ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Στοίχημα να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των πολιτών

Ανακούφιση προκαλεί η ανακοίνωση του EMA για το σκεύασμα της AstraZeneca, με τους εμβολιασμούς να επαναπρογραμματίζονται

newsroom must

Η αναμενόμενη ήταν η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το απόγευμα της Πέμπτης, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο EMA άναψε εκ νέου του πράσινο φως για την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει οριστικά την σύνδεσή του με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που έχουν αναφερθεί. Την ίδια ώρα, όμως, τονίζεται ότι τα πλεονεκτήματα της χορήγησης του εμβολίου κατά της πανδημίας της COVID-19 είναι πολλαπλάσια του ρίσκου για πιθανές παρενέργειες, κάτι το οποίο υποστηρίζουν επιστημονικοί κύκλοι και στην Κύπρο. Την Παρασκευή, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, δρ Όλγα Καλακούτα, η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών Υπηρεσιών, δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου και ο καθηγητής Φαρμακευτικής, δρ Χρήστος Πέτρου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα επαναδιευθετηθούν τα ραντεβού τα οποία είχαν αναβληθεί.

Περισσότερα τα οφέλη

Όπως αναμένετο, ο EMA δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, ωστόσο, με τα ως τώρα στοιχεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και κατά πόσο σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που στραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο, όπως αναφέρθηκε. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι του οργανισμού κατέληξαν στα εξής σημαντικά σημεία:

- τα οφέλη του εμβολίου για την καταπολέμηση της συνεχώς διαδεδομένης απειλής του COVID-19 (που οδηγεί σε θρομβώσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρες) εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών ·

- το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια) σε εκείνους που το λαμβάνουν

- δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με συγκεκριμένους τόπους παρασκευής.

- οι θρομβώσεις ήταν λιγότερες στους εμβολιασμένους από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

Το μεγάλο στοίχημα

Μετά το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί πρέπει να βρουν τον τρόπο να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο της AstraZeneca. Ήδη, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, συνέπλεαν με την άποψη τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όσο και με του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι εδώ και μέρες ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση του σκευάσματος της αγγλο-σουηδικής εταιρείας με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Μάλιστα, θεωρούσαν και το τόνιζαν ότι η εμπιστοσύνη του κοινού θα πληγεί και πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ιατρικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι δημιουργείται 1 θρομβοεμβολικό επεισόδιο ανά 1000 άτομα, ετησίως. Στην περίπτωση των αναφορών που αφορούσαν την περίοδο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, στα 5 εκατ. πολιτών αντιστοιχούσαν 30 τέτοια επεισόδια, δεδομένα τα οποία δεν καταδεικνύουν οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού στον γενικό πληθυσμό, αναλογικά, καταγράφονται περισσότερα. Παράλληλα, πίσω από τα ζητήματα τα οποία ηγέρθησαν, διαφαίνονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πλέον, το σημαντικό στοίχημα των αρμοδίων, είναι να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των Κυπρίων πολιτών για τον εμβολιασμό, καθώς δεκάδες είναι τα άτομα τα οποία θα κληθούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca και πλέον έχουν τις επιφυλάξεις τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εμβολιασμοί που ανεστάλησαν στην Κύπρο, εξαιτίας του «παγώματος» της AstraZeneca, ανέρχονται στους 7500. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα γίνει ειδική διευθέτηση για τον επαναπρογραμματισμό τους, ενώ οι προγραμματισμένοι για την Παρασκευή και εντεύθεν εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κανονικά.

Αυξάνονται οι δόσεις

Μειωμένος είναι ο αριθμός των συνολικών δόσεων της AstraZeneca του Μαρτίου για την Κύπρο, η οποία θα λάβει μέχρι το τέλος του μήνα, 7200, με ποσότητες να παραλαμβάνονται και την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και την μεθεπόμενη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, η εταιρεία θα καλύψει το κενό με την Κύπρο να περιμένει συνολικά 81.500, μόνο από την εν λόγω εταιρεία.

 

Πηγή: καθημερινή.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση