ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

#PrayforAmazonia: Η παγκόσμια κραυγή αγωνίας και η διεθνής προσπάθεια βοήθειας

Δέσποινα Άσπρου

Ο Αμαζόνιος φλέγεται και σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επίνωση του τραγικού γεγονότος. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας έχουν ξεσπάσεις περίπου 72.000 φωτιές από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα -θέτοντας σε κίνδυνο ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας του πλανήτη και δημιουργώντας ανησυχία για τις δυνατότητες της περιοχής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο πλανήτης μας μάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταστρέφεται ο Αμαζόνιος... ή αλλιώς ο «πνεύμονας» του πλανήτη

                                  Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις τον Αμαζόνιο;

Την στιγμή που ο καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί. Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas - προσευχηθείτε για την Αμαζονία. Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως οι φωτιές δεν είναι τυχαίες. Ο Alberto Setzer, ερευνητής του ΙΝΡΕ, δήλωσε στο Reuters πως, αν και οι φωτιές μπορούν να είναι πιο κοινές κατά τα πιο ξηρά έτη, για ό,τι συμβαίνει, κυρίως ευθύνονται οι άνθρωποι. Αγρότες, έχοντας ενθαρρυνθεί από τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας, Bolsonaro, βάζουν παράνομα φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για κτηνοτροφία και καλλιέργειες. Να θυμίσουμε πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει περιορίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ελέγξει την καταστροφή, υποσχόμενος αντ’αυτού να «ανοίξει» προστατευόμενες εκτάσεις για αξιοποίηση προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο καπνός πάνω από την περιοχή, που φαίνεται σαν ομίχλη στον ορίζοντα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Το Earth Observatory της NASA δημοσιοποίησε εικόνες καπνών από τις φωτιές που καλύπτουν τη λεκάνη του Αμαζονίου, και η μαυρίλα ήταν τόσο ισχυρή σε κάποια φάση που σκοτείνιασε τους ουρανούς πάνω από το Σάο Πάολο το μεσημέρι. Ο Gabriel Albuquerque, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, θέλοντας να δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης, τονίζει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τις πολιτικές της κυβέρνησης Bolsonaro ως την κινητήρια δύναμη πίσω από την καταστροφή στον Αμαζόνιο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro εξόργισε τους οικολόγους διατυπώνοντας αβάσιμες κατηγορίες ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις φωτιές από θυμό επειδή περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους.«Η καταστροφή συνδέεται ευθέως με την αντιπεριβαλλοντική ρητορική του προέδρου Bolsonaro, ο οποίος εσφαλμένα υποδεικνύει τα μέτρα προστασίας του δάσους και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας. Αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων εκλαμβάνουν το μήνυμα του προέδρου ως άδεια να διαπράξουν εμπρησμό ατιμωρητί, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο δάσος», αναφέρει ο διευθυντής προγράμματος του Amazon Watch, περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα με αυτά, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το κίνημα που ίδρυσε η Greta Thunberg, η 16χρονη που έγινε πρωταγωνίστρια του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε να γίνουν σήμερα Παρασκευή 23/8 διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές —οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα—καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» σε ανακοίνωσή του.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X