ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Στα χέρια του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου ο πρώην Κιτίου

Η παραπομπή του εφησυχάζοντα Ιεράρχη σε απευθείας δίκη για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ενδεχομένως να είναι η αρχή μιας σειράς μέτρων που δύναται να λάβει η Ιεράς Σύνοδος

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Η παρουσία του πρώην Κιτίου Χρυσόστομο στο δικαστήριο Λάρνακας, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας η κατάληξη της οποίας θα αφήσει το αποτύπωμά της, τόσο στον ίδιο όσο και ευρύτερα στην Εκκλησία. Η παραπομπή του εφησυχάζοντα Ιεράρχη σε απευθείας δίκη για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης (αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας), ενδεχομένως να είναι η αρχή μιας σειράς μέτρων που δύναται να λάβει η Ιερά Σύνοδος όσο η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Άγνωστο παραμένει εάν ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προτίθεται να φέρει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο ή θα αναμένει την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Ωστόσο ένας παράγοντας που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας, αναφορικά με τις κινήσεις της Συνόδου, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στα χρονικά της Εκκλησίας. Με βάση τον νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας ζητήματα που άπτονται του Συνοδικού Δικαστηρίου έχουν εναρμονισθεί, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που αφορούν κληρικούς να γίνονται αποδεκτές από το Συνοδικό Δικαστήριο.

Ο πρώην Κιτίου

Στην περίπτωση του εφησυχάζοντα Ιεράρχη, το Συνοδικό Δικαστήριο θα αποδεχθεί την όποια απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου, στην προκειμένη περίπτωση του Κακουργιοδικείου, ενώπιον του οποίου έχει παραπεμφθεί για ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα για κληρικό. Όπως εξήγησε στην «Κ» μέλος της Ιεράς Συνόδου, στην περίπτωση καταδίκης του πρώην Κιτίου το Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει προκειμένου να αποδεχθεί την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου και στη συνέχεια θα την παραπέμψει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία λόγω της φύσεως του αδικήματος θα προχωρήσει σε καθαίρεση του πρώην Κιτίου. Ωστόσο όπως μας υπόδειξε το ίδιο μέλος της Ιεράς Συνόδου, ο πρόεδρος της Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ μπορεί να παρέμβει προτού ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία περιορίζοντας προσωρινά την άσκηση των εκκλησιαστικών αναγκών, του υπό κατηγορία Ιεράρχη. Ο πρώην Κιτίου μετά την παραίτησή του φέρει τον τίτλο του εφησυχάζοντα Ιεράρχη, δεν ασκεί διοίκηση και θεωρείται μη ενεργό μέλος της Ιεράς Συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X