ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες και sneakers μαζί με μια oversized τσάντα ώμου
 

Τζιμ Μάτις: Ο Τραμπ προσπαθεί να «διχάσει» την Αμερική

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό»

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών ε.α. Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζιμ Μάτις εκφράζεται ανοικτά για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο αφότου αποχώρησε από την κυβέρνησή του.

«Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη», συνεχίζει ο Μάτις σε αυτό το «Κατηγορώ» του, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.

Μετά τον θάνατο την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός, ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων καταγράφεται σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, για να καταγγελθούν ο ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε ειρηνικές κινητοποιήσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, όμως λεηλασίες και ταραχές έχουν σημαδέψει τις διαμαρτυρίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει σιωπηλός για τα προβλήματα που θίγουν οι διαδηλωτές, προτίμησε έναν πολύ πολεμικό τόνο αναφερόμενος στις ταραχές και τις λεηλασίες, απείλησε να στείλει τον στρατό για να ανακτηθεί ο έλεγχος και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «πρόεδρος του νόμου και της τάξης».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας», κρίνει ο Τζιμ Μάτις.

«Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση