ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πέφτουν σήμερα τα βασικά σύμβολα της πανδημίας

Μετά από δυο χρόνια και τρεις μήνες οι μάσκες δεν θα αποτελούν το κυρίαρχο υγειονομικό μέτρο προστασίας

Του Απόστολου Τομαρά

Παρελθόν από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 θα αποτελέσει η χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους. Το βασικό σύμβολο της πανδημίας, που κατέστη απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητας των πολιτών από τον Μάρτιο του 2020, η χρήση του τερματίζεται, τουλάχιστον για το καλοκαίρι στη βάση απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας και με αυτό καταργείται ο κανονισμός 39 του βασικού διατάγματος που είχε επιβάλει τη μάσκα ως ένα από τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Σε ισχύ παραμένει περιορισμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας σε ειδικούς χώρους. Συγκεκριμένα, η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των εξωτερικών ιατρείων, ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, των οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και των κέντρων αποκατάστασης, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς και εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Η αφαίρεση
Η ύφεση που καταγράφεται στους επιδημιολογικούς δείκτες, μετά το Πάσχα είναι από τους βασικούς παράγοντες που ώθησε όλα τα κράτη της Ε.Ε. να προχωρήσουν με αφαίρεση της μάσκας μια εξέλιξη που ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της πανδημίας, κάτι που ωστόσο θα διαφανεί και θα αξιολογηθεί μετά το καλοκαίρι. Σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο τα κράτη μέλη θεωρούν πως το τέλος της πανδημίας πλησιάζει. Στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί μια πιο συντηρητική στάση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύεται πως η πανδημία θα μετεξελιχθεί σε ενδημία περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σε υγειονομικό επίπεδο η κατάργηση της μάσκας προκύπτει ως φυσικό συνεπακόλουθο του δείκτη των σοβαρών νοσηλειών. Δεδομένα που έχουν μειώσει σημαντικά τις πιέσεις που δεχόταν το σύστημα υγείας. Κάτι που φαίνεται και στις εβδομαδιαίες, πλέον, αναφορές του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Την περίοδο 20 - 26 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκαν δυο θάνατοι. Στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 30 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων 8 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 4 εκτός αναπνευστήρα/1 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 3). Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 74.539 διαγνωστικές εξετάσεις από τις οποίες εντοπίστηκαν 1.774 νέα περιστατικά με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 2,38%.

Το plan B
Την πορεία αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας είχε παρουσιάσει στην «Κ» ο Υπουργός Υγείας, αρχές Μαΐου. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Μιχάλη Χατζηπαντέλα δεν αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις εντός του καλοκαιριού αναφορικά με το υγειονομικό πλαίσιο. Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα κυλήσει χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η χαλαρότητα που παρατηρείται απέναντι στην αποκλιμάκωση των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την καθημερινή και προσεχτική παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα κρατικά νοσηλευτήρια σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλειών από COVID-19. Αυτός θα είναι ο δείκτης που θα σημάνει καμπανάκι κινδύνου. Τη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε μείωση στις εισαγωγές στα κρατικά νοσηλευτήρια», είχε αναφέρει στην «Κ» ο Υπουργός Υγείας. Η ομάδα παρακολούθησης και διαχείρισης της πανδημίας στρέφει περισσότερο την προσοχή της στο φθινόπωρο, περίοδο κατά την οποία θα γίνει μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης.

Οι ανησυχίες
Εντός της επιστημονικής κοινότητας καταγράφονται κάποιες απόψεις που βλέπουν με ανησυχία την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της διασποράς του ιού. Οι απόψεις αυτές επιμένουν πως το αποτύπωμα των χαλαρώσεων θα φανεί το ερχόμενο φθινόπωρο και ουσιαστικά θα αποτελεί ένα πισωγύρισμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Στην Κύπρο όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να υπάρχει μια ενδιάμεση λύση. Σε περίπτωση που από τις καθημερινές αξιολογήσεις παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα, ως πρώτο βήμα θα γίνει εισήγηση σε κάποιους χώρους, στοχευμένα, να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ένδειξη της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει πλέον η εμπειρία, τα όπλα και το σχέδιο αντιμετώπισης της όποιας εξέλιξης της πανδημίας

Ελεύθερο καλοκαίρι για τον τουρισμό
Ο άλλος σοβαρός λόγος που οδήγησε σε γενναία αποκλιμάκωση των μέτρων έχει να κάνει με την οικονομία και τον τουρισμό. Οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι άκρως ενθαρρυντικές σε σημείο μάλιστα που η τουριστική κίνηση να παραπέμπει σε περιόδους πριν την πανδημία. Εκτός από την άρση των σφιχτών πλαισίων που αφορούσαν τα ταξίδια, η κατάργηση της μάσκας πιστεύεται πως θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία των αφίξεων. Η σημαντική αποκλιμάκωση των μέτρων στηρίζεται περισσότερο στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής προστασίας, όπως τόνισε στην «Κ» ο Υπουργός Υγείας. Αλλά και με βάση πραγματικά δεδομένα οι αφίξεις των τελευταίων δύο μηνών δείχνουν πως δεν επιβάρυναν τον αριθμό των κρουσμάτων. Μια τάση που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί στην καρδιά του καλοκαιριού όταν θα αυξηθεί, εκ των πραγμάτων, ο αριθμός των αφίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση