#PINOFTHEWEEK

Σε ένα κόσμο από animation

Νάκης Αντωνίου


Σε ένα κόσμο από animation

Παρόλο που τον έμαθα μέσα από τις καρικατούρες του, σιγά-σιγά ανακάλυψα πως κάνει πολύ περισσότερα.  Ο Γιώργος Αλεξάνδρου, ένας άνθρωπος με όρεξη, καλή διάθεση και ταλέντο, δημιουργεί ένα δικό του κόσμο γεμάτο πολύχρωμες φιγούρες. Ζηλεύεις κι εσύ;

Είσαι καλά κλπ...

Πολύ καλά! Ειδικά τώρα που κοντεύει και η άνοιξη ακόμα καλύτερα!

Είσαι ένας ''media worker capable of creating superb work in Animation, Illustration and Video Editing'' όπως γράφεις στο site σου; 
Βλέπω ότι ήρθες διαβασμένος! Θέλω να πιστεύω πως είμαι καλός. Στα creative media κατα τη δική μου άποψη μπορείς να είσαι κάλος σε ότι σου αναθέσουν άμα κατέχεις κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες. Ας πούμε θεωρώ πως η καλαισθησία είναι κάτι σημαντικό και κάτι το οποίο είναι κυρίως έμφυτο. Άμα έχεις καλαισθησία, ρυθμό, φαντασία κτλ μετά αυτά που μένουν είναι πρακτικά θέματα που απλά θέλουν practice και γνώσεις.

Πώς είναι η ζωή σε ένα κόσμο γεμάτο animation;
Πολύχρωμη! Υπάρχει άγχος και δυσκολία κάποιες φορές αλλά συνήθως όταν είναι ένα project που θα με ενθουσιάσει τότε είναι τόσο ανώδυνη η διαδικασία που δεν μοιάζει καθόλου με δουλειά. Η ζωή είναι ωραία άμα ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς!

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με καρικατούρες και animation;
Ήμουν πάντα καλός στο σχέδιο. Είναι και λίγο τα γονίδια από τον πατέρα μου αφού έχει και αυτός καλλιτεχνική φύση. Αγαπούσα από μικρός τα comics, τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, τα videogames. Γενικώς πράγματα που είχαν να κάνουν με εικόνα και ήχο πάντα με ιντρίγκαραν και ένιωθα πως θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μέρος αυτής της τέχνης. Έτσι τελικά πήγα στο Southampton και σπούδασα animation. Ασχολούμαι όμως και με σχέδιο και μοντάζ.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις καρικατούρες;
Από τη στιγμή που μας δίνουν ένα μολύβι και χαρτί όλοι μας ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε καρικατούρες και σιγά-σιγά εξελίσσουμε τους stick-men μας ανάλογα με το ταλέντο, την παρατηρητικότητα και την όρεξη μας. Η ανθρώπινη φιγούρα είναι φαντάζομαι απαραίτητο συστατικό στο portfolio κάθε καλλιτέχνη. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους με διάφορους σωματότυπους, χαρακτηριστικά προσώπου και χαρακτήρα. Είναι λογικό να δίνουν ερεθίσματα σε έναν καλλιτέχνη. Ειδικά όταν το animation έχει να κανει κυρίως με το πως αποτυπώνεις μια ιστορία τότε καταλαβαίνεις πως ο πρωταγωνιστής είναι πάρα πολυ σημαντικός. Πρέπει να πάρεις αυτά που τον χαρακτηρίζουν και να δημιουργήσεις την καρικατούρα του στο χαρτί.

Τι εμπνέει τα σχέδια σου;
Γενικότερα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και αυτό νομίζω αποτυπώνεται στην δουλειά μου. Μου αρέσει το χρώμα και η θετική διάθεση. Με εμπνέει η ομορφιά. Η ομορφιά της φύσης, η ομορφιά κάποιου ανθρώπου (εξωτερική ή εσωτερική). Επίσης πράγματα που ίσως να είναι των άκρων, ας πούμε ζωή και θάνατος. Κινητήριος δύναμη είναι επίσης και η αντίδραση του κόσμου. Το να νοιώθω ότι μπορώ να προκαλέσω κάποια συναισθήματα σε ανθρώπους μου δίνει μια ενέργεια να δουλέψω με όρεξη.

Πώς γίνεται μια καρικατούρα;
Κυρίως θα δουλέψω με κάποιες φωτογραφίες όπου θα μπορώ να ξεχωρίσω τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αυτου που θα σχεδιάσω. Θα σκεφτώ (ή θα μου πει κάποιος) τι θα κάνει αυτός ο χαρακτήρας στο σχέδιο μου και μετά θα ξεκινήσω τα προσχέδια μέχρι να είμαι ευχαριστημένος με την ιδέα. Μετά θα ξεκινήσω το τελειωτικό μου σχέδιο, πρώτα με μολύβι και μετά με πενάκι. Συνήθως το χρώμα το βάζω με τον υπολογιστή έτσι σκανάρω το σχέδιο μου και με το μαγικό photoshop φτάνω στο τελικό αποτέλεσμα.

Πόσες ώρες χρειάζονται;
Για ένα χαρακτήρα συνήθως θα μου πάρει γύρω στις 4-5 ώρες αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα καταλήξω στην τελική ιδέα και αν θα πετύχω την ομοιότητα του προσώπου με ευκολία. Κάποιοι με δυσκολεύουν!

Τι χαρακτηρίζει τις δουλειές σου;
Το χρώμα, η θετικότητα, η ζωντάνια και διάφορα άλλα όμορφα χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς έκανες στον «Παπουτσωμένο Γάτο»
Στον “Παπουτσωμένο Γάτο” κάναμε μια πολύ όμορφη και διασκεδαστική δουλειά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Έβαλα και εγώ το λιθαράκι μου με τις κινούμενες προβολές και κάποια άλλα εικαστικά της παράστασης. Είναι μια δουλειά που νοιώθω περήφανος που είμαι μέρος και προσωπικά πιστεύω ότι η βίντεο-προβολή στο θέατρο έχει να δώσει πολλά.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Είχα γνωρίσει τον Μάριο Κακουλή που σκηνοθετεί το έργο πριν αρκετά χρόνια σε κάποια άλλη παιδική παράσταση όπου έπαιζε και έκτοτε κρατήσαμε επαφή. Πάντα λέγαμε να συνεργαστούμε και τώρα που ξεκίνησε να σκηνοθετεί το τολμήσαμε. Ξεκινήσαμε από μια μικρή συνεργασία στο “Τρίο του Πόρτο Σουένιο” και μετά ήρθε το παιδικό. Έπεται και συνέχεια.

Τι μπορεί να κάνει ένας illustrator (ή animator) στην Κύπρο;
Στην Κύπρο εγώ εχω κυρίως δουλέψει σαν freelancer έτσι δεν μπορώ να σου πω κατα πόσο είναι εύκολο και εφικτό να βρεις δουλειά σε κάποια εταιρία, κανάλι κτλ. Φαντάζομαι πως είναι αρκετά δύσκολο αφού είμαστε μια μικρή χώρα με λίγες ευκαιρίες και μικρό market. Παρόλα αυτά νοιώθω πως η Κύπρος σου προσφέρει μια άνεση και μια ελευθερία να κάτσεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να δημιουργήσεις δικά σου projects. Απλά πρέπει να το κυνηγήσεις από μόνος σου. Να έχεις καλές ιδέες, να το δουλέψεις και όταν έρθει η ώρα να αποδείξεις ότι αξίζεις νομίζω πως θα δικαιωθείς.

Τι να περιμένουμε από εσένα αυτό τον καιρό;
Έχω αρκετά projects αυτό το διάστημα. Δουλεύω στην εικονογράφηση κάποιου παιδικού παραμυθιού σε συνεργασία με τον Χάρη Ρώμα και το Χαμόγελο Του Παιδιού. Επίσης πολύ σημαντική για μένα είναι η συνεργασία με τους κύπριους δημιουργούς του comic book “Current” που μου προσέφεραν μια θέση στο επερχόμενο βιβλίο. Στο θέατρο ξεκινώ τώρα δουλειά στις παραστάσεις του Νεοκλή Νεοκλέους, της Αντιγόνης Τασουρή και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τα brainstorm μας για την επόμενη δουλειά του Μάριου Κακουλή.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σου;
Δεν μπορώ να προσδιορίσω μια συγκεκριμένη στιγμή που να είναι σημαντικότερη από μια άλλη. Κάθε φορά που τελειώνω κάτι και βλέπω το αποτέλεσμα ή παίρνω μια θετική αντίδραση από κάποιον άλλο νοιώθω πως έχω κάνει κάτι σημαντικό.

Τι θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν κατάφερες ακόμα;
Πολλά! Αλλά η έλλειψη χρόνου και κεφαλαίου δεν με αφήνουν. Κυρίως θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Μια δημιουργική ομάδα που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την ισότητα και θα δημιουργεί όμορφα πράγματα και αναμνήσεις. Γιατί στην τελική νομίζω πως αυτό χρειαζόμαστε. Όμορφες αναμνήσεις!

Θέλω ένα πινακάκι γουρούνι όπως αυτά στο site σου.
Έγινε.

Facebook: George Alexandrou 
Website: georgealexandrou.com 
Photoshoot: nakis. photography

 


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)