ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χάρης Κυπριανού: His point of view

Μαρίνα Χαραλάμπους


Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την φωτογραφία;

Η έμπνευση μου για τη φωτογραφία ξεκίνησε σχετικά σε πολύ νεαρή ηλικία όταν ο νονός μου, φωτογραφός κι αυτός, μου χάρισε μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ. Η πρώτη μου ήταν κατά κάποιο τρόπο selfie και την είχα βγάλει με timer. Μάλιστα, ήμουν γυμνός (γέλια)

Τι σε τράβηξε στο να ασχοληθείς με την φωτογραφία μόδας; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στο fashion field που ασχολείσαι;

Πιστεύω ότι το fashion photography με εμπνέει όσο το εμπνέω. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται σε τόσο βάθος με άλλο είδος φωτογραφίας. Με ενδιαφέρει πολύ η γυναικεία φιγούρα, η ιδέα πίσω από τη μόδα καλής ραπτικής και πως αυτή αναδικνύει τις τάσεις και τους διάφορους τύπους γυναικών. Η φωτογραφία μόδας είναι χαμελέων και γι’ αυτό την ξεχωρίζω. Η γοργή μετάλλαξη της είναι μια συνεχής πρόκληση.

Υπάρχει κάποιο άλλο field της φωτογραφίας που σε ιντριγκάρει και θα ήθελες να ασχοληθείς;

Θα έλεγα ότι γενικώς ασχολούμαι με διάφορα ήδη φωτογραφίας, αλλά τα πορτραίτα είναι η δεύτερη μεγάλη μου έμπνευση για αυτό και τα συμπεριλαμβάνω σε όλες τις εκθέσεις μου.

Oι φωτογραφίες σου διαφέρουν από τους άλλους φωτογράφους. Τι πιστεύεις είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν;

Δε μπορώ να διακρίνω τη διαφορά της δικής μου δουλειάς με κάποιου άλλου. Είναι δύσκολο καμιά φορά να δεις τη δουλειάς αντικειμενικά και να την συγκρίνεις. Αυτό, όμως, που με κάνει να ξεχωρίζω είναι οι γνώσεις που μου παρέχουν παλιά και νέα περιοδικά μόδας, καθώς και βιβλία τέχνης. Είναι τα μόνα βιβλία που διαβάζω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου concept φωτογράφησης που έκανες μέχρι τώρα και ποιο το αγαπημένο σου project;

Σαν concept μου αρέσει η αντίθεση που μπορεί να προκαλέσει κάτι ασήμαντο ή κάτι που μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να μην προσέξει το μη εκπαιδευμένο μάτι, αλλά με τη σωστή προσέγγιση μπορεί να αναδειχτεί σαν τέχνη. Το αγαπημένο μου project είναι η ατομική μου έκθεση και το βιβλίο Raw που έκδοσα το 2013.

To τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλο θέμα με την χρήση photoshop. Έχεις έρθει σε δύσκολη θέση με το να σου ζητηθεί να αλλάξεις πολύ μια φωτογραφία ή να το κάνουν εν αγνοία σου αλλάζοντας μια φωτογραφία σου;

Αυτό συνέβαινε περισσότερο στο παρελθόν. Σήμερα, οι περισσότεροι πελάτες μου, μου έχουν εμπιστοσύνη και γνωρίζουν ότι με το σωστό φωτισμό και τεχνική υποστήριξη το photoshop χρησιμοποιείται μόνο για μικρές ατέλειες.

Πλέον όλοι βγάζουμε φωτογραφίες και είμαστε στοInstagram θεωρώντας πως είμαστε καλοί φωτογράφοι. Πως ξεχωρίζει κάποιος που έχει ταλέντο σε αυτό και μπορεί να γίνει όντως καλός φωτογράφος;

Πολλές φορές το Instagram λόγω των φίλτρων και του μεγέθους της φωτογραφίας ξεγελά. Αυτοί που έχουν ταλέντο είναι αυτοί που ξεφεύγουν από τον κλοιό των Social Media και ταυτόχρονα ασχολούνται με τη φωτογραφία επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά.

Γιατί θεωρείς πως η φωτογραφία διαφέρει από τις άλλες τέχνες;

Νομίζω είναι προφανές ποια είναι η διαφορά της φωτογραφία από τις υπόλοιπες τέχνες. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στα κοινά, όλες οι τέχνες χρειάζονται ισορροποία, σωστή σύνθεση και την αισθητική που πηγάζει από τις τάσεις της εποχής.

Θεωρείς πως υπάρχει ανταπόκριση στην φωτογραφία στην Κύπρο; O κόσμος την αντιλαμβάνεται και την εκτιμά εύκολα;

Όπως σε όλους τους τομείς, υπάρχουν αυτοί που την εκτιμούν και την αντιλαμβάνονται ως τέχνη και αυτοί που την βλέπουν ως ένα μέσο διαφήμισης ή προβολής. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που αντιλαμβάνονται και τις δύο χρήσεις τις.

Θεωρείς πως υπάρχει καλή νέα γενιά φωτογράφων στην Κύπρο; Ποιον θεωρείς κορυφή στην φωτογραφία στην Κύπρο;

Αυτή τη στιγμή δεν έχω εντοπίσει κάποιον που να με ιντριγκάρει να ακολουθήσω πιστά τη δουλειά του και να με εμπνέυσει, σε αντίθεση με τους παλιούς φωτογράφους προηγούμενων γενιών, τους οποίους θαυμάζω διότι παρέδιδαν το καλύτερο αποτέλεσμα μεσω φιλμ.

Ποια ήταν η πιο σημαντική σου συνεργασία μέχρι τώρα;

Είναι δύσκολο να επιλέξω. Αλλά αν έπρεπε θα επέλεγα τη συνεργασία μου με το Ινστιτούτο Marangoni. Η φωτογραφία μου βρίσκεται στοεξώφυλλο τηςειδικής έκδοσης του βιβλίου για τα 80χρονα της σχολής, το οποίο είναι διαθέσιμο παγκοσμίως. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και είναι περήφανος για το αποτέλεσμα.

Τι είναι το project με την Nike; Eξήγησε μας…

Η Nike σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Vice επέλεξαν διάφορους καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές του πλανήτη για να παρουσιάσουν με ένα εναλλακτικό τρόπο τα Air Max 97. Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι ήμουν ο μόνος που επιλεκτικέ από την Κύπρο.

Ποια πρόταση θα σε έκανε να φύγεις από την Κύπρο;

Καμία. Είμαι ευτυχισμένος επαγγελματικά και προσωπικά.

Από πού εμπνέεσαι;

Aπο ανθρώπους, συναισθήματα, την φύση… Γενικώς το περιβάλλον μου είναι η μεγαλύτερη πηγή μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Θα παρουσιάσω τη δεύτερη ατομική μου εκθέση την Άνοιξη του 2018. Εργάζομαι σε αυτό το project τα τελευταία τρία χρόνια και είμαι ήδη πολύ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο Χάρης τελικά; Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Είμαι απλός και δημιουργικός. Απολαμβάνω τη ζωή και τις μικρές χαρές. Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι το Άλφα και το Ωμέγα μου. Φυσικά η φωτογράφια είναι πάντα δίπλα μου, σε όλα μου τα βήματα.

 


Tags: Χάρης Κυπριανού

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)