ΥΓΕΙΑ

4 τρόποι για να διασφαλίσετε την υγεία του εντέρου σας


Μπορεί το έντερο να είναι από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματός μας, αλλά εξετάζοντας το πως επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τις ορμόνες μας, είναι σημαντικό να διατηρείται σε καλή υγεία. Πόσο καλά, λοιπόν, γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου και πόσο σωστά το φροντίζουμε; Παρακάτω θα δούμε τέσσερις τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το έντερο μας υγιές:

 • Να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες
  Όπως όλοι ξέρουμε, οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό συστατικό που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ωστόσο, καλό είναι να τις εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή μας, ώστε να αποφεύγουμε φουσκώματα. Βεβαιωνόμαστε, λοιπόν, ότι καταναλώνουμε αρκετές ινώδεις τροφές, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια του οργανισμού μας να αποβάλλει τις τοξίνες.
 • Να λαμβάνουμε προβιοτικά
  Τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά επωφελή για την υγεία μας, καθώς περιέχουν ισχυρά στελέχη βακτηρίων, που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία και την αποκατάσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο μας. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα για να πάρουμε την προβιοτική δόση που χρειαζόμαστε. Υπάρχουν πολλές προβιοτικές επιλογές για χορτοφάγους, όπως ο αρακάς, το ξινολάχανο και οι ελιές.
 • Να χαλαρώνουμε
  Η μετάβαση σε κατάσταση άγχους επηρεάζει την υγεία μας αλλά και την ψυχική μας ευεξία. Υπάρχει λόγος που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσφορία στο στομάχι όταν έχουμε άγχος ή αγωνία: όταν απελευθερώνεται η ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να ερεθίσει το έντερο μας και να εμποδίσει την ανάπτυξη καλών βακτηριδίων.
 • Να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση αντιβιοτικών
  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λάβει αντιβιοτικά για να απαλλαγούμε από ένα άσημο κρυολόγημα, που μετατράπηκε σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, ή ως προληπτικό μέτρο για κάποια άλλη ασθένεια. Επειδή τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πάντα τα καλά βακτηρίδια από τα κακά, μερικές φορές καταλήγουν να εξολοθρεύουν και τα δύο, αφήνοντας τις αποικίες καλών βακτηριδίων να εξαντληθούν και διαταράσσοντας έτσι το οικοσύστημα του εντέρου μας.

Tags: υγεία, γυναίκα, σύστημα, οργανισμός, συμβουλές, τρόποι, έντερο, κοιλιά, στομάχι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)