NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Lash και οι κούκλες του

Νάκης Αντωνίου


Ο Lash και οι κούκλες του

Είναι ωραίο να βλέπεις κάποιον να κάνει αυτό που αγαπά και να έχει επιτυχία. Κυρίως όταν αυτό είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο τα Lash Dolls. Ο Γιώργος (ή Lash όπως είναι γνωστός) κάνει κάτι πρωτότυπο. Φτιάχνει κούκλες. ΌΧΙ Barbie! Κούκλες φτιαγμένες από ύφασμα, στο χέρι κλπ. Τέλος πάντων δημιούργησε έναν δικό του κόσμο μοναδικό και συναρπαστικό, με σήμα κατατεθέν, φυσικά, τις βλεφαρίδες. Τον συνάντησα και μιλήσαμε για όλα, από το πώς ξεκίνησε μέχρι τις βλεφαρίδες της Κάλιας Ελευθερίου. 

Τι κάνεις Γιώργο, είσαι καλά;
Καλά, μια χαρά εσύ;

Καλά. Πώς πάνε οι δουλειές;
Πάνε πάρα πολύ καλά, έχω πολλές παραγγελίες για Χριστουγεννιάτικα δώρα… ε αυτά.

Πώς έγινες κουκλοποιός;
Χμ. Τέλειωσα fashion design, οπότε μετά τις σπουδές μου είχα γερές βάσεις στο να δουλεύω με υφάσματα, ήταν πολύ εύκολο για μένα να κατασκευάσω μια κούκλα. Μετά από ένα video που είδα, εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από το πώς παρουσίαζε την κούκλα, λες και είχε ψυχή, λες και ήταν άνθρωπος. Μετά απ’ αυτό είπα πως θέλω να δοκιμάσω και εγώ να κάνω κούκλες. Αγόρασα ένα βιβλίο καθοδηγητικό και ξεκίνησα, έπαιζα, έκανα λούτρινα παιχνίδια και μετά, το 2012 έγιναν και επίσημα οι Lash Dolls.

Γιατί Lash Dolls;
Έχει άμεση σχέση με το «Saint Lash», που είναι το brand των ρούχων μου, έτσι έγιναν οι «βλεφαριδοκούκλες». Αν τις δεις, είναι πάντα μεγάλες οι βλεφαρίδες τους.

Τι είναι το θέμα σου με τις βλεφαρίδες
Νομίζω είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζω πάνω στον άλλο.

Οι βλεφαρίδες;
Οι βλεφαρίδες! Με εντυπωσιάζουν στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών, ειδικά όταν είναι μεγάλες. Μπορώ να διακρίνω πανεύκολα αν είναι αληθινές ή ψεύτικες. Για παράδειγμα, ήρθε εδώ τις προάλλες η Κάλια Ελευθερίου, ανοιγόκλεισε τα μάτια της μία φορά και αυτό ήταν, τρελάθηκα, και δεν φορούσε καν μάσκαρα.  

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος έναν κουκλοποιό;

Ντάξει, είναι 50-50, κάποιοι προσπαθούν να καταλάβουν τι στο καλό κάνω, γιατί έχουν στο μυαλό τους πως κούκλα είναι η Barbie. Και κάποιοι άλλοι γίνονται φανατικοί στα πέντε λεπτά. Υπάρχει μια έντονη περιέργεια, αλλά οι περισσότεροι τις βλέπουν σαν «βλέπετε μα μην αγγίζετε» και δεν καταλάβω γιατί. Προσπαθώ να κάνω τις κούκλες όσο το δυνατό πιο προσιτές, δεν θέλω ούτε να τρομάζουν αλλά ούτε να είναι ένα μουσειακό κομμάτι. Πολλές φορές με ρωτούν αν μπορούν να τις αγγίξουν, που είναι πολύ ευγενικό αλλά δεν θέλω να έχουν αυτή την ιδέα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι παιχνίδι.

Ναι αλλά σε μια χώρα που ο κόσμος είναι 50-50, πώς και γιατί ανοίγεις κατάστημα;
Ρισκάρεις. Ήταν ρίσκο να ανοίξω το κατάστημα, ειδικά την περίοδο που το έκανα. Τα έβγαζα απλά πέρα. Αλλά όταν το άνοιξα, συνέπεσε με την κούκλα της Χριστιάνας Αριστοτέλους. Βγήκε η Αριστοτέλους στην εκπομπή της με την κούκλα και με ευχαρίστησε. Με βοήθησε πάρα πολύ αυτό. Μετά απ’ αυτό ξεκίνησαν όλα με τις συνεντεύξεις κλπ.

Τα πρόσωπα πώς τα επιλέγεις;
Χμ. Τα περισσότερα είναι custom made, όποιο πρόσωπο θέλει ο πελάτης. Όσον αφορά τις κούκλες που κάνω μόνος μου, συνήθως επηρεάζομαι από παλιές δεκαετίες, νομίζω ένα κομμάτι μου ζει σε άλλες εποχές. Κάποτε είναι εμπνευσμένες από πρόσωπα που μου έμειναν από την παιδική μου ηλικία, ή τον Ελληνικό κινηματογράφο ή τον κινηματογράφο του παλιού Hollywood. Και οι βλεφαρίδες και γενικά το στυλ είναι λίγο ‘60s.

Οκ, λες στους γονείς σου ότι θέλεις να κάνεις κούκλες…
Όταν τους είπα για τις κούκλες ήταν ήδη πολύ πρόσφορο το έδαφος. Δεν είχαν αντίδραση. Με το fashion design ήταν κάθετα εναντίον, δεν ήθελαν να σπουδάσει ο γιος τους οτιδήποτε έχει να κάνει με τέχνες. Αλλά μόλις είδαν τους πρώτους βαθμούς και μόλις μίλησε η μητέρα μου με κάποιους καθηγητές πείστηκαν πως αυτό ήθελα να κάνω. Τώρα, πλέον είναι πολύ ευτυχισμένοι, επειδή κατατοπίστηκα, άνοιξα και το κατάστημα μου… Ήταν αυτό που τους έδειξε πως πια είμαι ευτυχισμένος. Φαίνεται και από τη δουλειά μου, το καταλαβαίνω και εγώ πως πλέον είμαι υγιής. Με τα ρούχα είχα περισσότερο άγχος, δεν ένιωθα άνετα. Τώρα νιώθω ότι γεννήθηκα για να κάνω αυτό το πράγμα.

Φαίνεται. Πόσες ώρες σου παίρνει μια κούκλα;
Μία εβδομάδα, για να είμαι και εγώ καλά. Για να βρω τα υφάσματά μου κλπ.

Από την Κυπριακή πραγματικότητα, ποιον θα ήθελες να μετατρέψεις σε κούκλα;
Δεν θα σου πω τον Μιχάλη Ττερλικκά, γιατί τον λέω πάντα. Α, θα σου πω πολιτικό. Την Ελένη Θεοχάρους.

Ήμουν σίγουρος.
Μα αφού είναι θεά. Σκέψου την σε κούκλα, θα ήταν τέλεια. 

Facebook: Lash.Dolls
Instagram: @lashdolls.handmade
Email: 
lashdollshandmade@gmail.com
Photoshoot: nakis.photography 


Tags: p.in, personofinterest, pinoftheweek, pin of the week

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)