ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

«SOS» εκπέμπει ο πνεύμονας της γης

Περιβαλλοντική τραγωδία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας να καταγράφει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας γεγονός που εγείρει φόβους για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Το Ινστιτούτο κατέγραψε πάνω από 74.000 φωτιές από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Αριθμός αυξημένος κατά 82% από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στο οποίο έχουν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.222 φωτιές.

Πολλές από τις φωτιές σύμφωνα με τους ειδικούς ξεσπούν από φυσικά αίτια συνεπεία και της ξηρασίας, ενώ πολλές άλλες είναι αποτελέσματα εμπρησμών που αποσκοπούν στην αποψίλωση των δασικών περιοχών, έτσι ώστε να μετατραπούν σε βοσκοτόπους. Οι φωτιές πάντως έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται σκληρή κριτική για την περιβαλλοντική πολιτική του.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, αυτό του Αμαζονίου, αποτελεί πολύ σημαντική αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής. Συνιστά, επίσης, οικοσύστημα για τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων, αλλά και για ένα εκατομμύριο αυτοχθόνων.

Και ο στρατός στη μάχη διάσωσης του Αμαζονίου

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρου, έδωσε εντολή την Παρασκευή (23/08) για την αποστολή του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του Αμαζονίου.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις "για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων", καθώς και για "τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών".

Σε μια επί του θέματος εξέλιξη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

"Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαίχ Μπολσονάρου και του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!" είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο Ινδιάνος αρχηγός, Ραόνι Μετουκτίρε, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

"Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο Πρόεδρο ο διάσημος Ινδιάνος αρχηγός μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει", συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Δείτε σχετικό βίντεο πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταστρέφεται ο Αμαζόνιος... ή αλλιώς ο «πνεύμονας» του πλανήτη

                                  Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις τον Αμαζόνιο;

                                  #PrayforAmazonia: Η παγκόσμια κραυγή αγωνίας και η διεθνής προσπάθεια βοήθειας

 

 

ΠΗΓΗ: Kathimerini.com.cy, ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X