ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

«Πυρετός» στην Ευρώπη για τον ιό

Την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκαν 700.000 νέα κρούσματα στα ευρωπαϊκά κράτη, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκαν 700.000 νέα κρούσματα στα ευρωπαϊκά κράτη, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός τους, δηλαδή, εκτινάχθηκε κατά 34%. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι από COVID-19 αυξήθηκαν, την ίδια χρονική περίοδο, κατά 16%.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών καταγράφηκαν σε Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Ισπανία, ενώ πολλά κράτη καταρρίπτουν καθημερινά ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων. Ενδεικτικά η Ολλανδία κατέγραψε χθες ρεκόρ 7.000 νέων κρουσμάτων εντός 24 ωρών. H κυβέρνηση της χώρας αναμενόταν να αναγγείλει, αργά το βράδυ, νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Στην ίδια «μοίρα» βρίσκεται και η Ρωσία με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων τη Δευτέρα. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι ΜΕΘ έχουν κατακλυσθεί από ασθενείς με COVID-19, που ξεπερνούν τους 1.500, για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο. Σε αυστηροποίηση των μέτρων προχωρά και η Ιταλία, επιβάλλοντας μειωμένο ωράριο στα καταστήματα εστίασης, απαγόρευση συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, αποτροπή των ιδιωτικών συναθροίσεων. Σε μερικό lockdown τέθηκε και η Τσεχία, με κλειστά σχολεία και μπαρ, αλλά και θέατρα, κινηματογράφους, ζωολογικούς κήπους, γυμναστήρια και πισίνες. Επί ποδός πολέμου και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μόνο χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, τονίζοντας ότι σχολεία, πανεπιστήμια και καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τη Δευτέρα ανέστειλε την κλινική δοκιμή του εμβολίου της, η Johnson & Johnson, καθώς κάποιος από τους συμμετέχοντες εθελοντές ασθένησε σοβαρά. Ωστόσο, η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι τέτοια εμπόδια είναι αναμενόμενα σε δοκιμές τόσο μεγάλης κλίμακας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, έρευνα του πανεπιστημίου Μπράουν υποδεικνύει ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Τα δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς σε 47 πολιτείες αποκαλύπτουν ένα μέσο ποσοστό λοιμώξεων COVID-19 μόνο σε 0,13% στα παιδιά και σε 0,24% στους εκπαιδευτικούς.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περίπτωση 25χρονου Αμερικανού, χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ο οποίος προσβλήθηκε δύο φορές από διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη στο περιοδικό Lancet, ο νεαρός, τη δεύτερη φορά που ασθένησε, παρουσίασε πολύ βαρύτερα συμπτώματα από την πρώτη, χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νεβάδας που υπογράφουν τη μελέτη τονίζουν ότι τα συμπεράσματά τους, παρότι δεν μπορεί να γενικευθούν, δημιουργούν ερωτήματα για την ανάπτυξη της ανοσίας. Προφανώς, διαπιστώνουν, η λοίμωξη δεν δημιουργεί ολοκληρωτική ανοσία, και κατά συνέπεια όλοι οφείλουν να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τέλος, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας όλο και περισσότεροι εργοδότες, όπως η Microsoft, η Ford και άλλοι, καθυστερούν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X