NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

United through music

Νάκης Αντωνίου


United through music

Η επερχόμενη ανοιξιάτικη συναυλία της δικοινοτικής Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου μας έκανε επιτέλους να στρέψουμε την προσοχή μας στη Νάταλη Νεοφύτου και τον Nihat Agdac (σ.σ. τους ιδρυτές της ορχήστρας). Ό,τι θα ήθελες να ξέρεις για αυτούς και την ορχήστρα, αλλα και την συναυλία τους στις 2 Μαρτίου, στην ''ανάκριση'' που τους έκανα πιο κάτω. 

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος της Κύπρου σε μια Δικοινοτική Ορχήστρα;
Νάταλη: Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά και έχει αγκαλιάσει την ορχήστρα μας. Πολλοί έρχονται και μου λένε «Μα ποιος εν Τουρκοκύπριος και ποιος Ελληνοκύπριος; Εν καταλάβουμε». Ε μα τι πρέπει ακριβώς να καταλάβεις? Αφού όλοι οι ίδιοι είμαστε. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε σε κάθε μας συναυλία. Είναι επίσης πολύ τιμητικό για εμάς, που όταν τελειώνει μια συναυλία μας, ο κόσμος μας ρωτά πότε θα είναι η επόμενη; Αυτό για εμάς είναι επιτυχία.
Nihat: Πιστεύω ότι αρχικά τους ξαφνιάσαμε ευχάριστα. Η ορχήστρα μας γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμη με κάθε επιτυχημένη μας συναυλία. Έχουμε επίσης τραβήξει το ενδιαφέρον του νεαρού κοινού. Βάζουμε τα δυνατά μας για να προσφέρουμε την πιο υψηλού επιπέδου κλασσική μουσική που εκτελείται από Κύπριους μουσικούς στη σκηνή. Πιστεύουμε πως η επαγγελματική μας προσέγγιση δεν ανταποκρίνεται μόνο σε κοινό που ακολουθεί δικοινοτικές εκδηλώσεις, αλλά στους λάτρης της μουσικής γενικότερα. Έχουμε εμφανιστεί σε διάφορα μέρη της Κύπρου, από την Πάφο μέχρι την Κερύνεια κι από τη Λευκωσία μέχρι την Αμμόχωστο. Έχουμε εισπράξει πολύ ενθουσιώδεις σχόλια από το κοινό μας μέχρι τώρα κάτι που μας κάνει και εμάς να ενθουσιαζόμαστε. Η ύπαρξη αυτή της ορχήστρας, αποτελούσε ένα όνειρο για εμάς και τώρα είναι πραγματικότητα. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι τα μέλη της, άτομα που μοιράζονται την ίδια παράδοση, που τρώνε το ίδιο φαγητό και έχουν τις ίδιες εκφράσεις όταν είναι λυπημένοι, χαρούμενοι, αγχωμένοι και πάει λέγοντας. Ξεπερνάμε το φράγμα της διαφορετικής γλώσσας με την μουσική και καλούμε όλου να συμμετέχουν και να ζήσουν αυτή την εμπειρία, μέσω των συναυλιών μας. 

Τι ακριβώς είναι η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου;
Νάταλη: Η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου σαν όρος πάει να πει πως πρόκειται για μια μικρότερου μεγέθους ορχήστρα, σε σχέση με μεγαλύτερου μεγέθους που ονομάζεται Συμφωνική Ορχήστρα.
Nihat: Όπως είπε και η Νάταλη, ορχήστρα δωματίου είναι ένα μουσικό σύνολο μικρού μεγέθους. Είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει σε ένα δωμάτιο και να εμφανίζεται σε μικρότερα θέατρα σε σύγκριση με αίθουσες συναυλιών πλήρους μεγέθους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια ορχήστρα δωματίου θα ήταν μεταξύ 15 έως 50 ατόμων, ανάλογα με το ρεπερτόριο και προφανώς είναι μικρότερη από μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται από γύρω ή και πάνω από 80-100 μέλη.

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της;
Νάταλη: Η ιδέα της δημιουργίας αυτή της ορχήστρας προέκυψε ενώ σπουδάζαμε στο Λονδίνο με τον Νihat μιας και πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε οι δυο μας. Το σκεπτικό, ήταν να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα από Ε/κ και Τ/κ επαγγελματίες μουσικούς που θα πραγματοποιούσαν συναυλίες σε ολόκληρο το νησί.
Nihat: Οι πρώτες μας μουσικές συναντήσεις με την Νάταλη, έγιναν όταν ήμασταν αρκετά νεαροί, στα πλαίσια της θερινής ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Στη συνέχεια έτυχε να σπουδάζουμε μαζί στο Λονδίνο το ίδιο διάστημα, και πάντα θέλαμε να δημιουργήσουμε μουσική μαζί. Ενώ ετοιμάζαμε μια συναυλία όταν ήμασταν στο Λονδίνου, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε μία ορχήστρα με όλους τους φίλους μας.

Πώς και πότε δημιουργήθηκε;
Νάταλη: Πίσω στο Λονδίνο, είχαμε γνωρίσει διάφορους επαγγελματίες μουσικούς της Κύπρου και με του πλείστους ήμασταν μάλιστα φίλοι από παλιά. Έτσι όταν είχαμε την ιδέα τους ρωτήσαμε αν θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Αν θα ήθελαν δηλαδή να συνεργαστούν με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μουσικούς. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν όλες θετικές, και μπορώ να πω ότι όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την δημιουργία της ορχήστρας. Με την βοήθεια του πρώτου βραβείου που πήραμε από το ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου, ξεκινήσαμε διοργανώνοντας την πρώτη μας συναυλία τον Δεκέμβριο του 2016, με την οποία συστηθήκαμε στο κοινό. Η ανταπόκριση του ήταν απερίγραπτα καλή, μιας και η συναυλία έγινε sold out, ενώ καταφέραμε να στρέψουμε την προσοχή πάνω μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή.
Nihat: Όταν επιστρέψαμε μόνιμα πια και οι δύο στην Κύπρο, αδράξαμε την ευκαιρία να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Με το βραβείο «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016», μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πρώτο μας κονσέρτο.

Πώς επιλέγονται τα μέλη της ορχήστρας;
Nihat: Δεν έχουμε κάνει οντισιόν είναι η αλήθεια. Γνωρίζαμε τους συναδέλφους μας από τις σπουδές μας και μέσω της επαγγελματικής τους ιδιότητας. Η ορχήστρα μας απαρτίζεται από Τ/κ και Ε/κ επαγγελματίες μουσικής. Φαντάζομαι το να πιστεύουμε ο ένας στον άλλο και στην μουσική αλλά και να είναι ένας υψηλού επιπέδου μουσικός από την Κύπρο, μπορούν να αποτελέσουν τα κριτήρια για την επιλογή των μελών μας.

Πόσο σημαντικό είναι το ότι πρόκειται για μια δικοινοτική ορχήστρα;
Νάταλη: Το ότι είναι η μοναδική δικοινοτική ορχήστρα της Κύπρου λέει πολλά και είναι το πιο σημαντικό από όλα. Είμαστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριου συνάδελφοι και πάνω από όλα φίλοι που τους ενώνει η μουσική. Είμαστε όλοι Κύπριοι που απλά συναντιόμαστε στην ίδια σκηνή στέλνοντας το δικό μας μήνυμα για ειρήνη, με τον δικό μας μοναδικό τρόπο που γνωρίζουμε καλά, μέσω της μουσικής μας.
Nihat: Η ταπεινή μας γνώμη είναι ότι ως ένα δικοινοτικό σύνολο, η ορχήστρα μας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να απολαύσουμε ό,τι κάνουμε μαζί, να μιλήσουμε από κοινού την ίδια γλώσσα, δεν είμαστε πραγματικά διαφορετικοί όταν είμαστε μαζί και είμαστε έτοιμοι για να είμαστε μαζί. Η νέα γενιά της Κύπρου, δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αλήθεια ποια είναι η Νάταλη και ποιος ο Nihat;
Νάταλη: Είμαι 26 χρονών και γεννήθηκα στην Πάφο, όμως μεγάλωσα στην Λευκωσία. Μου αρέσει το καλό φαγητό και το καλό κρασί. Σπούδασα και έζησα στο Λονδίνο για έξι χρόνια, και με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκω το επισκέπτομαι γιατί μου γεμίζει τις μπαταρίες μου. Η πρώτη μου επαφή με την μουσική έγινε σε ηλικία 4 χρονών με μουσική προπαιδεία και στη συνέχεια ξεκίνησα μαθήματα πιάνου. Στα 13 μου ήρθε εντελώς τυχαία το όμποε. Αγαπώ την μουσική και νιώθω τυχερή που έκανα το χόμπι μου επάγγελμα.
Nihat: Να το θέσω πολύ απλά. Είμαι ένας νεαρός που αγαπά τη μουσική και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή. Αγαπώ αυτό που κάνει και αγαπώ την Κύπρο. Θα ήθελα επίσης να μπορούσαν όλοι να δουν τις προοπτικές που έχει η χώρα και να προσπαθήσουν πιο σκληρά για να την κάνουμε ένα καλύτερο μέρος, όπου ο κόσμος θα μπορεί να ζει με αρμονία, πλούτο και ειρήνη. Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο και έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στο εξωτερικό για χάρη των σπουδών και της δουλειάς μου. Έζησα στην Τουρκία και την Αγγλία, έχω κάνει περιοδείες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ενώ έχω ταξιδέψει επίσης στης ΗΠΑ, στη Ρωσία και στη Κίνα με το βιολί μου. Λατρεύω να περνώ τον χρόνιο μου με την οικογένεια και τους φίλους μου, απολαμβάνοντας ωραίο καφέ σε διάφορα μέρη, ταξιδεύοντας και διαβάζοντας. Αν και ίσως να περιμένατε να πω περισσότερα για τα επαγγελματικά μου, τελευταίως το βρίσκω πιο ανθρώπινο να μιλώ για τον εαυτό μου και πως μου αρέσει να ζω τη ζωή μου. Τα υπόλοιπα μπορείτε να θα τα μάθετε ερχόμενοι στις συναυλίες μας. 

Θέλω πραγματικά να μάθω πώς και γιατί επιλέξατε το βιολί και το όμποε. Τι σας τράβηξε σ’ αυτά τα όργανα;
Νάταλη: Όπως είπα και πριν το όμποε μπήκε εντελώς τυχαία στη ζωή μου. Ο πατέρας μου είναι λάτρης της μουσικής και μια μέρα μου είπε να πάω να δω ‘αυτό το όργανο’ που και αυτός το είδε τυχαία σε ένα μουσικό σχήμα. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω μαθήματα όμποε. Είναι ένα σπάνιο μουσικό όργανο, με γλυκό ήχο που με κάνει να ανατριχιάζω.
Nihat: Ξεκίνησα να παίζει πιάνο σε μικρή ηλικία. Ξεκίνησα να θαυμάζω τα έγχορδα πολύ αργότερα. Όταν ξεκίνησα μαθήματα στο μόνο μουσικό σχολείο που έχει η βόρεια Λευκωσία στα τέλη του 1990, το πιάνο ήταν η δεύτερη επιλογή μου. Διάλεξα το βιολί μετά από παρότρυνση του τότε δασκάλου μου στο πιάνο. Είμαι ακόμη ερωτευμένος με το βιολί μου. 

Ποια είναι τα δικά σας μουσικά ακούσματα; Surprise me!
Νάταλη: Μου αρέσει η κλασσική μουσική και θεωρώ ότι αυτά που γράφτηκαν από τους τότε συνθέτες είναι αριστουργήματα. Παρ’ όλα αυτά, είμαι μεγάλη φαν των Κατσιμιχαίων και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αλλά και του Γιώργου Νταλάρα με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ. Μπορώ να τους ακούω για ώρες. Επίσης θαυμάζω τον Μάνο Χατζιδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μίκη Θεοδωράκη, και τους θεωρώ «θεούς» του ελληνικού τραγουδιού. Από αγγλικό ρεπερτόριο, ακούω πολύ Ed Sheeran και Florence and The machine.
Nihat: Εκτός από την κλασσική μουσική, για την οποία έχω μια τεράστια λίστα, μου αρέσει πολύ η μουσική των 70ς. Ειδικά τα γαλλικά και τα τούρκικα τραγούδια. Είμαι μεγάλος φαν των Queen και της μουσικής του Hans Zimmer, ενώ μου αρέσει πολύ να ακούω ρεμπέτικο τραγούδι και ειδικά σε ζωντανή εκτέλεση. 

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας;
Νάταλη: Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και κοινωνικής τάξης. Επίσης το ότι πρέπει όλοι οι Κύπριοι να συνεχίζουν την προσπάθειά τους για μια ενωμένη Κύπρο, κόντρα στο όποιο άσχημο κλίμα που επικρατεί ή εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο.
Nihat: Τόσο οι γονείς μας, όσο και οι γονείς τους, έζησαν τον πόλεμο τόσο στην Κύπρο αλλά και αλλού στον κόσμο. Η γενιά μας δεν είναι μέρος του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος αυτού του νησιού. Αυτό που βιώνω σε κάθε μας συναυλία είναι ότι παίζουμε σωστά και όμορφα όταν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Θα θέλαμε στο μέλλον να έχουμε ακόμη περισσότερους θεατές, οι οποία θα γίνουν μάρτυρες αυτού του συναισθήματος που ενώνει τα μέλη της ορχήστρας μας. Η ζωή και η μουσική δεν είναι μόνο για λουλούδια και πεταλούδες, υπάρχουν όμως και δε πρέπει να τις αποφεύγουμε όπως λένε. Θα πρέπει να αφήσουμε την μουσική να επουλώσει τις πληγές μας.

Πόση προετοιμασία χρειάζεται αλήθεια πριν από κάθε συναυλία;
Νάταλη: Ο μουσικός είναι σαν ένας αθλητής, που χρειάζεται καθημερινή προπόνηση. Έτσι και ο μουσικός χρειάζεται καθημερινό διάβασμα για να μπορεί να διατηρεί την τεχνική του. Πριν από κάθε συναυλία της ορχήστρας μας, κάνουμε 3-4 μέρες πρόβες όλοι μαζί και είμαστε έτοιμοι.
Nihat: Η ατομική προετοιμασία είναι κύριο σημείο για εμάς. Όταν γνωρίζεις εσύ καλά τι πρέπει να κάνεις, τότε μερικές μέρες προβών πριν τη συναυλία είναι ιδανικές. 

Η επόμενη σας συναυλία είναι στις 2 Μαρτίου. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη στιγμή; Τι θα παρουσιάσετε κατά τη διάρκεια της συναυλίας;
Νάταλη: Είναι η αρχή της άνοιξης, γι’ αυτό και ο τίτλος «Spring Concert». Είναι για εμάς μια ευκαιρία να καλωσορίσουμε την άνοιξη με έναν μουσικό τρόπο. Κατά τη συναυλία θα παρουσιάσουμε κλασσικά διαχρονικά κομμάτια όπως Haydn Concerto σε Ντο μείζονα με την ανερχόμενη σολίστ Margarita Balanas από την Λετονία, Lepold Mozart Toy Symphony και Vivaldi Sinfonia in do maggiore.
Nihat: Διαλέξαμε την αρχή του Μάρτη, για να καλωσορίσουμε την άνοιξη. Έρχεται μια νέα εποχή με λουλούδια, βροχή και ήλιο την ίδια ώρα. Ελπίζουμε πως το κλίμα θα αλλάξει θετικά στην Κύπρο. Θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια, φτιάχνοντας μαζί μουσική. Θα ξεκινήσουμε με την συγκλονιστική Vivaldi Sinfonia in do maggiore. Στη συνέχεια το ανερχόμενο ταλέντο από την Λετονία, η σολίστ Margarita Balanas θα ανέβει μαζί μας στη σκηνή με το τσέλο της για ένα σόλο στο Joseph Haydn’s C Major Cello Concerto. Θα ακουστούν επίσης ήχοι πουλιών και παιχνιδιών κατά την Toy Symphony του Leopold Mozart. Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους εκεί!

 

Find them: 
Facebook: Cyprus Chamber Orchestra
Website: cychamber.com
Email: cychamber@gmail.com  

Find me: 
Facebook: Nakis Antoniou
Instagram: @nakis_nakis


Tags: pinoftheweek, p.in, cyprus chamber orchestra, ορχήστρα δωματίου