#PINOFTHEWEEK

The curious world of Aias Deme

Νάκης Αντωνίου


The curious world of Aias Deme

Ασχολείται με την conceptual φωτογραφία, πράγμα σπάνιο για την Κύπρο. Καλά κάνει όμως. Ξεχωρίζει όχι μόνο γιατί κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά και επειδή το κάνει τόσο, μα τόσο καλά, με όρεξη, ταλέντο και πολλή φαντασία. Αυτός είναι ο Aias Deme και αξίζει να τον μάθεις κι εσύ. 

Αίας; 
Το όνομά μου είναι Aνδρέας, απλά ήθελα να το αλλάξω και το έκοψα . Όμως το «Εας» δεν «δούλευε» με τρία γράμματα και έτσι το έκανα «Αίας», εμπνευσμένος από τον αρχαίο βασιλιά τις Σαλαμίνας  .

Ωραίο πάντως. Η ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία πώς ξεκίνησε;
Ξεκίνησα στα 16 μου όταν ήμουν ακόμα Τεχνική Σχολή . Μου άρεσε να κάνω retouching σε φωτογραφίες απλά για να τις αλλάζω. Ε, μετά ξεκίνησα να βγάζω δικές μου, ερασιτεχνικά εννοείται. Τώρα τις βλέπω και γελώ, αλλά ήταν η βάση για να προχωρήσω.

Ασχολείσαι με ένα διαφορετικό τομέα φωτογραφίας, απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει από τους φωτογράφους της Κύπρου. Για πες … Γιατί διαφέρεις, λες;
Δεν θέλω να βγάζω απλά όμορφες φωτογραφίες, δεν με ενδιαφέρει και τόσο. Ασχολούμαι, ναι, με το fashion photography, αλλά πρέπει να έχω ένα concept. Μπορώ όμως να συνδυάσω τις φωτογραφίσεις μόδας με conceptual shoots, με props που θα φτιάξω κλπ.  Όμως, μ’ ενδιαφέρει περισσότερο όταν έχει ένα νόημα, όταν είναι πιο ψαγμένη, να μπορεί να περάσει ένα μήνυμα προσωπικό ή κοινωνικό. Σ’ αυτό συνεισφέρει και το BA μου στο Graphic Design, και αυτό είναι, πιστεύω, που τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες.

 Με τι concept καταπιάνεσαι;
Δεν καταπιάνομαι με συγκεκριμένα θέματα πάντα. Αυτό είναι, πιστεύω, το καλύτερο. Για παράδειγμα μπορεί να εμπνευστώ από ένα ποίημα, ένα βάζο του 18 αιώνα, έναν καλλιτέχνη που δεν έχει σχέση με φωτογραφία.

Τι δεν θα έκανες ποτέ, σαν φωτογράφος;
Δεν θα έβγαζα κάτι που δεν έχει σκεπτικό.

Πόσες ώρες τρως στο Photoshop, πάνω κάτω;
Εξαρτάται από το τι θέλω να κάνω και από το τι απαιτεί η κάθε φωτογραφία για να ολοκληρωθεί. Μπορεί και 10 λεπτά, μπορεί και 2 ώρες.

Ποια ήταν η πιο απαιτητική φωτογράφιση;
Μα όλες οι φωτογραφίες είναι απαιτητικές. Νομίζω, ο χρόνος που χρειάζεται η προετοιμασία κάθε φωτογράφισης είναι αυτό που διαφοροποιεί την μία με την άλλη.

Αγαπημένη σου, δική σου, φωτογραφία;
Η πιο αγαπημένη μου είναι μία από τις πιο προσωπικές μου, η «Lucifer, the first sin».

Θέλω αγαπημένο σου φωτογράφο και την αγαπημένη σου φωτογραφία του.
David LaChapelle…

Αγαπημένος!

Και σίγουρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

Ποια είναι τα πρότυπά σου;
Έχω πολλά διαφορετικά πρότυπα, που δεν συνδέονται απαραίτητα το ένα με το άλλο. Alain De Botton, Marina Abramovic, RuPaul, Barbara Kruger, Joseph Kosuth, Damien Hirst, Jeff Koons, Richard Avedon και η λίστα δεν έχει τέλος.

Πώς βλέπεις τη δημιουργικότητα στην Κύπρο;
Πιστεύω πως υπάρχουν αρκετά contemporary άτομα στην Κύπρο. Ευτυχώς αυξάνονται. Και άλλα είναι λίγο πιο μοντέρνα από την εποχή μας. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο όμως.

Δηλαδή;
Τα άτομα που είναι «μοντέρνα» κρατούν ένα συγκεκριμένο στυλ και σκεπτικό. Ενώ τα contemporary είναι πιο ψαγμένα βλέπουν τι γίνεται στον κόσμο, συνδυάζουν τεχνικές και εποχές. Δημιουργούν κάτι φρέσκο για την εποχή τους.

Να σε πάρω λίγο στα πιο σοβαρά θέματα;
Ναι.

Προσωπικά, θεωρώ πως σε ένα μεγάλο ποσοστό καλλιτέχνης, και ακόμα περισσότερο ένας
conceptual φωτογράφος, είναι ένας άνθρωπος που κατά την ενηλικίωσή του, μπορεί να πέρασε διάφορα. «The creative adult is the child who survived» που λέει το quote.
Συμφωνώ απόλυτα. Πολλά άτομα χάνουν τον εαυτό τους κατά τη μεταβατική περίοδο, είτε από αδυναμίες που μπορεί να έχουν ή από τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Εγώ με τη δυσλεξία, για παράδειγμα, πίστευα πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μου ελαττώματα. Μεγαλώνοντας και αποφοιτώντας από το σχολείο, ξεκίνησα να ασχολούμαι μόνο με αυτό που αγαπώ και, τότε, κατάλαβα πως ήταν ένα δώρο για μένα.

Πώς επηρέασε τη δουλειά σου αυτό;
Θα έλεγα πως με βοήθησε να δω τι πραγματικά μπορώ να κάνω και που να επικεντρωθώ. Με πείσμωσε. Τα άλλα ελαττώματα συνέβαλαν κι αυτά αλλά ειδικά με τη δυσλεξία, πιστεύω, το κυριότερο είναι να ανακαλύψεις την πηγή της αδυναμίας σου και να βρεις τρόπο να τη φέρεις υπέρ σου.

Μελλοντικά σχέδια;
Δεν προτρέχω , αλλά τα σχέδια μου για το μέλλον προστάζουν Μιλάνο ή Αγγλία. 

Facebook: Aias Deme Photography 
Instagram @aias_deme
Email:
aidepy@yahoo.com
Photoshoot: nakis. photography


Tags: pinoftheweek, p.in, person of interest