ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πλησιάζει στον Λευκό Οίκο ο Biden

Με βάση την εικόνα του εκλογικού χάρτη νωρίς το πρωί, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 253 εκλέκτορες, έναντι 213 του Donald Trump

Ολοένα και πιο κοντά στον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου, βρίσκεται ο Joe Biden.

Με βάση την εικόνα του εκλογικού χάρτη νωρίς το πρωί (ώρα Κύπρου), ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 253 εκλέκτορες, έναντι 213 του Donald Trump. Για να εκλεγεί ωστόσο πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Σε έξι Πολιτείες η καταμέτρηση συνεχίζεται (Αλάσκα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια).

Στην τελευταία, σύμφωνα με το CNN, ενδέχεται να μην υπάρξει αποτέλεσμα τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε μια ενωτική ομιλία, ο Joe Biden δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής, λέγοντας πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε. «Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Από την πλευρά του, ο Donald Trump εξακολουθεί να αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα. Μετά την πρωτοφανή χθεσινή του κίνηση, να αυτοανακηρυχθεί νικητής πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, η νομική ομάδα της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου προσέφυγε στη δικαιοσύνη και στη Τζόρτζια, απαιτώντας να ανασταλεί η διαδικασία της καταμέτρησης. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το CNN, και σε Αριζόνα και Νεβάδα.

Το επιτελείο Trump είχε ήδη από χθες ζητήσει επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν, ενώ είχε αιτηθεί παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την καταμέτρηση στην Πενσιλβάνια.

Στην παράλληλη μάχη για το Κογκρέσο δεν αναμένονταν μεγάλες ανατροπές, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανότατα, επικρατούν και πάλι στη Γερουσία. Μέχρι χθες το βράδυ, οι Δημοκρατικοί είχαν εκλέξει 191 βουλευτές και οι Ρεπουμπλικανοί 183, διαφορά η οποία αναμενόταν να αυξηθεί. Στη Γερουσία οι δύο παρατάξεις ισοβαθμούσαν με 47 εκλεγμένους η κάθε μία, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έπαιρναν τις περισσότερες από τις έξι που υπολείπονταν.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X