ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φόρεμα και flip flop
 

Πρωτοχρονιά - Έτσι θα ελέγχει τις οικίες η αστυνομία

Πέραν των ελέγχων έχουν τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες

newsroom must

Με το σταγονόμετρο έγιναν οι χαλαρώσεις ενόψει εορτών όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Κλειστοί μέχρι νεωτέρας, παρέμειναν οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά κέντρα, ενώ για τις συναθροίσεις εντός οικιών για τις ημέρες των εορτών, αποφασίστηκε να παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων, περιλαμβανομένων των ανήλικων. Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων την Τρίτη (22/12), από τον υπουργό Υγείας.

Ωστόσο, την Τρίτη 29/12 αποφασίστηκαν νέα πιο αυστηρά μέτρα που θα έχουν ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν φαίνεται να απέδωσαν όπως αναμενόταν με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, αντί να μειώνονται. Τα νέα μέτρα προκάλεσαν πάντως πολύ αρνητικές αντιδράσεις από τους πολίτες.
Κύριος στόχος των αρμοδίων που αποφάσισαν τα νέα μέτρα, φαίνεται να ήταν οι συναθροίσεις γι' αυτό βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαγορεύεται με ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων.

Εξαιρέσεις για την παρουσία μη μόνιμα διαμενόντων σε οικίες δίνονται για τους ακόλουθους σκοπούς

1. Για σκοπούς φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους.

2. Για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

Διευκρινίζεται ότι μόνο για την 31η Δεκεμβρίου 2020, επιτρέπεται η παρουσία πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε οικία νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Πάντως, η Αστυνομία, πρόκειται να συνεχίσει να διενεργεί εντατικούς ελέγχους ανά το Παγκύπριο ακόμη και τις γιορτινές μέρες με στόχο την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε σπίτια
Μέλη της Αστυνομίας, θα μπορούν να διενεργήσουν έρευνες ακόμη και σε σπίτια, αν προκύψει σχετική καταγγελία. Οι έρευνες της Αστυνομίας όμως εντός σπιτιών θα γίνονται είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, είτε μετά από εξασφάλιση σχετικού εντάλματος.
Στόχος, είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν εντοπίζονται παραβιάσεις των διαταγμάτων, ώστε να προλάβει και να αναχαιτίσει τυχόν διασπορά του ιού μέσω συναθροίσεων.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και τώρα, πρώτιστος στόχος είναι η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών από την Αστυνομία, δεν είναι αυτοσκοπός οι καταγγελίες. Αυτό τονίστηκε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης κ. Χρίστο Ανδρέου, όταν αναφέρθηκε στους ελέγχους που πρόκειται να γίνουν σε οικίες.

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας, σημειώνεται ότι θα γίνονται εκεί και όπου κρίνεται ότι χρειάζεται, ενώ θα είναι συνυφασμένοι με όλα όσα προνοεί το νέο Διάταγμα του υπουργού Υγείας.

Σε ισχύ οι τηλεφωνικές γραμμές για καταγγελίες:

Από την Τετάρτη (9/12), τέθηκε σε λειτουργία η ειδική - προσωρινή ομάδα που συνέστησε η Αστυνομία, σε όλες τις επαρχίες, με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η Αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να ενισχύσει τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών. Πέραν των υφιστάμενων τρόπων υποβολής καταγγελιών από πολίτες για παραβίαση των διαταγμάτων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας ή διαβίβασης πληροφοριών που αφορούν παραβίαση των υφιστάμενων διαταγμάτων κατά της νόσου στα τηλέφωνα 1460, 22606803 και 22608004.

Αυτό αποφασίστηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για την περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση