ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Πασχαλιάτικα οι επόμενες χαλαρώσεις μέτρων

Χωρίς εκπλήξεις οι αποφάσεις τις κυβέρνησης και με προσανατολισμό την Μεγάλη Εβδομάδα

Του Απόστολου Τομαρά

Με το βλέμμα στραμμένο στον επόμενο μήνα και χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα, το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, από τη μια εκτόνωσαν τις πιέσεις που δεχόταν οι κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και από την άλλη της έδωσαν ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο προκειμένου να αξιολογήσει, με πραγματικά δεδομένα, το αποτύπωμα των χαλαρώσεων. Ο βασικός κορμός των νέων αποφάσεων αφορά την εκπαίδευση και την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών της Λεμεσού στις τάξεις.

Οι υπόλοιπες χαλαρώσεις στην ουσία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως γαρνιτούρα, μιας και στόχο έχουν περισσότερο την ψυχολογική τόνωση των πολιτών. Η προσοχή των επιδημιολόγων και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης θα είναι στραμμένη, το επόμενο διάστημα στους επιδημιολογικούς δείκτες που αφορούν την εκπαίδευση, υπό την ανησυχία επιδείνωσης της πανδημίας. Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το τελευταίο διάστημα η «Κ», η σταθεροποίηση που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες ήταν ένας από τους παράγοντες που απέτρεψε πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία μιας και οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται οριακά, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία αν και ελεγχόμενη, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό των πολιτικών αποφάσεων, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την κυβέρνηση τοποθετείται στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας με την ελπίδα τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια που θα επιτρέψουν ένα ακόμη γύρω χαλαρώσεων, εκτός προγράμματος.

Οι μαθητές

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνοδεύουν τις υπουργικές αποφάσεις δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προληπτικά μέτρα και ελέγχους του συνόλου της εκπαίδευσης, σε καθεστώς φυσικής παρουσίας. Ειδική αναφορά γίνεται για τους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη) για τους οποίους θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Την ερχόμενη Παρασκευή οι μαθητές που θα επιστρέψουν στις τάξεις θα πρέπει να έχουν φροντίσει οι γονείς τους, να έχουν αρνητικό rapid test. Το πρόγραμμα ελέγχων στα σχολεία θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει κυβέρνηση και υγειονομικές υπηρεσίες είναι οι επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο θόρυβο για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα θέματα ασφάλεια που τίθενται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις θετικές τοποθετήσεις του ΕΜΑ, τα στοιχεία με τα ραντεβού εμβολιασμών του πληθυσμού δείχνουν μια δισταχτικότητα των πολιτών. Στον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού από την τριήμερη αναστολή των εμβολιασμών, το ποσοστό των νέων ραντεβού κινήθηκε στο 57% των διαθέσιμων ραντεβού. Η ίδια τάση επαναλήφθηκε και στα ραντεβού για παχύσαρκα άτομα και διαβητικούς. Με βάση ανεπίσημη ενημέρωση μέσω της εμβολιαστικής πύλης κλείστηκαν 7200 ραντεβού από τις 19 χιλιάδες που ήταν διαθέσιμα. Η τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα παρακολουθείται με προσοχή από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αναμένει να δει πως θα κινηθεί το επόμενο πακέτο των διαθέσιμων ραντεβού για άτομα ηλικίας 64 ετών και άνω. Η πύλη εμβολιασμού θα ανοίξει την Πέμπτη 1η Απριλίου, στις 8 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 4 Απριλίου, στις 7 το βράδυ, για 17,814 ραντεβού για εμβολιασμούς και με τα τρία διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech.

Οι χαλαρώσεις

Εν αντιθέσει με την πρακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, η διάρκεια των νέων χαλαρώσεων από 2 εβδομάδες αυξήθηκε σε τέσσερις, με ημερομηνία λήξης την Μεγάλη Παρασκευή 30η Απριλίου.

-Επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων παγκύπρια.

-Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά άτομα, 6+1.

-Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια.

-Αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία (3) για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή.

-Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).

-Επιτρέπεται με προϋποθέσεις η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση