ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Προβληματισμοί αναφορικά με το curfew και τους γάμους

Χιλιάδες ζευγάρια παραμένουν σε αναμονή και επιχειρηματίες θέτουν ζήτημα οικονομικής τους επιβίωσης

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Ιωάννας Κυριάκου 

«Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας για την επανεκκίνηση του κλάδου των εκδηλώσεων και γαμήλιων δεξιώσεων. Χιλιάδες ζευγάρια παραμένουν σε αναμονή και επιχειρηματίες θέτουν ζήτημα οικονομικής τους επιβίωσης.

Όπως ανέφερε στην «Κ», ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ) Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, το κέρφιου, το οποίο ξεκινά πλέον στις 12 το βράδυ, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την διεξαγωγή γαμήλιων δεξιώσεων καθώς, όπως είπε, κανένα ζευγάρι δεν επιθυμεί να «διαλύσει» την δεξίωσή του από τις 11 το βράδυ ούτως ώστε να βρίσκεται σπίτι του μέχρι τις 12.

Αυτό το μέτρο, τόνισε, είναι «απαγορευτικό» για τα ζευγάρια και προκαλεί τεράστιες ζημιές στον κλάδο αφού, ουσιαστικά, βάζει φρένο στην επανεκκίνησή του. Διευκρίνισε, παράλληλα, πως η εφαρμογή του safepass και των υπόλοιπων μέτρων βρίσκει τους επιχειρηματίες απόλυτα σύμφωνους.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μωσαϊκό, ο Σύνδεσμος έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας όπως αναθεωρήσει το μέτρο και δώσει το «πράσινο» φως για την επέκταση του ωραρίου διεξαγωγής των γαμήλιων εκδηλώσεων μέχρι τις 2 το πρωί, όπως εξάλλου προνοεί και η νομοθεσία.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τόσο οι αρμόδιοι λειτουργοί όσο και ο Υπουργός Υγείας θα μπορέσουν να επανεξετάσουν το ζήτημα και να ανταποκριθούν άμεσα στα αιτήματα του Συνδέσμου.

Χρονοδιάγραμμα σε τέσσερις φάσεις

Σε 4 φάσεις θα γίνει η επανεκκίνηση των γάμων και των βαφτίσεων. Στις 17 Μαΐου ξεκλείδωσε η πρώτη φάση και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παρουσία 75 ατόμων σε εσωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο ή 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Στην πρώτη φάση επανεκκίνησης απαγορεύονται οι δεξιώσεις και τα cocktail party.

Η δεύτερη φάση αφορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου με 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή 280 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Κατά τη φάση αυτή επιτρέπονται οι δεξιώσεις ή τα cocktail party, αλλά με 250 άτομα ανά δεδομένη στιγμή και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Από τις 15 μέχρι και τις 30 Ιουνίου, αυξάνονται τα άτομα, και πλέον θα επιτρέπεται η παρουσία 250 ατόμων σε εσωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο ή 350 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο και σε αυτή τη φάση θα επιτρέπεται το cocktail party με 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Η τελευταία φάση επανεκκίνησης αφορά στην περίοδο 1η με 30 Ιουλίου και προβλέπει 250 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή 400 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο, ενώ θα επιτρέπεται και η δεξίωση/cocktail party για 250 άτομα ανά στιγμή και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση το διάταγμα του υπουργού Υγείας το οποίο δημοσιεύτηκε στις 14/05/2021, η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και κηδειών πρέπει να διέπεται υπό τους ακόλουθους όρους:

(i) τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 200 πρόσωπα, νοουμένου ότι η πληρότητα εντός του χώρου που τελείται η τελετή δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας του,

(ii) εντός των εσωτερικών χώρων τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω κατέχουν είτε:

  • αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών
  • πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού
  • αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση