ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Rapid tests θα διενεργούνται και στα φαρμακεία

Με ένα μικρό χρηματικό κόστος οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να υποβληθούν σε έλεγχο με ταχύτερες διαδικασίες

Του Γιάννου Λύτρα

Η προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του πληθυσμού με την βοήθεια των rapid tests, ενισχύεται, πλέον, από τα φαρμακεία, στα οποία οι πολίτες έχουν άμεση πρόσβαση. Αυτό αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι απέκτησαν την δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, αρχής γενομένης από το προσωπικό τους και τους ίδιους – εδώ και έναν μήνα περίπου διενεργείται - και στην συνέχεια στον ευρύτερο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε στην «Κ» ότι αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας πως τα φαρμακεία είναι οι πλέον προσβάσιμοι χώροι, όταν υπάρχει ανάγκη για μαζικότητα. Το Τμήμα Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού του Υπουργείου έχει δώσει τον κατάλογο των εγκεκριμένων rapid tests στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεφύγουν από την συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή και να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλα, μη εγκεκριμένα, τεστ.

Με κόστος

Σύμφωνα με την κα Πιέρα Ισσέγιεκ, η διενέργεια του rapid test σε φαρμακείο συνεπάγεται με ένα μικρό χρηματικό κόστος για τους πολίτες. Το εν λόγω κόστος ανέρχεται γύρω στα 10-15 ευρώ, είπε, προσθέτοντας ότι τα φαρμακεία απευθύνονται στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν χρόνο να μεταβούν σε σημείο δειγματοληψίας, όπου διενεργούνται δωρεάν οι εν λόγω εξετάσεις.

Η διαδικασία

Η πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προτρέπει τους πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν σε φαρμακείο για να υποβληθούν στο rapid test, να ειδοποιούν από προηγουμένως τον φαρμακοποιό, ώστε να είναι προετοιμασμένος και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η δειγματοληψία διενεργείται σε εξωτερικό χώρο του φαρμακείου και το αποτέλεσμα κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο φαρμακοποιός συμπληρώνει ένα ειδικό έντυπο και προβαίνει αμέσως σε σύσταση προς τον πολίτη να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό και να ενημερώσει τον προσωπικό του ιατρό, μόλις παρουσιάσει συμπτώματα. Στον πολίτη δίδεται, ως απόδειξη, το έντυπο εργαστηριακής διερεύνησης με το όνομα και την σφραγίδα του φαρμακείου και το όνομα του φαρμακοποιού. Το εν λόγω έντυπο ο πολίτης μπορεί να το χρησιμοποιεί για να μεταβαίνει στην εργασία του, καθώς και οι μαθητές για να μεταβαίνουν στο σχολείο.

Όχι τεστ σάλιου

Η κα Πιέρα Ισσέγιεκ διευκρίνισε ότι στα φαρμακεία δεν διενεργούνται τα νέα τεστ σάλιου, παρ’ όλο το ότι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων τεστ που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι τα αποτελέσματά τους δεν είναι αποδεκτά από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS