#PINOFTHEWEEK

Ταξίδι στα παλιά

Νάκης Αντωνίου


Ταξίδι στα παλιά

Είναι μια παρουσία vintage, εμπνευσμένη από τα παλιά, με ιδέες καινούργιες και μοντέρνες. Αυτή είναι η Άντρη Αναστασίου, η σχεδιάστρια μόδας που παρουσίασε μια κολεξιόν επνευσμένη και επηρεασμένη από τα λευκαρίτικα κεντήματα. Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την παράδοση μας, καταφέρνει αν μη τι άλλο να ξεχωρίζει κάνοντας κάτι πρωτότυπο και μοναδικό.  

Πες μας ποια είσαι.
Είμαι η Άντρη Αναστασίου.

Και είσαι καλά;
Και είμαι πολύ καλά. Είμαι 21 χρονών, από τη Λεμεσό.

Με τι ασχολήσε;
Τέλειωσα fashion design στο ΑΚΤΟ της Αθήνας. Τώρα είμαι Κύπρο αλλά πηγαινοέρχομαι για δουλειές στην Αθήνα, και ετοιμάζομαι για το Athens Xclusive Designers Week. H σχολή μου, το ΑΚΤΟ, ξεκίνησε ένα θεσμό με το Athens Xclusive, κατά το οποίο οι δύο πρώτοι που αποφοιτούν κάθε χρόνο έχουν τα έξοδα συμμετοχής καλυμμένα. Είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια, και γι’ αυτό ευχαριστώ πολύ το ΑΚΤΟ.

Θέλω να μου πεις για το collection με τα λευκαρίτικα.
Λοιπόν, η ιδέα μου προήλθε από μια ταξιδιωτική βαλίτσα του παππού μου , που άνηκε στον προπάππου μου. Ο προπάππος μου ήταν κεντητάρης, γύριζε τον κόσμο και πουλούσε κεντήματα που κεντούσε η προγιαγιά μου. Οπότε από μικρή ήξερα για το κέντημα αλλά όχι σε βάθος. Έτσι όταν έπρεπε να επιλέξω, στη σχολή, διάλεξα το λευκαρίτικο κέντημα. Έκανα έρευνα, ρώτησα διάφορους ανθρώπους από τα Λεύκαρα για το κέντημα, και μετά έπρεπε να σχεδιάσω μια κολεξιόν. Σκοπός μου όμως δεν ήταν να γίνει αποδεκτό από την παλιά γενιά, ήθελα οι νέοι να γνωρίσουν το κέντημα, γιατί οι περισσότεροι τον θεωρούν παλιομοδίτικο. Ήθελα να το κάνω αποδεκτό από το νεαρότερο κοινό, μέσω της μόδας, χωρίς όμως να το αλλάξω.

Κατάφερες αυτό που ήθελες;
Ναι. Οι συμφοιτητές μου που δεν είχαν ιδέα τι είναι το λευκαρίτικο, το γνώρισαν. Επίσης, όταν έλαβα μέρος στο Limassol Art Festival, έβλεπα τον κόσμο που το αναγνώριζε και του άρεσε. Αυτός ήταν ο σκοπός μου, να τραβήξω το ενδιαφέρον και να δείξω πως «ναι, μπορεί να εκσυγχρονιστεί».

Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία;
Η διαδικασία λοιπόν…

Είσαι πολύ προετοιμασμένη.
Είμαι ναι, ξέρεις ασχολούμαι με αυτό για πάνω από ένα χρόνο, ήταν η ζωή μου. Ήρθα Κύπρο αρκετές φορές, μίλησα με σχεδόν όλους τους κατοίκους των Λευκάρων, πήγα στο δημαρχείο, στα μουσεία, το νιώθω πολύ δικό μου πλέον.

Φαίνεται.
Ναι, είναι κομμάτι μου. Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι. Όπως ο παππούς μου γύριζε τον κόσμο και πουλούσε κεντήματα, έτσι κι εγώ θέλω να το συνεχίσω αυτό. Σίγουρα δεν είναι κάτι που εύκολα θα φορέσεις, αλλά αν το προσεγγίσουμε διαφορετικά μπορεί, γιατί όχι.

Συνεχίζεις ακόμα με τα λευκαρίτικα;
Στο Athens Xclusive πάλι θα παρουσιάσω κάτι με λευκαρίτικα, θα είναι λίγο πιο εμπορικά τα ρούχα, γιατί αυτά που παρουσίασα στη σχολή ήταν πιο περίεργα σχέδια. Πιστεύω πως ακόμα δεν τέλειωσε αυτή η έρευνα, το ταξίδι, έχω ακόμα.

Μόνο ρούχα θα περιλαμβάνει η κολεξιόν;
Ίσως και αξεσουάρ, δεν ξέρω βρίσκομαι ακόμα στον σχεδιασμό.

Που θέλεις να καταλήξεις με αυτή την κολεξιόν;
Λοιπόν, έχω διάφορες ιδέες. Μ’ αρέσει το θεατρικό κουστούμι. Ήδη τώρα σχεδίασα τα κουστούμια για μια θεατρική παράσταση στην Ελλάδα, το «Καπνοκράτωρ», που θα ανέβει τον Φεβρουάριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα με ενδιέφερε επίσης σε κάποια φάση να ανοίξω το δικό μου ατελιέ με ρούχα δικά μου, που να είναι όμως λίγο πιο ψαγμένα, να έχουν μια τέχνη, να είναι λίγο πιο ιδιαίτερα.

Από πού εμπνέεσαι;
Γενικότερα; Από τα παλιά πράγματα, τα ξεχασμένα, την ιστορία, από την τέχνη. Ακόμα και η ιστορία της τέχνης μπορεί να με εμπνεύσει. Είμαι λίγο πιο παραδοσιακή.

Είσαι ένα mix.
Είμαι ένα mix. Η έμπνευση μου είναι το παλιό, το στυλ μου είναι σύγχρονο.

Σε ποια δεκαετία θα ήθελες να ζεις;
Του 1950. Σε θέμα στυλ προτιμώ τη δεκαετία του ’50. Οι γυναίκες ήταν πιο θηλυκές, τα υφάσματα, τα χρώματα, τα μαλλιά, ήταν μια άλλη διάθεση. Μου αρέσουν πολύ και οι ταινίες του ’50, είδωλο μου είναι η Audrey Hepburn, 

Facebook: Andry Anastasiou
Instagram: @anastandria
Email: a.anastasidesigns@gmail.com
Photoshoot: nakis.photography 


Tags: p.in, personofinterest, pinoftheweek, person of interest

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)