ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Στάθης Λιβαθινός: Καταγγελία εναντίον του από καλλιτέχνες με αναπηρία

Θέση πήρε και ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης.

newsroom must

Καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κατατέθηκε εναντίων του Στάθη Λιβαθινού (στις 11/03/2021) για προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά πριν από 3,5 χρόνια. Ο πρώην καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου φαίνεται να ήταν εντελώς αντίθετος με την εισαγωγή ανάπηρων σπουδαστών στη σχολή δηλώνοντας ότι «O σκοπός του εθνικού είναι να βγάζει επαγγελματίες από τη σχολή του σε μια δύσκολη αγορά εργασίας κι ότι ο ανάπηρος ηθοποιός δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας κι ούτε να βρει δουλειά ως καλλιτέχνης, άλλο να είσαι ερασιτέχνης κι άλλο επαγγελματίας».

Σε ερώτημα συγκρίνοντας σχολές του εξωτερικού που διαθέτουν πρακτικές για ανάπηρους ηθοποιούς ο ίδιος απάντησε «Το θέμα δεν είναι το δικαίωμα αλλά το πώς θα ανταπεξέλθει στις πιέσεις των μαθημάτων, όταν υπάρχουν σπουδαστές που φτάνουν με τις πρόβες να είναι έως και 12 ώρες στη σχολή πώς θα ανταπεξέλθει ένας ανάπηρος σε αυτές τις πιέσεις. Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς. Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές. Δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες».

Περισσότερο ο ηθοποιός απέκλεισε κάθε περίπτωση κάποιος ο οποίος αντιμετωπίζει μια αναπηρία να γίνει ηθοποιός «Ο ανάπηρος ηθοποιός δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματίας κι ούτε να βρει δουλειά ως καλλιτέχνης… Aν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερο ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή. Κανένας δεν κοιτάει τον ηθοποιό όσο καλός κι αν είναι, όλοι κοιτάνε το ζώο…»

Η απάντηση ήρθε συστημένη από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών μέσα από μια ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook:

«Ο φόβος αλλάζει πλευρά. Τους τελευταίους μήνες είμαστε όλες/όλοι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στα θύματα που εκφράζουν ανοιχτά όσα έχουν υποστεί, σε αυτό κύμα που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo και στην Ελλάδα.Οι φοιτητές του Εθνικού στην ανακοίνωση που έβγαλαν πριν από λίγο καιρό συμπεριέλαβαν, προς τιμήν τους, και τον μισαναπηρισμό.Γιατί είναι αλήθεια.Εμείς οι ανάπηροι και ανάπηρες καλλιτέχνες αποφασίζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μοιραστούμε τη λεκτική και ψυχολογική βία την οποία υποστήκαμε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό.

Την ακόλουθη καταγγελία καταθέσαμε στο ΣΕΗ - HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union την 11η Μαρτίου 2021, με αριθμό πρωτοκόλλου ΣΕΗ 097/110321.

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών»

Ο φόβος αλλάζει πλευρά. Τους τελευταίους μήνες είμαστε όλες/όλοι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στα θύματα που εκφράζουν...

Posted by Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement on Tuesday, 16 March 2021


Θέση πήρε και ο γνωστός ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης μέσα από μια ανάρτησή του στο Instagram βάζοντας ένα άρθρο με δηλώσεις του Λιβαθινού γράφοντας «Εκτός από το πονάω υπάρχει και το ξερνάω..».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση