NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

The weaver

Νάκης Αντωνίου


The weaver

Επηρεασμένη από την κυπριακή παράδοση, η Σιμόνη Παπαευσταθίου δημιούργησε και διατηρεί το δικό της brand, το Simoni Textile Designs, βασισμένο στην ύφανση και τα αξεσουάρ με αργαλειό.

Τι ακριβώς κάνεις;
Σχεδιάζω και υφαίνω υφάσματα στον αργαλειό και μετά τα αξιοποιώ για να φτιάξω αξεσουάρ μόδας και σπιτιού.

Τι περιλαμβάνει το brand σου;
Περιλαμβάνει αξεσουάρ μόδας, όπως τσάντες, φουλάρια, σκουλαρίκια, καρφίτσες, δαχτυλίδια και αξεσουάρ σπιτιού (μαξιλάρια, coasters διακοσμητικά τοίχου, πουγκάκια λεβάντας), όλα φτιαγμένα στον αργαλειό από εμένα.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην τεχνική του αργαλειού;
Βρήκα την ιδέα τού να φτιάχνεις ένα υφαντό από την αρχή συναρπαστική κι αυτός είναι ο κυρίως λόγος που με τράβηξε η τεχνική του αργαλειού. Υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να περαστούν οι κλωστές και να είναι έτοιμος για ύφανση ο αργαλειός, και πρέπει να έχεις πολύ υπομονή, όμως κάθε φορά που φτιάχνω κάτι καινούργιο ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα και γι’ αυτό δεν με απασχολεί καθόλου το ότι μου παίρνει πολύ χρόνο. Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα και οι υφές και η τεχνική του αργαλειού συνδυάζει και τα δύο με ένα μοναδικό τρόπο. Για μένα το τελικό αποτέλεσμα του υφάσματος είναι κάτι μαγικό.

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αργαλειό;
Ξεκίνησα για πρώτη φορά το 2006, στο πανεπιστήμιο του Middlesex στο Λονδίνο, όπου και σπούδασα Textile Deisngs, δηλαδή σχεδιασμό και δημιουργία υφασμάτων, με ειδίκευση στη δημιουργία υφασμάτων στον αργαλειό. Διάλεξα να ασχοληθώ με τον αργαλειό μετά την επίσκεψή μου σε βρετανικά πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια του foundation course μου, στη σχολή Αιγαία στη Λευκωσία.

Πόση ώρα, περίπου, σου παίρνει η δημιουργία ενός προϊόντος στον αργαλειό;
Εξαρτάται από το προϊόν. Περνώ τις κλωστές για περισσότερο από ένα προϊόν κάθε φορά, επειδή έτσι εξοικονομώ χρόνο. Μόνο για το πέρασμα των κλωστών μπορεί να χρειάζομαι πάνω από μια βδομάδα, σε σχέση με το πόσο μακρύ και πόσο πλατύ είναι ένα υφαντό.

Γιατί πιστεύεις ότι ο αργαλειός δεν χρησιμοποιείται τόσο ως τρόπος δημιουργίας;
Είναι αρκετά χρονοβόρος και πολύπλοκος τρόπος δημιουργίας, επίσης πρέπει να αποκτήσεις αργαλειό που πλέον είναι δυσεύρετος, ειδικά αν σε ενδιαφέρει η παραδοσιακή υφαντική. Ο δικός μου αργαλειός είναι από την Αμερική κι έχει μια πιο μοντέρνα μορφή και πιο επαγγελματική λειτουργία, που σε βοηθά να φτιάχνεις πολύπλοκα μοτίβα και να χρησιμοποιήσεις διάφορες τεχνικές.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Για κάθε συλλογή χρησιμοποιώ διαφορετικά υλικά. Συνήθως οι κλωστές μου είναι από βαμβάκι, λινό και μαλλί, αλλά μου αρέσει να συνδυάζω και άλλα υλικά όπως δαντέλες, χάντρες, κλωστές με υφές και glitters.

Ακολουθείς τις χρωματικές τάσεις της κάθε χρονιάς;
Μου αρέσει να τις μελετώ και αρκετές φορές με επηρεάζουν. Άλλοτε ανακαλύπτω τους δικούς μου χρωματισμούς μέσα από μελέτες που κάνω εγώ, σε σχέση με τη θεματολογία της κάθε συλλογής.

Έχεις αγαπημένα μοτίβα;
Μου αρέσουν πολύ οι ρόμβοι. Παρόλο που δεν ακολουθώ την παραδοσιακή υφαντική, ίσως υποσυνείδητα να επηρεάζομαι από την παράδοσή μου και τις ρίζες μου.

Τι σε εμπνέει;
Οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μου. Παρατηρώ τα πάντα γύρω μου, και ειδικά στη φύση, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι συνδυασμοί χρωμάτων, μοτίβων και υφών τους οποίους μετατρέπω στο μυαλό μου σε υφαντά. Επίσης, για τα σχήματα των τσαντών μου μού αρέσει πολύ να μελετώ προηγούμενες δεκαετίες.

Πόσο δεχτική είναι η νέα γενιά σε κάτι τόσο παραδοσιακό και ιδιαίτερο;
Εξαρτάται από το άτομο. Υπάρχουν νέοι που εκτιμούν την παράδοση και οτιδήποτε χειροποίητο. Προσπαθώ τα αξεσουάρ που φτιάχνω να είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, για να μπορούν όλοι να τα εκτιμούν.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον με μια τόσο ιδιαίτερη τεχνική να ξεχωρίσει;
Η δουλειά μου ξεχωρίζει για τον λόγο ότι είναι πολύ διαφορετικό το αποτέλεσμά της σε σχέση με άλλες τεχνικές, ωστόσο, πολλές φορές πρέπει να εξηγήσω στον κόσμο τον κόπο και το πώς φτιάχνεται το κάθε κομμάτι για να εκτιμήσει πραγματικά αυτό που φτιάχνω.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
Υπάρχει ανταπόκριση, οι περισσότεροι ενθουσιάζονται όταν ακούσουν ότι τα υφάσματα τα υφαίνω εγώ στον αργαλειό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Ένα από τα σχέδιά μου έχει γίνει πραγματικότητα πρόσφατα. Άνοιξα το δικό μου κατάστημα πριν λίγο καιρό στη Λευκωσία, όπου μπορείτε να βρείτε τα αξεσουάρ μου. Είναι ένα όνειρο που είχα από καιρό στο μυαλό μου και χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε. Τα επόμενα σχέδιά μου είναι να προωθήσω τη δουλειά μου στο εξωτερικό.

Find her:
Instagram: @simoni_textile_designs 
Facebook: Simoni Textile Designs 
Website: simonitextiles.com

Find me:
Instagram: @nakis_nakis
Facebook: Nakis Antoniou 

Φωτογραφία: Νατάσα Κωνσταντίνου