ΤΑΞΙΔΙ

Γύρος Λίμνη Πλαστήρα: Με φόντο πράσινο-μπλε


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Μου έχει τύχει να περάσω τρεις ημέρες στη λίμνη Πλαστήρα και να μην τη δω ούτε για μία στιγμή. Μια πυκνή ομίχλη είχε καθίσει επάνω της, που δεν έλεγε να φύγει. Μου έχει τύχει επίσης να τη δω στα ολόλευκα, μέσα στην απόλυτη ησυχία του χιονιού, αλλά και δίχως χιόνι, να περιβάλλεται είτε από πολύχρωμα είτε από γυμνά δάση. Όλα έχουν τη μαγεία τους. Ο γύρος της είναι μια σπάνια περίπτωση διαδρομής –από εκείνες που μόνο οι λίμνες μπορούν να προσφέρουν–, αφού σε όλο το μήκος της προσφέρει θέα στο ωραιότερο αξιοθέατο της περιοχής, την ίδια τη λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού, που δημιουργήθηκε το 1959 με την κατασκευή του φράγματος στο νοτιότερο σημείο του οροπεδίου, στην παλιά κοίτη του Ταυρωπού ποταμού, για τις ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου. Η διαδρομή είναι εύκολη, εξ ολοκλήρου ασφάλτινη, με μεγάλη υψομετρική διαφορά, φυσιολογικές για ορεινή περιοχή στροφές και καλό οδόστρωμα – εκτός από το κομμάτι Μορφοβούνι-Μονή Κορώνης στην ανατολική όχθη, που είναι κακοσυντηρημένο και θέλει προσοχή. Άλλοτε κινείται δίπλα στο νερό, άλλοτε ανηφορίζει στα βουνά που την περιβάλουν και αγναντεύει τη λίμνη και τα φιόρδ από ψηλά.

Τα χωριά γενικά είναι συμπαθητικά και ανεπτυγμένα τουριστικά. Πάνω στον δρόμο, σε μια μεγάλη έκταση δίπλα στη λίμνη, θα βρείτε τη Φάρμα Ζαμπέτα (τηλ. 24410-92855, 6945-593807), όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία. Εκεί που αξίζει να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο είναι στο Ανθοχώρι, στην είσοδο του οποίου θα δείτε το ομώνυμο φαράγγι που οδηγεί στους δύο καταρράκτες και στο γεφύρι. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι, να ξέρετε ότι είναι πολύ βατό ακόμα και για παιδιά και θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα με την επιστροφή. Στο χωριό θα βρείτε και την εξαιρετική ταβέρνα Φλωρέσι (τηλ. 24450-41992), καθώς και τον αγροτουριστικό ξενώνα Montanema Handmade Village (τηλ. 24450-45220, montanema.gr, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).


Στο μονοπάτι του Ανθοχωρίου, που οδηγεί στους καταρράκτες. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στο διπλανό χωριό Κερασιά αξίζει να καθίσετε στην ωραία πλατεία με τα καφενεδάκια (επιλέξτε εκείνο του Ζαρκάδα, τηλ. 24410-92139). Μακρύτερα, στα Καλύβια Φυλακτής, τον ξενώνα Kazarma Lake Resort (τηλ. 24410-92290, kazarma.gr, από 110 ευρώ με πρωινό και χρήση του spa) και στη Φυλακτή την καλή ταβέρνα Κορκοτάρας (τηλ. 6937-320969). Στάση διαρκείας θα κάνετε στα Καλύβια Πεζούλας, όπου εδρεύει η εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων Tavropos (τηλ. 24410-92552, 6977-740066, tavropos.com). Εκεί θα απολαύσετε, με παιδιά ή χωρίς, υδροποδήλατο, κανό-καγιάκ, τοξοβολία ή θα ξεκινήσετε μια πεζοπορική ή ποδηλατική διαδρομή. Ολοκληρώστε με καλό φαγητό στον Δειπνοσοφιστή (τηλ. 24410-92977) ή στο Φαγοτόπι (τηλ. 24410-92998).

Από το Νεοχώρι ή τον Μπελοκομίτη αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη προς τη Μονή Πελεκητής, αλλά ακόμη περισσότερο αξίζει η παράκαμψη για το παρατηρητήριο στη θέση Κέδρος, λίγο πριν από το φράγμα (η απόσταση είναι 3 χλμ., τα μισά από τα οποία γίνονται σε βατό χωματόδρομο που δεν εκχιονίζεται τον χειμώνα). Η θέα στη λίμνη, στον κάμπο και στα βουνά Καρδίτσας και Ευρυτανίας θα σας μείνει αξέχαστη.

Αφού περάσετε το φράγμα και βγείτε στην ανατολική πλευρά της λίμνης, αξίζει να σταματήσετε στην περιοχή Τσαρδάκι για την ομώνυμη εξαιρετική ταβέρνα (τηλ. 24410-20024). Τέλος, ενδιαφέρον έχει η στάση στη Μονή Κορώνης, αλλά και στον Μεσενικόλα, για το οινοποιείο Monsieur Nicolas (τηλ. 24410-70871, κατόπιν συνεννόησης για πολυμελείς ομάδες), όπου θα δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά από την ΠΟΠ ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα.

O γύρος της λίμνης Πλαστήρα έχει μήκος 60 χλμ.

 


Tags: ταξίδι, ελλάδα, λίμνη πλαστήρα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)