόρμες της καλώς νοούμενης φάρσας που παράγει ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως.
Ε.: Η καλή γραφή, το ταλέντο της ομάδας και η οικογενειακή ομοψυχία του συνεργείου και των συντελεστών.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Ξέρετε αν η σειρά θα συνεχίσει και του χρόνου;
Α.: Στη συνέχεια θα περιμένετε αυτά που οι ζώντες χαρακτήρες θα σπρώχνουν και θα οδηγούν τη γραφή στα δικά τους πάθη-λάθη και παιχνίδια της φαντασίας. Η ανάγκη η δική μου και του κοινού πιστεύω πως θα δώσουν συνέχεια.
Ε.: Πράματα και θάματα! Ποιος εξάλλου μπορεί να μπει μέσα στο κεφάλι του Οδυσσέως. Κι εγώ αυτό μυρίζομαι πως, ναι, θα συνεχίσει!

Κυρία Χριστοφή, τι ξεχωρίζετε στον κύριο Τσουρή, ως συνεργάτη;
Τον επαγγελματισμό του, το ταλέντο του και την τεράστια εμπειρία του στη δουλειά μας, που για μένα λειτουργεί σαν δάσκαλος.

Κύριε Τσουρή; Εσείς;
Αγαπημένη μου συνάδελφος. Εκρηκτικό ταλέντο. Διψά συνέχεια για δουλειά και για καλό θέατρο και τολμώ να πω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που μεταφέρουμε την εμπειρία μας στο θέατρο στους αυτοματισμούς του πλατό.

Παρατηρούμε ότι η σειρά ιδιαίτερα στο β’ μισό της σεζόν άρχισε να αναπτύσσει τη δυναμική της. Είναι αυτό μια δικαίωση για τη δουλειά που γίνεται; Ποιο ρόλο παίζουν τα νούμερα τηλεθέασης στη δουλειά σας;
Α.: Καταρχάς, αυτή τη δυναμική την είδα από την ανάγνωση του πρώτου επεισοδίου. Είναι καλλιτεχνική βλακεία να υποτιμάς τη νοημοσύνη και τα γούστα του κοινού. Νομίζω πως όσοι πρόλαβαν ν’ ανέβουν στο τρένο μαζί μας συνεχίζουν το ταξίδι με ενθουσιασμό.
Ε.: Εάν συμφωνήσω με την εξελικτική δυναμική της σειράς, αυτό φωτογραφίζει τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει στην αποδοχή και τη δικαίωση. Όσο για τα νούμερα τηλεθέασης, ίσως και να μην είναι πάντα πιστά.

Πρόκειται για μια σειρά στην οποία συμμετέχουν αρκετοί νεαροί ηθοποιοί. Πώς βλέπετε τη νέα γενιά ηθοποιών;
Α.: Η γιαγιά μου έλεγε «άτιμα νιάτα, παλιά γεράματα». Σήμερα οι νέοι είναι πολύ πιο επιδέξιοι, ευέλικτοι αλλά και μερικές φορές…αεροπλανάκια χωρίς μηχανή.
Ε.: Ο νέος είναι ωραίος και ο παλιός ακόμα είναι ωραίος. Προσθετικά ενημερωμένοι, αυτό χαρακτηρίζει τους νέους μας σήμερα.

Θεωρείτε ότι έχει τη δύναμη σήμερα η τηλεόραση να αναδείξει τα νέα ταλέντα;
Α.: Η τηλεόραση πάντα έχει δύναμη σε όποια μορφή και αν εξελιχθεί ως μέσον. Είναι ο καθρέφτης μας και στο χέρι μας είναι να τής δείξουμε καλύτερο πρόσωπο και καλύτερη ποιότητα για να μάς ανταμείψει και βεβαίως βοηθά τους νέους.
Ε.: Κυρίως φυσικά, βοηθά στην αναγνωρισιμότητα. Αυτό, βέβαια, οφείλουν οι νέοι να το χειριστούν σωστά.

Παρακολουθείτε κυπριακές παραγωγές; Πώς κρίνετε το επίπεδό τους;
Α.: Βεβαίως, και εκφράζομαι ένθερμα στις επιτυχίες.
Ε.: Παρακολουθώ, φυσικά. Θέλω να έχω δική μου άποψη για το τι παίζει και για το ποια είναι η θέση μου στη διεκδίκηση ύπαρξης στο τηλεοπτικό προϊόν.

Υπάρχει κάποιο είδος προγράμματος που θα θέλατε να υπάρχει στην κυπριακή τηλεόραση κι αυτή τη στιγμή απουσιάζει;
Α.: Ναι! Στο παρελθόν έχουμε κάνει και προτάσεις για εκπομπές ολοκληρωτικά αφιερωμένες στο θεατρικό προϊόν, από την ανάγνωση του έργου μέχρι την τελευταία κριτική.
Ε.: Εγώ θα μιλήσω πιο γενικά. Από τη σημερινή τηλεόραση μού λείπει η ανάγκη να ανακτήσει η τηλεόραση την παλιά της εμβέλεια και αίγλη, μέσα από την τεχνολογική έκρηξη.

Είστε δύο ηθοποιοί που έχετε γευτεί μεγάλες επιτυχίες στην τηλεόραση. Πιστεύετε ότι βοήθησε αυτό στη θεατρική σας πορεία; Με την έννοια πάντα της αναγνωρισιμότητας.
Α.: Είμαστε δύο ηθοποιοί που ταξιδέψαμε από την αρχή με το ένα πόδι στο τρένο του θεάτρου και το άλλο πόδι στο αεροπλάνο της τηλεόρασης. Αλληλένδετα και τα δύο, καθότι η τέχνη της υποκριτικής είναι ενιαία με διαφορετικές εμβέλειες.
Ε.: Με κάλυψε πλήρως ο Ανδρέας (γέλια).

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κυριότερο κριτήριο, πέρα από το ταλέντο, που θα βοηθήσει έναν νεαρό ηθοποιό να βρει τη θέση του στον χώρο;
Α.: Συνεχής ανασφάλεια, συνεχής μόρφωση και συντήρηση της παιδικής ψυχούλας μέχρι την αυλαία, αυτά προκρίνω ως τα σημαντικότερα.
Ε.: Χμ, πέρα από αυτά θα έλεγα πολύ διάβασμα, γερό στομάχι και πολλή υπομονή.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν νέο ηθοποιό να αντιληφθεί εάν πραγματικά τον ενδιαφέρει η υποκριτική ή… τα παρακλάδια της (αυτοπροβολή κ.ο.κ.), δεδομένης της έξαρσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Α.: Κακά τα ψέματα, ο καλός ηθοποιός είναι και φιλόδοξος και ματαιόδοξος. Αυτό δεν τον αποκλείει από το να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της αρετής που προσφέρει η τέχνη στον άνθρωπο.
Ε.: Όταν συμβαδίζουν ο καλός χαρακτήρας με το ταλέντο, η τέχνη απολαμβάνει δόξες που δεν σ΄αφήνει να ξεστρατίζεις σε εγωιστικούς και ματαιόδοξους δρόμους. Εξάλλου, η τέχνη της υποκριτικής είναι μοναχική και επίπονη δουλειά.

Με τι άλλο ασχολείστε αυτό το διάστημα;
Α.: Ουσιαστικά, κάνω πρόβες της ζωής του συνταξιούχου.
Ε.: Παίζω στην παράσταση «Φούστα–Μπλούζα» που διανύει τον β’ κύκλο παραστάσεων μετά την τεράστια επιτυχία που είχε πέρυσι.

Η Έλενα Χριστοφή γεννήθηκε στη Λευκωσία και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Μετρά σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της, τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, από το «Παρά πέντε» και το «Βουράτε Γειτόνοι» στο Σίγμα και το «Δείξε μου τον φίλο σου» στον ΑΝΤ1.

Ο Ανδρέας Τσουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Ορμήδεια. Αποφοίτησε από την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη στη Θεσ/νίκη και από το Εθνικό Θέατρο. Από τις συνεργασίες του ξεχωρίζει, ανάμεσα σε άλλες, αυτή με τους Νίκο Μαστοράκη και Στ. Κραουνάκη στις «Νεφέλες», με τον Τάκη Τζαμαργιά στον «Καυτό πάγο», με τον Χρήστο Ζάνο στον «Νάσο» και «Κύριο Αμιλκάρ» και με τον Χρήστο Σιοπαχά στον «Ρινόκερο» και «Περιμένοντας τον Γκοντό».

 

 


Tags: Έλενα Χριστοφή, Ανδρέας Τσουρής, συνέντευξη, Εσύ στον κόσμο σου, ηθοποιοί, ΑΝΤ1, τηλεοπτική σειρά