CULTURE

Χαράλαμπος Προεστός: Η σύγχρονη φωνή στην παράδοση

Σταύρη Φράγκου


Εμπνέεται από την παράδοση και εντάσσει σύγχρονα στοιχεία στα έργα του. Ο Χαράλαμπος Προεστός, με κύριο στοιχείο του το κολότζι δημιουργεί μοναδικά κομμάτια επηρεασμένα από τα χρώματα της θάλασσας, του ήλιου και της Μεσογείου.

Μίλα μας λίγο για το background σου, πώς ξεκίνησαν όλα; 
Ασχολούμουν με την τέχνη πολύ πριν πάω για σπουδές στην Αγγλία και στην Κύπρο. Σπούδασα Αρχιτεκτονική, η οποία με βοήθησε και στην τέχνη. 

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τα κολότζια;
Μετά από επίσκεψή μου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία, βρήκα ενδιαφέρουσα τη σύνδεση που είχαν τα πλουμιστά κολότζια με τα τότε έργα μου που είχαν να κάνουν με μοτίβα. Μελέτησα την τέχνη του πλουμίσματος και την αξιοποίησα προσαρμόζοντας τη στις δικές μου δημιουργίες.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand σου;
Η σύγχρονη φωνή στην παράδοση. Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, διαχρονικό. Αυτή η δυναμική μπορεί να την επαναφέρει στο σήμερα με συνέπειες τη μετατροπή στην εφαρμογή της τέχνης ή με κάποιου άλλου είδους σύγκρουσης και έκφρασης. Στις δημιουργίες μου η αισθητική είναι επηρεασμένη από τα χρώματα της θάλασσας, του ήλιου και της Μεσογείου. Τα καινούργια στοιχεία που προσθέτω και είναι εκτός παράδοσης επιδεικνύουν μια εξέλιξη. Μαζί με αυτά, σήμα κατατεθέν είναι το μάτι που σχετίζεται με τη Μεσόγειο και όχι μόνο, αφού είναι ένα σύμβολο που πολλοί λαοί το έχουν σαν γούρι.

Τι εμπόδια αντιμετώπισες μέχρι σήμερα;
Η μελέτη και η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν δύσκολη με περιορισμένα παραδείγματα. Αλλά βοηθήθηκα έπειτα από επισκέψεις σε χωριά για συλλογή πληροφοριών. Επίσης, η εύρεση και η επιλογή -κάποιου ικανοποιητικού για εμένα- κολοτζιού, δηλαδή του «καμβά» μου, είναι ένα θέμα που μελετώ αρκετά πριν καν αρχίσει ο σχεδιασμός.

Πού θα κατευθυνθείς για έμπνευση;
Στο σχήμα, αλλά και στο αρχείο μου. Σκοπός είναι το πάντρεμα του υφιστάμενου αντικείμενου και της σχεδιαστικής προσέγγισης, και να τονιστεί η γεωμετρία και το σχήμα του κολοτζιού μέσω της επέμβασης με τα μοτίβα. Οι κύριες και αρχικές χαράξεις που συνεπάγονται από τη γεωμετρία είναι οι κατευθυντήριες γραμμές, η εξέλιξη και η ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάποιο σημείο σε αυτή τη διαδικασία εμπίπτει και η πρόσθεση παρεμβατικών στοιχείων, όπως ο μπρούντζος, το πλεχτό καλάμι και σπάγκος. Έτσι ενισχύεται το αρχικό σχήμα και το έργο πλέον αναδεικνύεται σαν φιγούρα.

Πού δίνεις περισσότερη έμφαση, στο σχέδιο ή στο χρώμα;
Στη συγκεκριμένη σειρά κύρια στοιχεία είναι το σχέδιο και η μορφή. Οι τόνοι του μπλε και του άσπρου υποστηρίζουν τη σύνθεση.

Πώς προωθείς τον εαυτό σου;
Μέσω των social media και του διαδικτύου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου στόχος;
Να συνεχίσω να δημιουργώ και να με ευχαριστεί. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν στη πορεία.

Μέχρι στιγμής τι έχεις μάθει μέσα από τη δουλειά σου;
Ότι η επιμονή και η υπομονή είναι μέρος της εξέλιξης.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαι έτοιμος για μια εικαστική έκθεση, όπου θα παρουσιάσω τη δουλειά μου.

ΙΝFO
Mail charalambospro@gmail.com
Instagram xambis


Tags: Χαράλαμπος Προεστός, σύγχρονη, παράδοση, κολότζι, τέχνη , κουλτούρα, πρόσωπο, ζωγραφική, culture, Xambis

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)