ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Υποψήφιος ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας η Λάρνακα

Στους φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού ένας προορισμός από τη Σλοβενία, ένας από την Κύπρο και δύο από την Ελλάδα

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Τους τέσσερις προορισμούς που περιλαμβάνονται στους φιναλίστ για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία EDEN επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και των πρακτικών πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Γρεβενά (Ελλάδα), το Kranj (Σλοβενία), η Λάρνακα (Κύπρος) και τα Τρίκαλα (Ελλάδα) έπεισαν με τις αιτήσεις τους την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα βιωσιμότητας και επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών. Ο κατάλογος των φιναλίστ για το 2023 περιλαμβάνει τέσσερις προορισμούς αντί για τρεις, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, επειδή δύο προορισμοί έλαβαν ίση βαθμολογία από την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας. Μάθετε περισσότερα για κάθε έναν από τους προορισμούς εδώ.

Οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι να αναγνωρίσει και να βραβεύσει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού που αποφέρει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία καλύπτει την ΕΕ και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME1.

Για να διεκδικήσουν το βραβείο "Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023", οι προορισμοί κλήθηκαν να αποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης μετάβασης. Στο επόμενο βήμα, οι τέσσερις φιναλίστ θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023, ο οποίος θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2022.

Η πρόταση της Λάρνακας

Ο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 θα προωθηθεί ως πρωτοπόρος του βιώσιμου τουρισμού, πιστός στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Η Λάρνακα έπεισε την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουριστικής βιωσιμότητας και επιλέχθηκε ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους της Ευρώπης. Η πρόταση υποβλήθηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας ο οποίος προεδρεύει και του νεοσύστατου «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λάρνακα 2030» δήλωσε: «η διάκριση αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθότι γίνονται εδώ και καιρό εντατικές και συλλογικές προσπάθειες ώστε η ωραία μας πόλη ν’ αποτελέσει ένα προορισμό αριστείας. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη προετοιμάζει και το έδαφος για τον στόχο της ανάδειξης της Λάρνακας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία για τη Λάρνακα που βάζει στο χάρτη την πόλη και την αναδεικνύει στον τομέα της τουριστικής αειφορίας. Πρόσθεσε ότι «η έμφαση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε πρακτικές που εστιάζονται σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη άρχισαν να αναγνωρίζονται. Το όραμα για την πόλη μας υλοποιείται, γίνεται σχέδιο, γίνεται πράξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση