ΤΑΞΙΔΙ

Λήμνος: το άλας της γης


  • Οι αμμοθίνες κοντά στο Γομάτι είναι η ''έρημος'' του Βόρειου Αιγαίου. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

    Οι αμμοθίνες κοντά στο Γομάτι είναι η ''έρημος'' του Βόρειου Αιγαίου. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. Μια έρημος στο αιγαίο

Ανακαλύψτε την «έρημο» του Βορειοανατολικού Αιγαίου με μια επίσκεψη στις αμμοθίνες έκτασης 70 στρεμμάτων, κοντά στον Καταλάκκο. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση εβδομήντα στρεμμάτων με ελάχιστη βλάστηση. Για τη δροσερή βουτιά μετά τους αμμόλοφους, προτιμήστε την κοντινή παραλία στο Γομάτι.

2. Η εκκλησία χωρίς σκεπή

Σε μια δύσβατη σπηλιά στην περιοχή του ερειπωμένου Ζεματά βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Κακαβιώτισσας (14ος αιώνας), χτισμένη μέσα σε βράχο. Η θέα που κόβει την ανάσα και η αίσθηση του απόκοσμου θα σας αποζημιώσουν για κάθε σκαλί που ανεβήκατε.

3. Μυηθείτε στα Καβείρια μυστήρια

Εξερευνήστε την πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων. Μην παραλείψετε το Ιερό των Καβείρων (Τρ.-Κυρ. 08.00-15.00, 2 ευρώ), κοντά στο χωριό Παναγιά, για μια διαδρομή ανάμεσα σε πέτρινες κολόνες που καταλήγει στη Σπηλιά του Φιλοκτήτη, δίπλα στη θάλασσα.

 4. Στον δρόμο

Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Επισκεφτείτε τον Μούδρο και την πλευρά με τις άγριες παραλίες, την Πλάκα για το ηλιοβασίλεμα, την Πορτιανού με τα αρχοντικά σπίτια και τα Τσιμανδριά με τη μεγάλη πλατεία. Φτάστε έως τον Κάσπακα για τα περίφημα «βενιζελικά» στο κατάστημα Κασπακνές Λιχουδιές (τηλ. 22540-61059).

5. Το πρωινό όπως παλιά

Στον Μούδρο, στην Πεζούλα (τηλ. 22540-71059) αυγόφετες με πετιμέζι, τοπικά τυριά, παλιές συνταγές ξαναμαγειρεύονται σε ένα εξαίσιο brunch. Tα βράδια είναι ιδανικά για ποτό.

6. Εμπειρίες γεύσεων

Η ταβέρνα του Μαντέλα (Σάρδες, τηλ. 22540-61349) είναι γνωστή για τα ψητά και για τα σπιτικά μαγειρευτά. Δοκιμάστε τα χειροποίητα φλωμάρια με κόκορα. Στο Διαπόρι, τη λωρίδα γης που ενώνει το νησί με τη βραχονησίδα του Φακού, στον Μενέλαο (τηλ. 22540-51209), θα ικανοποιήσετε την όρεξή σας για μεζέδες και τοπικά αποστάγματα. Κορυφαία επιλογή ο χοιρινός καβουρμάς. Στην πλατεία των Λύχνων, στο παραδοσιακό καφενείο Ένοια Πο’χς (τηλ. 22540-71742), θα πάτε για χταπόδι ψητό με κοκκάρι τουρσί και ταραμά. Σε ώρες αιχμής η κράτηση είναι απαραίτητη.
Ανακαλύψτε τα σπουδαία προϊόντα της Λήμνου (κρασί, αλεύρι, ζυμαρικά τυροκομικά, κ.ά.) με οργανωμένες γευστικές δοκιμές, μαθήματα μαγειρικής, πικνίκ και εργαστήρια για παιδιά μέσω του www.tastelemnos.com.

7. Οι «ροζ» επισκέπτες

Στην ενδοχώρα του Κέρους, στον υδροβιότοπο της Χορταρολίμνης, ζουν μεταξύ άλλων ροζ φλαμίνγκο. Αν είστε τυχεροί, θα τα δείτε να αλωνίζουν και στην παραλία του Κέρους, γνωστή για το surf club και τις πολυτελείς σκηνές – εναλλακτική επιλογή διαμονής στο νησί (www.surfclubkeros.com).

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Tags: ταξίδι, λήμνος