ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Σύγχρονες γυναίκες 2024: Πως μπορούν να αλλάξουν το επενδυτικό τοπίο με μικρό κεφάλαιο

«Όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω», είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ.

Μαρία Καραμάνου

Οι γυναίκες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό τοπίο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενώ το στερεότυπο του τυπικού επενδυτή που στοχεύει ο επενδυτικός κλάδος μπορεί να είναι ένας άνδρας, ο πλούτος των γυναικών αυξάνεται – και το ίδιο και το επενδυτικό τους αποτύπωμα.

Ο αριθμός των γυναικών επενδυτών αυξάνεται. Μια μελέτη από τη Fidelity διαπίστωσε ότι το 67% των γυναικών επενδύουν τώρα εκτός των λογαριασμών συνταξιοδότησης. To 2018, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 44%.

Αυτοί οι αριθμοί μας δείχνουν κάτι πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη τη διευρυνόμενη ανισότητα μεταξύ των φύλων που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, με το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών να εξαλειφθεί παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε σύγκριση με το 3% της απασχόλησης των ανδρών, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Υπάρχει μια επίμονη αντίληψη ότι πρέπει να είσαι πλούσιος για να είσαι επενδυτής. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να είσαι επενδυτής για να γίνεις πλούσιος. Σύμφωνα με την Federal Reserve, τo 58% των Αμερικάνων κατέχουν μετοχές, κάτι που θεωρείται ως ποσοστό ρεκόρ. Σίγουρα, το 58% δεν αντιστοιχεί μόνο στους πλούσιους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το 42% εξακολουθεί να μην έχει μετοχές. Υπάρχουν κάποια tips για να ξεκινήσετε να επενδύετε το 2024 ακόμα και αν δεν είστε πλούσιοι αλλά και αν δεν έχετε ξανά ασχοληθεί με επενδύσεις στο παρελθόν. Υπάρχουν αυτά τα κοινά και «γνωστά» μυστικά που τελικά μπορεί να αποβούν χρήσιμα ώστε να χτίσετε την εμπειρία σας και να κερδίσετε κάποια έξτρα χρήματα. 

Κανείς δεν έγινε ποτέ πλούσιος κρύβοντας τα χρήματά του κάτω από ένα στρώμα ή σε έναν τραπεζικό λογαριασμό χαμηλών τόκων, αυτό νομίζω είναι κάτι που μπορούμε όλοι να συμγωνήσουμε. Για να δημιουργήσετε πλούτο, θα χρειαστεί να επενδύσετε τα χρήματά σας με την πάροδο του χρόνου. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να επενδύετε, τόσο περισσότερο, η μαγεία του σύνθετου ενδιαφέροντος, θα σας βοηθήσει να χτίσετε πλούτο. Πριν το καταλάβετε, μπορεί να βρεθείτε να έχετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό ένα ποσό που δεν θα καταφέρνατε ποτέ να μαζέψετε μέσα σε 2 ή 3 ή ακόμα και 5 μήνες. 

Ο Ramit Sethi, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και συγγραφέας του βιβλίου «I Will Teach You to Be Rich», προτείνει ότι η διαδικασία οικοδόμησης πλούτου δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των χρημάτων και της ψυχολογίας, ο Sethi γνωρίζει ποια βήματα απαιτούνται για την αύξηση του πλούτου.

Σύμφωνα με τον Sethi, ο κύριος τρόπος για να αυξήσετε τον πλούτο σας είναι η επενδυτική διαδικασία. Συστήνει τον αυτοματισμό της επένδυσης, δεσμεύοντας ένα ποσοστό του εισοδήματός σας κάθε χρόνο και αυξάνοντας αυτό το ποσοστό κατά 1%.

Σημειώνει ότι η επένδυση σε ένα χαμηλού κόστους fund με δείκτη, όπως ο S&P 500, μπορεί να έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα με τις «μυστικές επενδύσεις» που πιθανότατα έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι.

Επισημαίνει ότι πολλοί πιστεύουν πως οι πλούσιοι έχουν πρόσβαση σε ειδικές επενδύσεις που τους επιτρέπουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχοντας προσωπική πρόσβαση σε αυτές τις επενδύσεις, μπορεί να διαπιστώσει ότι συνήθως δεν αποδίδουν καλύτερα από ένα απλό αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P.

Ακολουθούν λοιπόν τέσσερις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να επενδύετε, ακόμα κι αν έχετε περιορισμένο χρηματικό ποσό. Οι συμβουλές λειτουργούν επίσης εάν έχετε ήδη κάποιο κεφάλαιο στην άκρη, το οποίο θα θέλατε να αξιοποιήσετε έξυπνα. 

1. Φυσικά και μπορείτε να αρχίσετε να επενδύετε μικρά χρηματικά ποσά

Ποτέ δεν υπήρξε ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε να επενδύετε, ακόμα και με μικρά χρηματικά ποσά. Μερικά παραδείγματα επένδυσης μπορεί να είναι ένα κρατικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρεται από μία ασφαλιστική εταιρεία, η αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων στο χρηματιστήριο αποσκοπώντας στην μακροχρόνια αύξηση της αξίας τους αλλά και τις πιθανές τακτικές πληρωμές που προσφέρουν, η ακίνητη περιουσία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί είτε μέσω ενοικίασης, είτε για να μεταγενέστερη μεταπώληση σε υψηλότερη αξία, τα συλλεκτικά αντικείμενα και τέλος, τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ethereum. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσεις τις επενδύσεις σου ακόμα και με μικρά κεφάλαια. Μερικές δημοφιλείς μορφές επενδύσεων είναι οι μετοχές, ETFs, ομόλογα, χρυσό, αμοιβαία κεφάλαια, P2P Lending, ακίνητα, επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και εκπαίδευση.

Πριν ριχτείς στις επενδύσεις, είναι σημαντικό να διαχειριστείς σωστά τα προσωπικά οικονομικά σου. Αυτό σημαίνει να κρατάς χρήματα στην άκρη, να διατηρείς ένα αποθεματικό έκτακτης ανάγκης και να μην έχεις χρέη σε τρίτους. Ακόμα και ένα μικρό ποσό, όπως €100, είναι αρκετό για να ξεκινήσεις. Αν και μόνο του δεν θα σε οδηγήσει πολύ μακριά, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη συνήθεια της επένδυσης.

Η καλύτερη συμβουλή για κάποιον που ξεκινάει είναι να αναπτύξει μια επενδυτική νοοτροπία. Να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν γρήγορα κέρδη, οι επενδύσεις δεν είναι τζόγος, αλλά μια σταθερή διαδικασία. Να ορίσει έναν χρονικό ορίζοντα, να καθορίσει το επίπεδο ρίσκου που είναι έτοιμος να αναλάβει, να θέσει σαφείς στόχους, να λάβει υπόψιν τη φορολογία και να διατηρεί τακτική εισροή χρημάτων στην επένδυσή του.

2. Επιλέξτε μια επενδυτική στρατηγική

Η επενδυτική σας στρατηγική εξαρτάται από τους στόχους αποταμίευσης σας, τα χρήματα που χρειάζεστε για να τους πετύχετε και τον χρονικό σας ορίζοντα.

Εάν ο στόχος αποταμίευσής σας απέχει περισσότερα από 20 χρόνια (όπως η συνταξιοδότηση), σχεδόν όλα τα χρήματά σας μπορεί να βρίσκονται σε μετοχές. Ωστόσο, η επιλογή συγκεκριμένων μετοχών μπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, επομένως για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καλύτερος τρόπος επένδυσης σε μετοχές είναι μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων χαμηλού κόστους, αμοιβαίων κεφαλαίων δεικτών ή ETF.

Εάν αποταμιεύετε για έναν βραχυπρόθεσμο στόχο και χρειάζεστε τα χρήματα μέσα σε πέντε χρόνια, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις μετοχές σημαίνει ότι είναι καλύτερα να διατηρείτε τα χρήματά σας ασφαλή, σε έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό ταμιευτηρίου, λογαριασμό διαχείρισης μετρητών ή επένδυση χαμηλού κινδύνου χαρτοφυλάκιο. 

Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αποφασίσετε, μπορείτε να ανοίξετε έναν επενδυτικό λογαριασμό (συμπεριλαμβανομένου ενός IRA) μέσω ενός robo-advisor, μιας υπηρεσίας διαχείρισης επενδύσεων που χρησιμοποιεί αλγόριθμους υπολογιστών για τη δημιουργία και τη φροντίδα του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου.

Οι Robo-σύμβουλοι χτίζουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρτοφυλάκιά τους από ETF χαμηλού κόστους και κεφάλαια δεικτών. Επειδή προσφέρουν χαμηλό κόστος και χαμηλά ή καθόλου ελάχιστα, τα robo σας επιτρέπουν να ξεκινήσετε γρήγορα. Χρεώνουν μια μικρή προμήθεια για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, γενικά περίπου 0,25% του υπολοίπου του λογαριασμού σας.

3. Χρειάζεται να επενδύσεις για να οικοδομήσεις πλούτο αλλά πρώτα μάθε τι ρίσκα παίρνεις

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που φοβούνται τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο γενικά. Ενώ γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σοκαρισμένοι από την οικονομική κρίση ή τις καθημερινές ειδήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα επιτύχουν ποτέ οικονομική ελευθερία εάν δεν επενδύσουν τα χρήματά τους σε με κάποιο τρόπο. Ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός κίνδυνος δεν είναι η επένδυση.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να χτίσετε πλούτο πέρα από το χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω κανένα που να μην περιλαμβάνει επένδυση με κάποιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να επενδύσουν σε ακίνητα ή να επενδύσουν στην ιδιοκτησία μιας επιχείρησης. Άλλοι κάνουν συνδυασμό και των τριών. Ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί να γίνετε πλούσιοι μέσω κληρονομιάς ή κερδίζοντας το λαχείο, θα συνεχίσετε να θέλετε να κάνετε κάποιες επενδύσεις για να διατηρήσετε τον πλούτο σας.

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αποδόσεις της αγοράς, μπορείτε να ελέγξετε το ύψος του κινδύνου που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε. Εάν επενδύετε σε μεμονωμένες μετοχές ή ομόλογα, γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος σας συγκεντρώνεται στην απόδοση μιας χούφτας εταιρειών.

Η μετάβαση στο σύνολο επενδύσεων ETF και αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Αυτά είναι συγκεντρωμένα οχήματα που έχουν δηλώσει επενδυτικές στρατηγικές και πολλές επενδύσεις κάτω από το καπό. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή έχουν πολλά χρεόγραφα, αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε σε τι επενδύουν, οπότε όταν φτάσει η αστάθεια, καταλαβαίνετε γιατί συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται.

Υπάρχουν χιλιάδες εγγεγραμμένα ETF και αμοιβαία κεφάλαια στα οποία έχουν πρόσβαση πολλοί επενδυτές. Μπορούν να κυμαίνονται από στρατηγικές μετοχών έως στρατηγικές ομολόγων, εμπορεύματα, τίτλους ακινήτων και πολλά άλλα. Θα πρέπει να επενδύσετε, αλλά πρώτα να γνωρίζετε καλά πού είστε εκτεθειμένοι, τις αστάθειες ππυ υπάρχουν και να έχετε μία προσδοκία για το πώς μπορούν να συμπεριφέρονται οι επενδύσεις σε σύντομες χρονικές περιόδους.

4. Προκαλέστε τη σκέψη σας και βεβαιωθείτε ότι δεν κυνηγάτε μόνο την απόδοση

Εάν πραγματικά επιδιώκετε να κάνετε επενδυτικές αλλαγές στην αρχή του έτους, κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας.

Έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ανάγκη των χρημάτων του χαρτοφυλακίου;
Παίρνατε ένα ρίσκο που δεν μπορείτε πλέον να αντέξετε στο μέλλον;
Κάνατε μια αλλαγή επειδή κάτι άλλο έχει καλύτερη απόδοση πρόσφατα;

Καθώς απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, δείτε εάν κάποια από αυτές προσπαθεί να χρονομετρήσει τις αγορές ή να αντιδράσει στις προβλέψεις.

Το ερώτημα σχετικά με την απόδοση είναι σημαντικό. Εάν διαθέτετε ένα πραγματικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, θυμηθείτε ότι θα έχετε έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν την καλύτερη απόδοση σε ένα ημερολογιακό έτος, αλλά και σε επενδύσεις που συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος. Το δελεαστικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απορρίψετε αυτό που μπορεί να μην ήταν η κορυφαία απόδοση και να μετακινήσετε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε κάτι άλλο που τα πήγε καλύτερα πρόσφατα. Πριν ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι, κατανοήστε τι μπορεί να οδήγησε σε καθυστέρηση μιας επένδυσης και προσπαθήστε να προσδιορίσετε αν ήταν απλώς το τρέχον περιβάλλον ή αν ήταν μια στρατηγική που χάλασε. Αυτό δεν είναι πάντα το πιο εύκολο έργο.

Πρέπει να έχετε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα για την επενδυτική σας στρατηγική. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία αυτής της συμβουλής. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ελέγξετε πώς συμπεριφέρονται οι επενδυτικές αγορές, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά σας. Εάν έχετε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμά σας, μην νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξετε τα πράγματα. 

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι δημοσιευμένες προβλέψεις αρχίζουν να βγαίνουν τακτικά. Ενώ οι προβλέψεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές για ανάγνωση, τα ποσοστά επιτυχίας τους είναι γενικά χαμηλά, μην τις εμπιστεύεστε πάντα. 

Σε τι να επενδύσετε: Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας για να κερδίσετε χρήματα

1.Stocks

2.Exchange-traded funds (ETFs)

3.Mutual funds

4.Bonds

5.High-yield savings accounts

6.Certificates of deposit (CDs)

7.Real estate

8.Cryptocurrencies

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS