ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Σε υπαίθριο mall μετατρέπεται η Μακαρίου

Με νέα καταστήματα και ανανεωμένη εικόνα θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες τα Χριστούγεννα του 2021

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

Χριστουγεννιάτικη θα είναι η πρώτη βόλτα στη λεωφόρο Μακαρίου μετά την αναβάθμισή της. Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, οι εργασίες της Β’ φάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και η λεωφόρος να δοθεί στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021. Ο στόχος για ολοκλήρωση των έργων στην Μακαρίου είναι επιτεύξιμος, ο εργολάβος είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και απόδειξη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται στο εργοτάξιο», σημειώνει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στην «Κ». Με την ολοκλήρωσή της, η Μακαρίου θα ενωθεί με την πλατεία του παλαιού ΓΣΠ και την πλατεία Ελευθερίας, και εκτιμάται ότι είναι έργο το οποίο συνδυαστικά με τα υπόλοιπα που τρέχουν, θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ζορπάς και Κωτσόβολος

Πριν ακόμα ξεκινήσει η αναβάθμιση της λεωφόρου Μακαρίου, ξεκίνησε το εμπορικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση. Για παράδειγμα το ξενοδοχείο της ισραηλινής εταιρείας Fattal στο κτήριο της πρώην Λαϊκής, εκτιμάται ότι θα συγχρονίσει το άνοιγμά του με το άνοιγμα της Μακαρίου. Πρόκειται για το NYX Hotel Nicosia, 14 ορόφων, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των μπουτίκ ξενοδοχείων.

Ωστόσο, οι κινήσεις που κλειδώνουν θα λέγαμε ότι η Μακαρίου θα καταστεί σε νέο hot spot στην πρωτεύουσα είναι δύο. Η είσοδος της ελληνικής εταιρείας Κωτσόβολος και το νέο άνοιγμα του ομίλου Ζορπά με το Coffee Berry. Στην περίπτωση του Κωτσόβολου, η εταιρεία έχει ενοικιάσει το κτήριο του πρώην Debenhams και θα δραστηριοποιηθεί σε εμβαδόν περίπου 3.000 τμ. Στόχος της εταιρείας είναι και τα δύο καταστήματά της στην Κύπρο να είναι αναβαθμισμένα από τα καταστήματα στο ελληνικό δίκτυο. Ειδικά δε για το κατάστημα στη Μακαρίου, στόχος είναι να αποτελέσει το πιο σύγχρονο κατάστημα τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Πιστεύουμε πάρα πολύ στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων, άρα βάζουμε στοίχημα ότι το κέντρο θα πάρει την αίγλη που του αναλογεί και για αυτό τον λόγο κατέληξαν στην επιλογή του χώρου. Σύμφωνα με ενημέρωση από την εταιρεία, η λειτουργία του καταστήματος προγραμματίζεται το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η επιλογή της Μακαρίου από τον Κωτσόβολο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το κέντρο της Λευκωσίας, με πηγές από την εταιρεία να αναφέρουν ότι η επένδυση γίνεται στο συγκεκριμένο σημείο, με την προοπτική ότι η περιοχή θα ανακάμψει. Το κατάστημα Coffee Berry στην λεωφόρο Μακαρίου αναμένεται να λειτουργήσει με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της οδού, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με ενημέρωση από την εταιρεία, το νέο κατάστημα θα διαθέτει ένα διαφοροποιημένο concept και θα βρίσκεται στον χώρο του πρώην Akakiko, το οποίο θεωρείται σημείο αναφοράς για την Λευκωσία. Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο της καφετέριας Da Capo θα δραστηριοποιείται πλέον η αλυσίδα καλλυντικών Beautyline του C.A. Papaellina η οποία θα μεταφερθεί από τις υφιστάμενές της εγκαταστάσεις.

Την είσοδό της στην κυπριακή αγορά μέσω Μακαρίου κάνει η ελληνική εταιρεία Κωτσόβολος με την ενοικίαση του χώρου στο πρώην Debenhams.

Οι υφιστάμενοι παίκτες

Όσον αφορά τους υφιστάμενους επιχειρηματίες της περιοχής, τόσο η πανδημία όσο και οι εργασίες στην Μακαρίου, έχουν συρρικνώσει τον κύκλο εργασιών τους. «Πάντοτε υπάρχουν αντιδράσεις, είναι και φυσιολογικές, και προσπαθούμε να ταλαιπωρούμε όσο το δυνατό λιγότερο τους καταστηματάρχες», σχολιάζει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και αναφέρει ότι ο δήμος προχωρεί σε πολλά μέτρα για να βοηθήσει κατά το δυνατό τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες. Για παράδειγμα, έχουν ανασταλεί οι δημοτικοί φόροι και τα δημοτικά τέλη προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ παραχωρούνται και άλλες διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα δωρεάν χώροι στάθμευσης για το προσωπικό και τους ελάχιστους επισκέπτες. Στο τέλος της ημέρας ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο για να επωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι επισκέπτες της νέας αναβαθμισμένης Λεωφόρου Μακαρίου, επισημαίνει ο δήμαρχος Λευκωσίας.

Ο στόχος για ολοκλήρωση των έργων στην Μακαρίου είναι επιτεύξιμος, ο εργολάβος είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και απόδειξη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται στο εργοτάξιο», σημειώνει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Η β΄ φάση

Η β΄ φάση του έργου περιλαμβάνει την δημιουργία δύο λωρίδων κυκλοφορίας, ισοεπίπεδων πεζοδρομίων, κάτι που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη διακίνηση και των ΑμεΑ. Με την ανάπλαση της Μακαρίου, το κέντρο της Λευκωσίας θα αποκτήσει μια συνοχή και πλέον πλατεία Ελευθερίας, παλαιό ΓΣΠ και Μακαρίου θα συνδέονται.

Τα της Πλατείας

Στην περίπτωση της πλατείας Ελευθερίας, ουσιαστικά έχουν μείνει οι τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωσή της. Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνονται οι ηλεκτρομηχανολογικοί ελέγχοι, ο φωτισμός και οι εργασίες που υπολείπονται για τα συντριβάνια. Εντός ενός μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους και οι καφετέριες της πλατείας. Όλα τα προαναφερθέντα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ένα μήνα για την ολοκλήρωσή τους.

Επένδυση 28,5 εκατ.

Αυτό είναι το κόστος για την αναβάθμιση του κέντρου της Λευκωσίας επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Η επένδυση ήταν μονόδρομος από την στιγμή που εδώ και δεκαετίες το κέντρο της πρωτεύουσας αποψιλώνεται και ανταγωνίζεται με άνισους όρους τον εμπορικό ανταγωνισμό της περιφέρειας, χωρίς να δίνονται αντισταθμιστικά οφέλη στο κέντρο.

«Πλέον μετά από δεκαετίες προβλημάτων και φθοράς για πρώτη φορά επενδύονται 28,5 εκατομμύρια ευρώ στο κέντρο της πόλης για αναβάθμισή του και να το καταστήσουν ανταγωνιστικό προς την περιφέρεια».

Στον χώρο του πρώην Akakiko θα λειτουργεί από το τέλος του χρόνου κατάστημα Coffee Berry το οποίο θα έχει διαφοροποιημένο concept.

Φθινόπωρο το παλιό ΓΣΠ

Αυτό το διάστημα τρέχει παράλληλα και ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου του παλαιού ΓΣΠ. Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι προσφορές και η έναρξη του έργου τοποθετείται χρονικά μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του έτους. Θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο και πλατεία, εστιατόριο και καφετέριες, βιβλιοπωλείο και γκαλερί, πλαγιές με πράσινο, μικρούς καταρράκτες και νεροκουρτίνα καθώς και υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 602 αυτοκινήτων. Από το παλαιό ΓΣΠ μέχρι την τάφρο της πλατείας Ελευθερίας το κέντρο θα είναι ένας τεράστιος περίπατος για τους επισκέπτες, και θα έχει πλέον ενιαία εικόνα και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, περιγράφει ο δήμαρχος Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X