ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πριγκίπισσα Latifa: Κραυγή απόγνωσης από τη «φυλακισμένη» πριγκίπισσα

Ανησυχία για τη ζωή της πριγκίπισσας του Dubai, Latifa μετά τα βίντεο με την εξομολόγησή που έκανε σε φίλους της, τα οποία αποκάλυψε το BBC.

Πριγκίπισσα Latifa του Ντουμπάι, ένα από τα τριάντα νόμιμα τέκνα, από έξι συζύγους του Σεΐχη του Ντουμπάι και αντιπροέδρου των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, που βρίσκεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία 18 δισ. δολάρια και μάλιστα θεωρείται ένας από τους πιο «ανοιχτόμυαλους» Άραβες ηγέτες του Περσικού Κόλπου.

Η ζωή της 34χρονης θα μπορούσε σίγουρα να γίνει μυθιστόρημα. Το πάθος της για απελευθέρωση από την πατριαρχία αποδεικνύεται πιο δυνατό ακόμη και από το χρυσό κελί που την έβαλε ο πατέρας της από το 2018, όταν αποπειράθηκε να αποδράσει από τη βασιλική οικογένεια.
Η εξομολόγησή της που βλέπει το φως της δημοσιότητας από το BBC είναι συγκλονιστική.

Σε μια κατάθεση ψυχής προς τους φίλους της, η Latifa μίλησε για τον εφιάλτη που ζει. Οι φίλοι της λένε ότι πήραν τη δύσκολη απόφαση να δημοσιοποιήσουν τώρα τα μηνύματα που τους έστελνε κρυφά από τη «βίλα-φυλακή» επειδή πλέον ανησυχούν για την ασφάλειά της, καθώς εδώ και αρκετό καιρό χάθηκε η επαφή τους. Τα βίντεο που αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο καταγράφηκαν σε διάστημα αρκετών μηνών, με κινητό που είχε δοθεί κρυφά στη Λατίφα, περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή της και την επιστροφή της στο Ντουμπάι.

«Κάνω αυτό το βίντεο από το μπάνιο γιατί είναι το μοναδικό δωμάτιο που έχει πόρτα που μπορώ να κλειδώσω. Στο δωμάτιό μου δεν έχω το κλειδί. Είμαι σε μία βίλα. Είμαι όμηρος και αυτή η βίλα έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο. Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω και δύο γυναίκες αστυνομικοί μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να βγω έξω να πάρω καθαρό αέρα» λέει η 35χρονη πριγκίπισσα στα αποσπάσματα που δημοσιοποίησε το BBC.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο πατέρας της την απείλησε, μετά την αποτυχημένη απόπειρά της να διαφύγει, ότι δεν θα δει ποτέ ξανά τον ήλιο. Και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχει τηρήσει την απειλή του.

«Δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ και ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα απελευθερωθώ. Κάθε ημέρα ανησυχώ για τη ζωή και την ασφάλειά μου. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα επιζήσω από αυτή την κατάσταση. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα είμαι στη φυλακή για όλη μου τη ζωή και δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο» αναφέρει ακόμη η Latifa.

Περιγράφει ότι την κρατούν μόνη, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική ή νομική βοήθεια. Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν από τη στενή φίλη της Λατίφα, την Τίινα Γιαουχιάινεν, τον εξάδελφό της από την πλευρά της μητέρας της, Μάρκους Εσάμπρι και τον ακτιβιστή Ντέιβιντ Χέι, οι οποίοι είναι πίσω από την καμπάνια «Free Latifa», που απευθύνουν έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν.

«Δεν θέλω να είμαι όμηρος σε αυτή τη βίλα-φυλακή. Θέλω να είμαι ελεύθερη. Δεν ξέρω τι σχεδιάζουν να κάνουν με εμένα. Πραγματικά δεν ξέρω. Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε ημέρα. Και απλά έχω κουραστεί με όλο αυτό» λέει επίσης σε αυτά τα αποσπάσματα η πριγκίπισσα, η οποία προσπάθησε για πρώτη φορά να το σκάσει όταν ήταν 16 ετών.

Η αποτυχημένη διαφυγή 

Περιγράφει την προσπάθειά της το 2018 να εγκαταλείψει κρυφά το πλούσιο εμιράτο προκειμένου να γλυτώσει, όπως είπε, από τα βασανιστήρια του πατέρα της, χρησιμοποιώντας ένα τζετ σκι και ένα γιοτ, απ' όπου ωστόσο ένοπλοι την άρπαξαν, λίγες ημέρες μετά, 30 μίλια ανοιχτά της Ινδίας και την οδήγησαν πίσω στον πατέρα της.

Στο υλικό που έχει στην κατοχή του το BBC, η πριγκίπισσα Latifa λέει ότι οι κομάντο που έκαναν έφοδο στο σκάφος τη νάρκωσαν και την επέστρεψαν αεροπορικώς στο Ντουμπάι.

Στο παρελθόν το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υποστηρίξει ότι η Λατίφα είναι ασφαλής και στη φροντίδα της οικογένειάς της. Μάλιστα κανονίστηκε συνάντηση με την ύπατη επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, πρόεδρο της Ιρλανδίας σήμερα- που δήλωσε στο BBC ότι της είχαν πει ότι έχει διπολική διαταραχή, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει.

Πάντως καμία από τις δύο πλευρές δεν απάντησε στα αιτήματα του BBC για την τωρινή κατάσταση της πριγκίπισσας. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι, αφού αναλυθούν τα βίντεο, θα ρωτήσει τα ΗΑΕ για την πριγκίπισσα Latifa.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος έχει χτίσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πόλη, αλλά οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή κατά των διαφωνούντων και το δικαστικό σύστημα κάνει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές κριτικές για το πώς μεταχειρίζεται όχι μόνο την πριγκίπισσα Λατίφα αλλά και τη μητριά της, την πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν, η οποία κατέφυγε στο Λονδίνο το 2019 με τα δύο παιδιά της.

Η υπόθεση της πριγκίπισσας Latifa και της μητριάς της συγκλόνισε τον κόσμο και έριξε φως στα δικαιώματα των γυναικών στα ΗΑΕ. Αλλά πώς είναι η ζωή για άλλες γυναίκες στη χώρα;

Οι γυναίκες στα ΗΑΕ επιτρέπεται να οδηγούν, να ψηφίζουν, να εργάζονται και να κατέχουν και να κληρονομούν ιδιοκτησία. Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων το 2020, τα ΗΑΕ κατατάχθηκαν στη δεύτερη θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Mena) για την ισότητα των φύλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X