ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Aέρινο φόρεμα, πέδιλα και τσάντα ώμου
 

Tα πάντα για τον μεγάλο τελικό της Eurovision

Η σειρά εμφάνισης των χωρών, πότε θα γνωρίζουμε τον μεγάλο νικητή αλλά και πως μπορούμε να ψηφίσουμε.

Μαρία Καραμάνου

Απόψε, στις 22:00 το βράδυ το Σάββατο 11 Μάϊου, έχει προγραμματιστεί ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2024. Αυτός ο διαγωνισμός έχει γίνει ένας από τους πιο συζητημένους των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω της μουσικής και του καλλιτεχνικού του περιεχομένου, αλλά και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στη Γάζα και οι διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

Εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τον τελικό από όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο, η μετάδοση θα γίνει ζωντανά από το ΡΙΚ1 στην τηλεόραση. Οι σχολιαστές για τον Τελικό για την Ελλάδα θα είναι ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα ενώ την ανακοίνωση των ψήφων της ελληνικής επιτροπής θα κάνει η Έλενα Παπαρίζου.

Ζωντανά από το Μάλμε της Σουηδίας, στη Malmö Arena, οι τηλεθεατές θα απολαύσουν μία συναρπαστική βραδιά γεμάτη με πολλούς καλεσμένους και πολλά acts. Οι κεντρικές παρουσιάστριες του τελικού θα είναι η Malin Åkerman και η Petra Mede. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του διαγωνισμού η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst θα εμφανιστούν στη σκηνή της αρένας του Μάλμε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA. Φέτος, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια από την επιτυχία του «Waterloo», θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην εμβληματική μπάντα. Επιπλέον, εκτός από το αφιέρωμα για τους ABBA, στη σκηνή θα εμφανιστεί και η περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού, η Loreen.

Αμέσως μετά τη λήξη του ημιτελικού πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των χωρών στον μεγάλο τελικό. Η Μαρίνα Σάττι τράβηξε τον κλήρο για το πρώτο μισό του τελικού, καθορίζοντας έτσι ότι η ελληνική συμμετοχή θα εμφανιστεί 12η στη σειρά. Σύμφωνα με την ίδια διαδικασία, η Silia Kapsis για την Κύπρο θα εμφανιστεί 20η.

Οι 26 συμμετοχές του φετινού τελικού είναι οι εξής, με την αντίστοιχη σειρά εμφάνισης: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό με τον Ολλανδό συμμετέχοντα συνέβη πριν τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το αν θα συμμετάσχει η Ολλανδία στον τελικό.

Εκτός Eurovision η Ολλανδία; - Το παρασκήνιο

Τα αποτελέσματα του τελικού θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κοινού σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Οι ψήφοι του κοινού και μιας έξτρα χώρας που ονομάζεται Rest of the world θα συγκεντρωθούν και θα συνιστούν την τελική βαθμολογία. Το τηλεοπτικό κοινό μπορεί να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της βραδιάς μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή μέσω της εφαρμογής Eurovision. Οι κριτικές επιτροπές των 37 χωρών έχουν ήδη ψηφίσει από τη γενική πρόβα. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων θα γίνουν κατά τη διάρκεια του τελικού.

Η ψηφοφορία των θεατών θα ξεκινήσει λίγο πριν την εμφάνιση του πρώτου τραγουδιού. Οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των χωρών, αντί να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εμφανίσεων. Αναμένεται ότι ο τελικός θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο νικητής θα ανακοινωθεί το αργότερο περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση