ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Ποιοι επωφελούνται από την επιδότηση ρεύματος

Όλες οι λεπτομέρειες

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Νέο πακέτο στήριξης των καταναλωτών, ύψους €50 εκατ., το οποίο αφορά την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε την Πέμπτη (28/07) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και θα καλύπτουν από 50%-100% των αυξήσεων, ενώ θα καλυφθούν 449 χιλιάδες νοικοκυριά και 111.500 επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για οριζόντια και στοχευμένα μέτρα τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα μεσαία στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ενώ προωθούν επίσης και την εξοικονόμηση της ενέργειας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς «οι τιμές του ηλεκτρισμού και ενέργειας θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα η μόνιμη λύση είναι η εξοικονόμηση και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός όσον αφορά την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιχορήγηση θα καταβάλλεται στην ΑΗΚ και συνεπώς το τιμολόγιο που θα λαμβάνει ο πολίτης θα καταγράφεται η αρχική τιμή, η επιχορήγηση του κράτους και το ποσό που θα καταβάλλει ο πολίτης.

Ποιοι θα επωφεληθούν

Ευάλωτοι

Για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταναλωτές οικιακής χρήσης

Για τους καταναλωτές οικιακής χρήσης η επιχορήγηση της αύξησης θα καλύπτει μέχρι το 85% της επικείμενης αύξησης για κατανάλωση από 1-400 κιλοβατ, μέχρι το 75% για κατανάλωση 401-600 κιλοβάτ και μέχρι 50% για κατανάλωση 601-800 κιλοβάτ.

Καταναλωτές εμπορικής χρήσης

Για τους καταναλωτές εμπορικής χρήσης η επιχορήγηση της αύξησης θα καλύπτει μέχρι το 85% για κατανάλωση από 1-500 κιλοβάτ, μέχρι 75% για κατανάλωση από 501-750 κιλοβάτ και μέχρι 50% για κατανάλωση 751- 1500 κιλοβατ.

Καταναλωτές βιομηχανικής χρήσης

Για τους καταναλωτές βιομηχανικής χρήσης ηεπιχορήγηση θα καλύπτει μέχρι το 85% της αύξησης για κατανάλωση 1-750, μέχρι 75% για κατανάλωση από 751-1000 κιλοβάτ και μέχρι 50% για κατανάλωση από 1001-1500 κιλοβάτ.

Επανέρχεται ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο19%

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι επανέρχεται ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο19% ωστόσο και αυτό θα καλύπτεται με κρατική χορηγία. «Άρα η χορηγία του κράτους θα καλύπτει δύο σκέλη, το ποσοστό της αύξησης αλλά και το ΦΠΑ», είπε εξηγώντας πως η ενίσχυση αποκτά διαφορετική μορφή. Αντί να χαμηλώσει ο ΦΠΑ, θα επιχορηγείται αυτή η διαφορά από το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει 20% με 30% μείωση αναλόγως της διατίμησης στην οποία εμπίπτει».

Μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού

Από την πλευρά της, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αφού υπενθύμισε πως η εξοικονόμηση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για την μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τόνισε πως πέραν των μέτρων αυτών συνεχίζουν να ισχύουν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας τα οποία διαθέτουν πολύ αυξημένο προϋπολογισμό. Υπέδειξε ενδεικτικά ότι μέχρι το 2020 διατίθεντο €8 εκατ. ετησίως στα σχέδια επιχορήγησης, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2021 θα ξεπεράσει τα €120 εκατ., ενώ τρέχουν σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για θερμομόνωση οροφής για εγκατάσταση θερμοσίφωνα, όπως επίσης και συγκεκριμένα σχέδια για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ τρέχει και το σχέδιο ύψους €40 εκατ. «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω» για τις επιχειρήσεις, το οποίο ενθαρρύνει και την εξοικονόμηση ενώ επιδοτεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «ούτως ώστε να πετυχαίνουμε μία μόνιμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση