ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ποιος ήταν ο George Floyd;

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε για αυτόν

Δεν αναπνέω, πονάω, μαμά, μαμά… και μετά σιωπή. Έτσι γνωρίσαμε και αποχαιρετήσαμε τον George Floyd. Με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του να παρακαλεί για λίγο νερό αβοήθητος.

Ο θάνατος του ξεσήκωσε τους πάντες και προκάλεσε αντιδράσεις από όλο τον κόσμο. Το όνομά του πρέπει να γίνει γνωστό, η ιστορία του πρέπει να γίνει παράδειγμα για να σταματήσει η αστυνομική βία - και όχι μόνο- αλλά και κάθε είδος ρατσισμού.

Ποιος ήταν ο Floyd που συζητάει ολόκληρος ο κόσμος τα τελευταία 24ωρα; Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε για αυτόν.

1. Ο 46χρονος κάτοικος του St. Louis Park ήταν φρουρός ασφαλείας στο Conga Latin Bistro στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με το Star Tribune, ο Floyd εργαζόταν σε εστιατόριο για πέντε χρόνια και ενοικίασε ένα σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Jovanni Thunstrom.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook την Τρίτη, ο Thunstrom περιέγραψε τον Floyd, ο οποίος μεγάλωσε στο Χιούστον, όχι μόνο ως υπάλληλός του αλλά και ως πολύ καλό του φίλο.

«Βλέποντας το βίντεο τα δάκρυά μου αρχίζουν τα τρέχουν», έγραψε ο Thunstrom. «Το σώμα μου είναι γεμάτο συναισθήματα, ερωτήσεις χωρίς απάντηση.» Χαρακτήρισε τον Floyd ως οικόγενεια. «Οι συνεργάτες και φίλοι του τον αγαπούσαν»

«Στο Χιούστον, ο Big Floyd ήταν γνωστός ως Ειρηνιστής και Ακτιβιστής Ειρήνης, ο οποίος πολέμησε ενάντια στη βία των όπλων»

2. Ένας προστάτης του εστιατορίου περιέγραψε τον Floyd, ο οποίος ήταν γνωστός ως "Big Floyd", ως "ευγενή γίγαντα". 

Ένας πελάτης του μαγαζιού ανέφερε ότι αγκάλιαζε τους συχνούς επισκέπτες του εστιατορίου. «Θύμωνε αν δεν σταματούσες να τον χαιρετήσεις επειδή πραγματικά του άρεσε να βλέπει όλους να περνάνε καλά»

Ο Thunstrom σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «Ήθελε να τον μάθω να χορεύει Bachata, τα παράτησα διότι δεν μπορούσα να τον γυρίσω, ήταν δύο μέτρα. Δεν ήταν κακός άνθρωπος»

«Μπορεί να είχε άλλα προβλήματα, όμως όλοι έχουμε» δήλωσε ο Thunstrom στο KSTP. «Δεν ήταν επιθετικός ούτε ασεβής. Ήταν πολύ ήρεμος, καλός άνθρωπος. Θέλω ο κόσμος να τον θυμάται έτσι»

3. Η πρώην σύντροφός του Christina Dawson έγραψε για αυτόν στο Facebook, «Πραγματικά σκότωσαν το μωρό μου. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν είναι αλήθεια όλο αυτό» είπε  η ίδια μιλώντας στο Star Tribune τόνισε ότι μετά τον χωρισμό τους παρέμειναν φίλοι.

4. Η αστυνομία της Μινεάπολης είπε ότι ο Floyd αντιστάθηκε στη σύλληψη όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν για πλαστογράφηση ενώ είπαν ότι «φάνηκε να ήταν υπό την επιρροή»... Σε δήλωση, το τμήμα είπε ότι οι αξιωματικοί έφτασαν και βρήκαν τον Floyd στο αυτοκίνητό του και του ζήτησαν να βγει.

«Αφού βγήκε, αντιστάθηκε στην σύλληψη», συνέχισε η δήλωση. «Οι αξιωματικοί μπόρεσαν να φορέσουν στον ύποπτο χειροπέδες και κατάλαβαν ότι φάνηκε να υφίσταται ιατρική δυσφορία. Οι αξιωματικοί ζήτησαν ασθενοφόρο. Μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Hennepin County με ασθενοφόρο, όπου πέθανε λίγο αργότερα. Σε καμία στιγμή δεν υπήρξαν όπλα οποιουδήποτε τύπου χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε εμπλέκεται σε αυτό το συμβάν.»

5. Ο αξιωματικός που φαίνεται στο βίντεο να κρατάει το γόνατό του στο λαιμό του Floyd αναγνωρίστηκε ως Derek Chauvin. Ο δικηγόρος Tom Kelly είπε στο Associated Press την Τρίτη 26 Μαϊου ότι ο Chauvin είναι πελάτης του, αλλά δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες. Νωρίτερα την Τρίτη, ο Chauvin και οι τρεις άλλοι αξιωματικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό απολύθηκαν από το αστυνομικό τμήμα.

«Αυτό είναι το σωστό» έγραψε ο Δήμαρχος της Μινεάπολης στο Twitter.

Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν τώρα το περιστατικό και η αστυνομία της Μινεάπολης διεξάγει τη δική της εσωτερική έρευνα.

6. Η οικογένεια του Floyd είπε ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες δολοφονίας. «Θα ήθελα να κατηγορηθούν αυτοί οι αξιωματικοί για δολοφονία, διότι αυτό ακριβώς έκαναν», δήλωσε η αδελφή του Floyd, Bridgett Floyd, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στην εκπομπή «Today» του NBC. «Δολοφόνησαν τον αδερφό μου. Φώναζε και έκλεγε για βοήθεια.»

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X