ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Σεΐχης του Ντουμπάι: Απήγαγε τις κόρες του και απειλούσε την έκτη του σύζυγο

Η πριγκίπισσα Haya και η σχέση της με τον Βρετανό σωματοφύλακα

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid al-Maktoum, ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης του Ντουμπάι και προσωπικός φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ, φαίνεται να χρηματοδότησε την απαγωγή των δύο θυγατέρων του ενώ στην συνέχεια εκφόβισε την 6η σύζυγό του πριγκίπισσα Haya γεγονός που την οδήγησε στην φυγή της στο Λονδίνο μαζί με τα δύο παιδιά τους.

Το δικαστήριο, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση σχετικά με την ευημερία των δύο παιδιών τους, δέχτηκε αποδεικτικά στοιχεία από την πριγκίπισσα Haya ότι είχε τρομοκρατηθεί και δεν της έμενε άλλη επιλογή παρά να φύγει από το Ντουμπάι με τα παιδιά τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid al-Maktoum γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1949, και είναι αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και κυβερνήτης του Εμιράτου του Ντουμπάι. Το 2008 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 18 δις δολάρια καθιστώντας τον, τον πέμπτο πλουσιότερο βασιλικό πρόσωπο στον κόσμο. Μια από τις συζύγους του έχει ελληνική καταγωγή από την Σπάρτη και ονομάζεται Ζωή Γρηγοράκου και μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη 25 ετών.

Έχει 6 συζύγους με την τελευταία να είναι η πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας που βρίσκεται και στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για τις θυγατέτες του Σεΐχη, Shamsa και Latifa.

Στον δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Σεΐχης Mohammed, είχε προηγουμένως «διατάξει και ενορχηστρώσει» την απαγωγή των δύο κορών του από προηγούμενο γάμο.

Πρόκειται για την Shamsa την οποία «απήγαγε» από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2000 και την Latifa, η οποία προσπάθησε να φύγει από το Ντουμπάι με σκάφος πριν από δύο χρόνια, αλλά επέστρεψε στα ΗΑΕ όταν την άρπαξαν από το σκάφος κομάντος.

Ο δικαστής είπε ότι δέχτηκε αποδεικτικά στοιχεία από την πριγκίπισσα Haya ότι ο Σεΐχης διέταξε την παράνομη απαγωγή της κόρης του Shamsa από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2000.

Επικαλέστηκε ένα email στο οποίο η Shamsa περιγράφει πώς 4 ένοπλοι άνδρες την άρπαξαν στο Cambridge. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν την νάρκωσαν με 2 ενέσεις και την μετέφεραν αρχικά με ελικόπτερο και αργότερα με αεροπλάνο πίσω στο Ντουμπάι. Από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Ο Σεΐχης, ο οποίος δεν παρίστανται στο δικαστήριο για να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε ότι αυτός και η μητέρα της Shamsa αποφάσισαν από κοινού να οργανώσουν μια έρευνα για αυτήν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν βρέθηκε, θυμάμαι το έντονο αίσθημα ανακούφισης για το ότι ήταν ασφαλής».

Όσον αφορά την επιστροφή της Latifa στο Ντουμπάι το 2018 μετά από μια απόπειρα απόδρασής της, ο Sir Andrew κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιστεύει σε αυτό που είχε πει η ίδια η Latifa για το περιστατικό σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο YouTube εκείνη την εποχή. Στο βίντεο αυτό η Latifa κλαίγοντας δήλωσε ότι είχε βασανιστεί και φυλακιστεί για 3 χρόνια από τον πατέρα της όταν προσπάθησε να φύγει από το Ντουμπάι ενώ τόνισε ότι ο πατέρας της πιστεύει μόνο στην εικόνα του και έχει καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων
Ο Σεΐχης είπε: «Φοβόμασταν ότι η κόρη μας ήταν στα χέρια ενός εγκληματία που θα μπορούσε να την κρατήσει ζητώντας λύτρα και να την βλάψει. Μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι η επιστροφή της Latifa στο Ντουμπάι ήταν μια αποστολή διάσωσης.»

Ούτε η Shamsa ούτε η Latifa συμμετείχαν στη δίκη. Sir Andrew είπε ότι δεν αποδέχθηκε ότι οι αδελφές, που ζουν σε οικογενειακά καταλύματα στο Ντουμπάι, είχαν «ελεύθερη επιλογή για συμμετοχή στη δικαστική διαδικασία».

Σε δήλωσή του ο Σεΐχης είπε ότι τα ευρήματα ήταν μονόπλευρα και ζήτησε από το κοινό να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των παιδιών του.
«Ως αρχηγός της κυβέρνησης δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στη διαδικασία διερεύνησης του δικαστηρίου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση μιας απόφασης, η οποία αναπόφευκτα λέει μόνο μια πλευρά της ιστορίας», δήλωσε.

Η πριγκίπισσα Haya, η οποία αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Abdullah της Ιορδανίας, είχε ζητήσει διαζύγιο και την προστασία των δύο παιδιών της όταν κατάφερε να δραπετεύσει από το Ντουμπάι ζητώντας άσυλο από την Γερμανία ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο.

Η πριγκίπισσα Haya είπε στο δικαστήριο ότι βίωσε ένα «πιο εχθρικό κλίμα» από τον Σεΐχη από τις αρχές του 2019 αφού είχε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της τον Βρετανό Ράσελ Φλάουερς. Εκείνη την εποχή, προσπάθησε επίσης να εμπλακεί σε θέματα που σχετίζονταν με τις Shamsa και Latifa, οι οποίες εδώ και καιρό ήταν στο επίκεντρο των ισχυρισμών ότι κακοποιήθηκαν από τον πατέρα τους. Και τότε άρχισε να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα.

Τα περιστατικά εκφοβισμού εναντίον της πριγκίπισσας Haya περιλάμβαναν ένα όπλο στο κρεβάτι της τουλάχιστον δύο φορές με κλειστή την ασφάλεια, ακόμα άφηναν ανώνυμα απειλητικά μηνύματα στην κρεβατοκάμαρά της, ενώ ένα από αυτά έγραφε «Θα πάρουμε τον γιο σου - η κόρη σου είναι δική μας - η ζωή σου τελείωσε.»

Ο Andrew McFarlane, ο οποίος είναι πρόεδρος του οικογενειακού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφού άκουσε τους ισχυρισμούς της πριγκίπισσας Haya είπε «Ο πατέρας, ενήργησε με τρόπο -από το τέλος του 2018- ο οποίος είχε ως στόχο να εκφοβίσει και να τρομάξει τη μητέρα»

Η πριγκίπισσα Haya ισχυρίστηκε επίσης ότι τον Μάρτιο ένα από τα ελικόπτερα του Σεΐχη προσγειώθηκε έξω από το σπίτι της όταν ήταν μαζί με τα δύο παιδιά της, τον 7χρονο Zayed και την 12χρονη Al Jalila , και ο πιλότος της είπε ότι είχε έρθει να την πάρει στην Awir, την κύρια φυλακή του Ντουμπάι.

«Ο μπαμπάς είναι θυμωμένος με τη μαμά. Θα την στείλει στη φυλακή στο Awir. Αυτό είναι όλο», είπε ένας φύλακας σε ένα από τα παιδιά της.

Η πριγκίπισσα περιέγραψε το περιστατικό ως «μία από τις μεγαλύτερες και πιο τρομακτικές μέρες που έζησα ποτέ μου».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Σεΐχης επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε εκεί, αλλά είπε ότι «ήταν απλά ένα λάθος».

Ο Sir Andrew του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε ότι διαπίστωσε ότι «όλα τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να ωθήσουν τη μητέρα σε μια κατάσταση μεγάλου φόβου που την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το Ντουμπάι μαζί με τα παιδιά της».

Ωστόσο, ο Sir Andrew είπε ότι δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό της Πριγκίπισσας Haya ότι ο Σεΐχης ή οι πράκτορές του είχαν επιδιώξει να κανονίσουν την κόρη της - τότε 11 ετών - να παντρευτεί με τον 34χρονο Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ο οποίος είχε ήδη παντρευτεί μια φορά ενώ εμπλέκεται και στην δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η Πριγκίπισσα Haya είχε ζητήσει για αυτούς τους λόγους ενώπιον οικογενειακού δικαστή προστασία από αναγκαστικό γάμο για ένα από τα δύο της παιδιά, δικαστική προστασία από βιαιοπραγίες καθώς και την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών της.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X