ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

του Κωνσταντίνου Αρτσίτα

Η νέα αρχή της Λουκίας Μουσουλιώτη


Η αφοπλιστική της ειλικρίνεια και το καθαρό της βλέμμα είναι αυτά που σε κερδίζουν από το πρώτο λεπτό. Μία γυναίκα αυτοδημιούργητη, που κουβαλά στις πλάτες της δύσκολες στιγμές για τις οποίες όμως δεν νιώθει άσχημα αφού την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Όπως και να ’χει, η Λουκία Μουσουλιώτη έχει κάθε λόγο να χαμογελά πια και να απολαμβάνει τη ζωή της, αφού δηλώνει ερωτευμένη, επαγγελματικά ευλογημένη και ευτυχισμένη δίπλα στη σκυλίτσα της, Ρόζι.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Σε μια πολύ δημιουργική φάση και είμαι ευτυχισμένη γι’ αυτό. Σε όλους τους τομείς θα έλεγα.

Πώς είναι η επιστροφή σου στην τηλεόραση; Σε βλέπουμε στη σειρά «Ο κόσμος να χαλάσει», στον ΑΝΤ1.

Πάντα λέω πως είναι ευλογία να είσαι σε μια δουλειά και όλα να είναι τέλεια. Τα παιδιά πίσω από τις κάμερες είναι υπέροχα και όλοι είναι στον τομέα τους εξαιρετικοί. Είμαστε σαν παρέα κι αυτό είναι το σημαντικό. 

Αυτό συμβαίνει στις δουλειές γενικά;

Είχα τη χαρά τις περισσότερες φορές να είναι όλα καλά, αν και υπάρχουν ένα-δυο άτομα που δημιουργούν πρόβλημα μερικές φορές. Συνήθως, όμως, είναι όλα καλά.

Πώς βλέπεις το επίπεδο στην κυπριακή τηλεόραση σήμερα;

Κοίτα, και παλαιότερα έχουν γίνει καλές δουλείες, κυρίως στο ΡΙΚ τότε. Όμως τώρα με την τεχνολογία τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Χαίρομαι που βλέπω νέα παιδιά, ταλαντούχα παιδιά στην τηλεόραση, γιατί παλαιότερα ήταν «μπάτε σκύλοι αλέστε». Έπαιζε ο οποιοσδήποτε. Επίσης γίνονται και πολύ καλές δουλειές στο θέατρο. 

Μπορεί ένας ηθοποιός να ζήσει από την τηλεόραση;

Είναι ένα πολύ ανασφαλές επάγγελμα. Να σου πω ότι όταν «έφυγε» ο άντρας μου, που ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και καλούς ηθοποιούς, μου άφησε ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή.

Δεν είναι άδικο αυτό;

Άδικο προς τον Αντρέα ναι. Χαίρομαι όμως που «έφυγε» ευτυχισμένος, γιατί λίγο πριν πεθάνει και μπει στο νοσοκομείο έπαιζε σε σειρά με μεγάλη επιτυχία. Αλλά ήταν απογοητευμένος τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε. Σκέψου ότι έπαιρναν νέους ηθοποιούς και τους έβαζαν άσπρα μαλλιά για να κάνουν τους γέρους. Ο Αντρέας δεν σήκωνε ποτέ το τηλέφωνο, αλλά μια φορά το έκανα εγώ και η απάντηση που έλαβα από σκηνοθέτη του ΡΙΚ ήταν πως δεν βάζουν παλιούς ηθοποιούς να παίξουν, γιατί θυμίζουν κυπριώτικα σκετς. Χάρηκε όμως, γιατί εκείνη την περίοδο παράλληλα έπαιζε στους «Γυμνούς Αγγέλους» του Mega, που είχε επιτυχία. 

Πιστεύεις ότι θα ήταν περήφανος για τα βήματά σου στον χώρο, μετά τον χαμό του;

Πιστεύω πως ναι. Λίγες μέρες αφού «έφυγε» ήμουν υποψήφια για Α΄ Γυναίκειο Ρόλο ανάμεσα σε όλες τις παραστάσεις. Χάρηκα που το πήρε η Αργυρίδου, αλλά θα ήθελα να το είχα κερδίσει εγώ για να ανέβω στη σκηνή, να πάρω το βραβείο στα χέρια μου και να το σηκώσω ψηλά στο ουρανό για εκείνον. 

Σε όλη την περιπέτεια με τον Αντρέα είχες δίπλα σου τους ανθρώπους που περίμενες;

Ναι, όλους. Όμως έχουν συμβεί και άσχημα περιστατικά. Λόγω πλημμύρας η πρεμιέρα μιας παράστασης στο θέατρο με το οποίο συνεργαζόμουν ακυρώθηκε και μετατέθηκε για την επόμενη μέρα. Εγώ θα βρισκόμουν εκεί ως θεατής για να τους στηρίξω, όμως το σπίτι της μητέρας μου, όπου έμενα εκείνο το διάστημα, είχε πλημμυρίσει και δεν μπορούσα να την αφήσω για να παραβρεθώ. Όταν έστειλα μήνυμα ότι δεν θα μπορέσω να πάω μου απάντησαν «θα λάμψεις δια της απουσίας σου. Οι φίλοι είναι όταν σε χρειάζονται εκείνοι και όχι όταν τους χρειάζεσαι εσύ». Και όλο το διάστημα που ήταν άρρωστος ο άντρας μου έτρεχα στις παραστάσεις και στο νοσοκομείο κι όμως, στο επόμενο έργο με έβγαλαν έξω. 

Είναι σκληρός ο χώρος;

Ναι, ωστόσο αυτό που μου έτυχε ήταν η πρώτη μαχαιριά που έφαγα στο θέατρο.

Έχεις νιώσει κτυπήματα κάτω από τη μέση;

Όχι, επειδή είναι και ο χαρακτήρας μου τέτοιος μάλλον. Πάντα είμαι κυρία, διαβασμένη, δεν δημιουργώ προβλήματα.

Φαντάζομαι πως έχεις ακούσει για το σκάνδαλο Weinstein και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στο Χόλιγουντ. Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και σ’ εσένα;

Όχι, ποτέ. Εδώ στην Κύπρο δεν είναι έτσι τα πράγματα. 

Δεν έχεις ακούσει να συμβεί σε κάποιον άλλον;

Ναι άκουσα, αλλά αν δεν είσαι μάρτυρας δεν μπορείς να το πιστέψεις. 

Η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο για έναν ηθοποιό; Υπάρχουν ηθοποιοί που είναι απλά ωραίοι;

Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό, ειδικά στην επιθεώρηση. Στη σημερινή εποχή παίζει ρόλο ναι, και μερικές φορές πολύ. Αλλά αυτό θα πάει το πολύ ένα-δυο χρόνια. Το σανίδι θα σε «καταπιεί» και ο κόσμος θα σε «φτύσει» αν δεν είσαι καλός. Στην τηλεόραση ίσως αντέξεις περισσότερο. 

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;

Σημαντικό. 

Εμπνέεσαι από αυτόν;

Ξέρεις έρωτας δεν είναι μόνο ένας άντρας. Είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, το σκυλάκι μου. 

Είσαι ερωτευμένη αυτό το διάστημα;

Ναι, και είμαι καλά.

Πόσο καιρό είστε μαζί;

Όχι πολύ καιρό.

Πώς το βλέπεις να προχωρά και να εξελίσσεται;

Δεν σκέφτομαι το μέλλον, αλλά ζω τη στιγμή. Έτσι έκανα και με τον Αντρέα. Δεν σκεφτόμουν ότι θα φύγει πρώτος, δεν έβλεπα τη διαφορά ηλικίας, ζούσα το τώρα. 

Θα έκανες ένα γάμο ακόμα;

Δύσκολα. Είμαι σε μια ηλικία που νιώθω μπερδεμένη θα έλεγα. Δεν φοβάμαι τη μοναξιά, αν και ζω μόνη μου με τον σκύλο μου. Έμαθα στη μοναξιά. Λόγω του Αντρέα, που ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, έχω συγκεκριμένα standard. Μου λένε ότι είναι κακό και ότι δεν θα βρω κάτι άλλο. Παρόλο που μετά τον άντρα μου είχα κάποια σχέση και αφέθηκα πολύ, επειδή ήμουν ευάλωτη, μετά κατάλαβα ότι δεν έπρεπε. 

Έχεις δεχτεί προτάσεις γάμου;

Ναι, και τις απέρριψα. Μου είπαν να σταματήσω από τη δουλειά για να με έχουν βασίλισσα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με εκφράζει. Για μένα η δουλειά μου δεν είναι χόμπι και έχω πει πως μπορώ να ζήσω μ’ ένα μπουκάλι νερό κι ένα μπουκάλι γάλα. Η δουλειά μου είναι η ζωή μου. Τα πάντα τα έχω κάνει μόνη μου με τα χέρια μου. Τη δεκαετία του ’80 έφυγα από τη Λάρνακα για τη Λευκωσία για δουλειά, που τον καιρό εκείνο ήταν μεγάλο ταμπού. Ο πατέρας μου, που απεβίωσε το 2003, έλεγε πως έφυγα από το σπίτι για ένα έργο και δεν γύρισα ποτέ. 

Τι άντρες σε κερδίζουν;

Δυναμικοί, με χιούμορ. Οι άνθρωποι που δεν έχουν χιούμορ δεν είναι καλοί άνθρωποι.

Έχω δει ότι ασχολείσαι με τα social media. Πώς τα διαχειρίζεσαι;

Καταρχάς δεν μιλώ καθόλου στο messenger! Μία φορά απάντησα και την πάτησα. Είναι αυτό το περιστατικό που σου ανέφερα παραπάνω, για τη σχέση που τελικά μετάνιωσα.

Δηλαδή σε προσέγγισε κάποιος μέσω messenger και γνωριστήκατε από εκεί;

Ναι και απάντησα επειδή ήταν γνωστός μου και δύο μήνες μιλούσαμε πολύ. Στον τρίτο μήνα άρχισε να μου την πέφτει και τον ερωτεύτηκα. Δεν προχώρησε, γιατί δεν ήθελα εγώ, κατάλαβα τι άνθρωπος είναι. Βάζεις μια φωτογραφία στο Facebook κι έρχονται τα μηνύματα βροχή στο inbox. 

Σου στέλνουν δηλαδή μηνύματα παράξενα;

Ναι, αλλά δεν απαντώ. Στην αρχή γελούσα μάλιστα.  

Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές. Είσαι πολιτικοποιημένο άτομο;

Ναι και μάλιστα είχα εκλεγεί και δημοτική σύμβουλος με την Αριστερά, στον Δήμο Λευκωσίας. Ήμουν πρώτη υποψηφία, έχοντας πίσω μου γνωστά κομματικά στελέχη. Είμαι απογοητευμένη γενικώς όμως, γιατί οι περισσότεροι ζουν για την καρέκλα. Και λέω περισσότεροι, επειδή υπάρχουν και πολιτικοί που πιστεύω πως αν έβαζαν υποψηφιότητα θα πήγαιναν πολύ καλά, χωρίς να θέλω να προσβάλω τον τωρινό υποψήφιο. 

Θα σκεφτόσουν να ασχοληθείς για την πολιτική;

Ναι μόνο και μόνο για να βοηθήσω. Λέμε ότι πέρασε το δύσκολο κομμάτι, αλλά υπάρχει κόσμος που είναι φτωχός και δεν έχει δουλειά. Το ζω μέσα στην οικογένειά μου αυτό κι έχω φίλους που είναι άνεργοι. Μας λένε ότι η οικονομία πάει καλά, αλλά δεν έχει φανεί ακόμα στην κοινωνία μας. Χαμήλωσαν οι μισθοί, μας έχουν βάλει περιορισμούς... 

Οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν πολιτική θέση ανοιχτά; 

Έχουμε ηθοποιούς που έχουν φοβερές απόψεις. Θα ήθελα, για παράδειγμα, να δω τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη ή τον Στέλιο Καυκαρίδη στη Βουλή. 

Με τον χρόνο συμβιβάζεσαι;

Ώρες ώρες (γέλια). Στα 47 μου θα ήθελα να είχα το μυαλό που είχα σε πιο νεαρή ηλικία. 

Τι θα άλλαζες δηλαδή;

Πολλά. Το μόνο που δεν θα άλλαζα θα ήταν η σχέση μου με τον Αντρέα. Θα ήθελα, δηλαδή, να είμαι στην Αθήνα στο υπόγειο του Κουν και να παίζω. Θα ήμουν ευτυχισμένη.

Πλαστική επέμβαση θα έκανες;

Λέω όχι, αλλά όσο περνά ο χρόνος, παρόλο που φοβάμαι πολύ, θα το έκανα. 

Πολλοί ηθοποιοί φοβούνται να κάνουν botox γιατί θα χαθούν οι εκφράσεις τους.

Πολλές έκαναν botox και χάθηκαν οι εκφράσεις τους. Συνήθως αυτές οι πλούσιες που έχουν λεφτά και μπορούν να πάνε στους καλύτερους, Βλέπεις, όμως, μία που δεν έχει πολλά λεφτά κάνει ένα και είναι και τέλεια.

Φροντίζεις τον εαυτό σου;

Ναι, αν και έχω μετανιώσει που δεν πάω γυμναστήριο. Αλλά έχω το πάρκο δίπλα μου και πηγαίνω για περπάτημα.

Ξέρω ότι έχεις μεγάλη αδυναμία στη σκυλίτσα σου, τη Ρόζι.

Η Ρόζι μού γλίτωσε τη ζωή, όντως. Εκεί είναι η πραγματική αγάπη. Ό,τι κι αν έχω, μόλις την αγγίξω γίνομαι καλά. Είμαι άρρωστη και το καταλαβαίνει. Είναι απίστευτο. Ένα χρόνο πριν φύγει ο Αντρέας ήρθε στη ζωή μου η Ρόζι. Στην αρχή δεν την ήθελε ο Αντρέας και δεν της μιλούσε, αλλά μετά έγιναν ένα. Πήγαινα στο νοσοκομείο και με ρωτούσε αμέσως για εκείνη. Έχω να σου πω ότι προέβλεψε τον θάνατό του. Λίγο καιρό πριν αποβιώσει ο άντρας μου κάθονταν στο παράθυρο και κοίταζε στον ουρανό κάθε μέρα στεναχωρημένη. Ο Αντρέας μού έλεγε «κάτι έχει, είναι στεναχωρημένο το σκυλί».

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Να έχω μόνο την υγεία μου, τίποτα άλλο. Και αν μπορέσω να ξοφλήσω το σπίτι μου, όπως ο περισσότερος κόσμος. 

Αν η ζωή σου γινόταν βιβλίο, τι τίτλο θα είχε;

«Μία ζωή όνειρο». Και λέω όνειρο, γιατί όταν «έφυγε» ο Αντρέας έπαιζε στη σειρά «Όνειρο ήταν». 

Ο Αντρέας είναι ο φύλακας άγγελός σου;

Ναι, μέχρι σήμερα. Αφού ακόμη και τώρα τον σκέφτομαι και τον αναφέρω σαν να υπάρχει στη ζωή. Μου τυχαίνει πολλές φορές να θέλω να γυρίσω σπίτι και να τον πάρω τηλέφωνο να του το πω.

Θεατρικά πού σε βρίσκουμε;

Είναι ευλογία να δουλεύω πάλι με αυτή τη γυναίκα, γιατί ό,τι δεν έμαθα από τη σχολή το έμαθα δίπλα της. Και φυσικά αναφέρομαι στη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Αλλά γενικά έμαθα πολλά και από την οικογένεια Καυκαρίδη. Ο δάσκαλος μου μού έλεγε ότι είμαι σφουγγάρι και αμέσως τα παίρνω.