#PINOFTHEWEEK

Discovering the ''Deep Blue Sea''

Νάκης Αντωνίου


Discovering the ''Deep Blue Sea''

H Nicole Αρδανίτου κυκλοφορεί το πρώτο της album και μας συναρπάζει. Το «Deep Blue Sea» είναι μία συλλογή έξι τραγουδιών, σε soul, jazz και λίγο rock ήχους, που σε συνδυασμό με την υπέροχη φωνή της και τους καλογραμμένους στίχους καθιστούν το album αυτό ένα πραγματικό must have.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Ανακάλυψα την αγάπη μου για τη μουσική από πάρα πολύ μικρή ηλικία, περίπου από δύο χρονών όταν άρχισα να τραγουδάω στην μαμά μου ένα συγκεκριμένο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι , πριν καλά-καλά μπορούσα να αρθρώσω σωστά τις λέξεις. Από εκείνη την στιγμή οι γονείς μου κατάλαβαν ότι έχω κλίση προς το τραγούδι και έτσι με έσπρωξαν προς αυτό.

Μίλα μου για την διαδικασία ηχογράφησης του «
Deep blue sea».
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ένιωσα πως είχε έρθει η σωστή στιγμή για να ασχοληθώ περισσότερο με τα δικά μου τραγούδια.  Ήθελα να αξιοποιήσω τα κομμάτια που είχα ήδη γράψει αλλά και να εκμεταλλευτώ την έμπνευση και ενέργεια για σύνθεση που είχα την προκειμένη περίοδο. Ένιωσα έτοιμη να υλοποιήσω ένα από τα μεγαλύτερα μου όνειρα, να αποκτήσω τα δικά μου τραγούδια. Έτσι έψαξα και βρήκα τον παραγωγό Κρις Χαραλαμπίδη. Έπαιξα στο πιάνο τις μελωδίες μου, τραγούδησα τους στίχους μου και μετά ακολούθησε όλη η δημιουργική διαδικασία. Μάζεψα όλες μου τις ιδέες και επιθυμίες και καθοδήγησα τον παραγωγό μου αναλόγως.

Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για τα έξι τραγούδια του δίσκου.
Το άλμπουμ αποτελείται από έξι κομμάτια σε στίχους Νικόλ Αρδανίτου, μουσική Νικόλ Αρδανίτου σε συνεργασία με Κρις Χαραλαμπίδη και ενορχήστρωση, παραγωγή και μίξη από Κρις Χαραλαμπίδη. Όλα είναι βγαλμένα και εμπνευσμένα από προσωπικές μου εμπηρίες και εχουν όλα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, όχι μόνο επιδή είναι δικά μου δημιουργήματα, αλλά επειδή με βοήθησαν να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και να αντιμετωπίσω πολλές δύσκολες μου στιγμές. Στο άλμπουμ έπαιξαν οι πολυαγαπημένοι μου φίλοι και συνεργάτες Αντρέας Ροδοσθένους, Χρίστος Κατσουνωτός, Γιάννης Λουκά, Κρις Χαραλαμπίδης και Δημήτρης Κλουβάτος.

Πόσο επηρεάζει η προσωπική σου ζωή τους στίχους σου;
100%! Οι στίχοι μου είναι τα συναισθήματα μου, οι εμπειρίες μου, οι αξίες μου, οι απόψεις μου και η προσωπική μου ζωή.

Σου έχω δηλώσει την αγάπη μου για το «
Malvin» και το «Y Dont U». Μπορείς να μου πεις την ιστορία πίσω απ’ αυτά τα τραγούδια;
Το «Malvin» κρύβει μια αλλόκοτη ιστορία.  Το είχα γράψει με αφορμή ενός πολύ αγαπημένου μου γάτου, του Μάλβιν. Μια μέρα καθόμουν στο δωμάτιο μου και κρατούσα την κιθάρα μου προσπαθώντας να γράψω στίχους ή κάποια ενδιαφέρουσα μελωδία. Ξαφνικά μπήκε μέσα ο μαύρος γάτος μου, με τα ολοπράσινα στρογγυλά του μάτια γεμάτα καλοσύνη και αθωότητα. Ήταν ένα από τα πιο γλυκά και ευγενικά γατάκια που είχα ποτέ μου. Τότε Σκέφτηκα. «γιατί τόση προκατάληψη με τα μαύρα γατιά; Γιατί θεωρούνται κακότυχα;» Στα μάτια και στο μαύρο χρώμα του Μάλβιν είδα τους αδικημένους και περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Όπως οι άνθρωποι θεωρούν τους μαύρους γάτους γρουσουζιά, έτσι κάποιοι άνθρωποι περιθωριοποιούνται λόγω χρώματος, θρησκείας, και καταγωγής. Το «Y Don’t U» είναι ένα τραγούδι που εκφράζει αγανάκτηση προς τους ανθρώπους που βάζουν μπροστά τον εγωισμό τους. Πολλές φορές η περηφάνια και το ‘εγώ’ μας κτίζουν ένα φανταστικό  ‘τοίχος’ το οποίο μας εμποδίζει να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε. Πρέπει να είμαστε αυθόρμητοι και να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ζωή.  μας εμποδίζει να είμαστε αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να είμαστε, να πράξουμε όπως θα θέλαμε να πράξουμε, και να πούμε αυτά που στ’αλήθεια σκεφτόμαστε. Κάπως έτσι περνάει ο καιρός  και έρχεται μια φάση που θα ευχόμασταν να πέρναμε για λίγο πίσω τον χρόνο και να κάναμε αυτά που επιθυμούσαμε. Πρέπει να είμαστε αυθόρμητοι, αυθεντικοί, και να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ζωή.

Γενικά, ποιο από τα τραγούδια σου είναι το αγαπημένο σου και γιατί;
Το αγαπημένο μου είναι το ‘’Deep blue sea’’. Είναι το μοναδικό αισιόδοξο τραγούδι που έχω γράψει όπου περιγράφει πόσο όμορφο πράγμα είναι να αγαπιέσαι. Το τραγούδι αυτό εχει μια αρκετά ιδιαίτερη - και challenging μπορώ να πω - soul μελωδία, η οποία κάθε φορά με συναρπάζει και με βγάζει έξω απο τα νερά μου.

Θέλω να μου πεις και για το ‘’Unspoken’’ παρόλο που δεν είναι στον δίσκο σου.  
Το ‘’Unspoken’’ γράφτηκε με ένα διαφορετικό τρόπο. Κατα τη διάρκεια του τρίτου έτους των σπουδών μου, όπου ζούσα στο Guildford (Surrey), περνούσα λίγο δύσκολα στα προσωπικά μου και έτσι άρχισα να γράφω τους πρώτους μου στίχους. Δεν είχα σκοπό να γράψω κάποιο τραγούδι παρόλο που στη συνέχεια αποφάσισα να τους αξιοποιήσω. Το μόνο που ήθελα ήταν να βγάλω όλες εκείνες τις σκέψεις από το μυαλό μου, για να ξαλαφρώσω.

Τι μουσική ακούς;
Κυρίως ξένη μουσική. Ακούω αρκετή soul, neo-soul, jazz, funk, blues rock και ότι άλλο μου μπορεί να μου κινήσει την περιέργεια και να με προβληματίσει (με την καλή εννοια).

Ποιο ήταν το τελευταίο album που αγόρασες;
‘’Ladies sing the blues’’.

Ποια είναι τα πρότυπά σου;
Στη μουσική, η Amy Winehouse, η Adele, οι Hiatus Kaiyote, η Melody Gardot....

Το αγαπημένο σου τραγούδι αυτή την εποχή;
At last – Etta James.

Τι είναι κακή μουσική, για σένα;
Κακή μουσική..δεν υπάρχει κακή μουσική. Όλα είναι θέμα γούστου.

Θα τα παρατούσες όλα αν σου δινόταν μια ευκαιρία για καριέρα στο εξωτερικό;
Αν ήταν κάτι που πιστεύω πως με αντιπροσωπέυει και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, τότε ναι σίγουρα θα άρπαζα την ευκαιρία αυτή! Η μουσική που γράφω και ερμηνεύω έχει ως κύριο στόχο την παγκόσμια μουσική βιομηχανία και συνεπώς το εξωτερικό.  Θα επέστρεφα πίσω με την πρώτη ευκαιρία έστω για διακοπές γιατί αγαπώ πολύ το νησί μας. 

Πώς βλέπεις τη μουσική της εποχής μας;
Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και πάρα πολλά ήδη μουσικής. Ο καθένας δικαιούται να ακούει ότι τον εκφράζει και ότι τον ψυχαγωγεί. Παρόλα αυτά θεωρώ πως υπάρχει μια έντονη τάση προς την εικόνα αντί προς τον ήχο – δηλαδή προβάλλεται περισσότερο η εξωτερική εμφάνιση παρά η φωνή, η μουσική, το συναίσθημα, ο στίχος. Έχουν αλλάξει οι αξίες και τα ιδανικά και αυτό δεν αφορά μόνο τη μουσική.

Είναι, πιστεύεις πρόσφορο το έδαφος για να κτιστεί μια καριέρα στο τραγούδι, στην Κύπρο;
Η Κύπρος μας είναι ένα μικρό νησί και οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με το τι υπάρχει στο εξωτερικό. Πιστεύω όμως οτι όποιος δουλεύει σκληρά γι’αυτό που αγαπά και πιστεύει στον εαυτό του μπορεί να προχωρήσει και να κτίσει μια ισχυρή βάση στην Κύπρο. Κάτι σαν αφετηρία. Καλό είναι όμως να προχωράμε και να εξελισσόμαστε και αυτό συμπεριλαμβάνει το να ταξιδεύουμε. Είναι πολύ δύσκολος ο χώρος του ξένου τραγουδιού στην Κύπρο λόγω του ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα και διαφορετικοί στόχοι. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Να προωθήσω το άλμπουμ όσο περισσότερο μπορώ με στόχο τη συνεργασία μου με μια δισκογραφική εταιρία. Να μοιράζομαι συνεχώς τη δική μου μουσική με τον κόσμο, να ταξιδέψω σε νέους προορισμούς και να γνωρίσω νέες κουλτούρες, να γράψω κι αλλα τραγούδια με φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες.

Website: nicoleardanitou.com
Facebook:
 Nicole Ardanitou 
Twitter: @NArdanitou 
Instagram: @nicole_ardanitou
YouTube: Nicole Ardanitou Official 
Spotify: Nicole Ardanitou 
iTunesNicole Ardanitou


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek