ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Για όσους ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τον γαστρονομικό τους πειρασμό και επιλέγουν να αφιερώσουν την πολυτέλεια της γεύσης σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, μια νέα επιστημονική έρευνα αναδεικνύει ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να αυξηθεί έως και 50%. Αυτή η αύξηση του κινδύνου, όπως προκύπτει από την μελέτη, είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τεχνητά γλυκαντικά.

Ο Δρ. Andrew Chan, αντιπρόεδρος γαστρεντερολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σχολίασε τα ευρήματα λέγοντας: «Βασιζόμενοι στη γνώση μας για αυτά τα τρόφιμα και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην ψυχολογική κατάσταση, δεν μας εξέπληξε όταν διαπιστώσαμε αυτήν τη συσχέτιση».

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, έγκειται στην υπερεπεξεργασία τροφίμων μέσω βιομηχανικών διεργασιών, όπως η υδρογόνωση. Η υδρογόνωση είναι μια χημική διαδικασία που αυξάνει σημαντικά την ποσότητα των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα. Οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα συνδέσει την πρόσληψη τρανς λιπαρών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη εξέτασε τρόφιμα που κατατάσσονται στην κατηγορία των «υπερεπεξεργασμένων», συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, γλυκών σνακ, έτοιμων γευμάτων, επιδορπίων, σαλτσών, γαλακτοκομικών προϊόντων, αλμυρών σνακ, επεξεργασμένου κρέατος, ποτών και τεχνητών γλυκαντικών. Επίσης, αναφέρεται ότι αυτά τα τρόφιμα συνήθως περιλαμβάνουν πρόσθετες ουσίες, όπως χρωστικές, σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές, και παραδείγματα αυτών είναι τα γεύματα των fast food, τα μπισκότα και τα πατατάκια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε περίπου 32.000 γυναίκες μέσης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II μεταξύ του 2003 και του 2017. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης και το 95% από αυτές ήταν λευκές γυναίκες, μεταξύ 42 και 62 ετών.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, πάνω από 2.100 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, με τον αριθμό αυτόν να διπλασιάζεται όταν οι γυναίκες υποβάλλονταν σε λιγότερο αυστηρό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αντιμετώπιζαν 50% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε τρόφιμα και ποτά συσχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο Δρ. Chan σημείωσε ότι «όσο περισσότερες μερίδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνονται την ημέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης». Ωστόσο, οι άνθρωποι που μείωσαν την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα για τέσσερα χρόνια φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σχετικά με τον μηχανισμό με τον οποίο τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο Δρ. Chan επεσήμανε ότι «τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε πολλαπλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης». Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα μικρόβια στο έντερο, τα οποία, όπως επεσήμανε, έχουν συνδεθεί με την ψυχολογική κατάσταση μέσω του ρόλου τους στον εγκέφαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS