ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει το μενού του Σαββάτου

Αθηνά Λοϊζίδου


Σαλάτα με λάχανο (κραμπί) και σουσάμι

Μία σαλάτα με λάχανο και σουσάμι, που συνοδεύει τέλεια πιάτα κυρίως της ασιατικής κουζίνας. Αλλά αν σας αρέσει, συνοδεύστε με αυτήν όποιο φαγητό θέλετε.

Για 4 μερίδες

Υλικά
4 ποτήρια λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο
15 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

Για τη σος
15 ml σόγια σος
15 ml μηλόξιδο
20 γρ. καστανή ζάχαρη
10 ml σησαμέλαιο
Ελάχιστο τσίλι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σος για να λιώσει η ζάχαρη.
2. Περιχύνουμε το λάχανο (κραμπί) με τη σος και ανακατεύουμε. Σκορπίζουμε επάνω το καβουρδισμένο σουσάμι.

Πολύ εύκολο κοτόπουλο κάρι με ρύζι

Γιατί εσείς μου το ζητήσατε! Το κοτόπουλο κάρι φτιάχνεται πολύ εύκολα και συνοδεύεται με απλό ρύζι με αρακά. Πολύ ελαφρύ, μόνο 390 θερμίδες η μερίδα.

Για 2 μερίδες

Υλικά
280 γρ. φίλετο κοτόπουλου
10 ml σησαμέλαιο
1 κουταλάκι mild κάρι σε σκόνη
1 κουταλάκι κάρδαμο αλεσμένο
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι

Για το ρύζι
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
250 ml νερό
1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών σε σκόνη
100 γρ. αρακάς

Εκτέλεση
1. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σησαμέλαιο, το κάρι, το κάρδαμο, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
3. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Παράλληλα στρώνουμε ένα μικρό πυρέξ με αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο.
4. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο στρωμένο πυρέξ, σφραγίζουμε και ψήνουμε για 1ωρα.
5. Μισή ώρα πριν το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το ρύζι. Το βράζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τον ζωμό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο ρύζι τον αρακά.
6. Σερβίρουμε το κάρι κοτόπουλο μαζί με το ρύζι.

Επιδόρπιο με σουσαμάτο μπισκότο, παγωτό και βύσσινο

Ένα διαφορετικό γλυκό, το οποίο προτείνω για ένα επίσημο δείπνο και, γιατί όχι, και για μια απλή οικογενειακή συγκέντρωση. Πάντως, όσοι τα δοκίμασαν έχουν να πουν τα καλύτερα.

Για 8 μερίδες

Υλικά
Για το μπισκότο
70 γρ. ζάχαρη
175 γρ. αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο
30 ml κόκκινο κρασί
50 γρ. spry
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
Λίγο σουσάμι για να πασπαλίσουμε την επιφάνεια

Για το σερβίρισμα
Παγωτό μαστίχα
Γλυκό βύσσινο

Για το γαρνίρισμα
Κανέλα αλεσμένη

Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε στο πολιμίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το κρασί, το spry, το μπείκιν πάουντερ και την κανέλα και κτυπάμε μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά.
2. Πιέζουμε το μείγμα στη βάση του ταψιού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 25’.
4. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, χαράζουμε σε μερίδες. Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει και το αφαιρούμε από το ταψί.
5. Για να στήσουμε το γλυκό, τοποθετούμε ένα κομμάτι μπισκότο σαν βάση σε ένα μπολ, βάζουμε από επάνω μια μπάλα παγωτό μαστίχα και μια κουτάλια βύσσινο. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

 


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, συνταγές, Σάββατο