ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Παρανομίες και ανησυχία με την πρώτη του «unlock»

«Ένα άτομο-φορέας σε τέτοιους χώρους είναι αρκετό, αν δεν τηρούνται οι κανόνες, για να αρχίσει μια αλυσίδα μετάδοσης»

Του Γιάννου Λύτρα

Η Πέμπτη 21 Μαΐου ήταν η μέρα ορόσημο σε σχέση με την επέκταση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου, ωστόσο, ανακοινώθηκαν ήδη δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 τα οποία προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου 10 χιλιάδων εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε χώρο εστίασης που δεν είχε επαναλειτουργήσει, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης. Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα εκφράζει κάποιες ανησυχίες, σε σχέση με την εικόνα που παρουσίασαν από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργίας τους οι χώροι εστίασης, καθώς φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν παντού τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Κ», και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ο οποίος έστειλε και σχετικό μήνυμα προς όλους όσοι έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν την ασφάλεια των εργαζομένων και των θαμώνων σε αυτούς τους χώρους.

«Η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες (Πέμπτη), ειδικά σε χώρους εστίασης, δεν ήταν η ιδανική. Είναι απόλυτη ευθύνη των υπεύθυνων αυτών των χώρων να φροντίσουν για την εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Είναι όμως και απόλυτη ευθύνη του κάθε ενός από εμάς να φροντίζει να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του. Δεν έχει καμία σημασία να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά τα άτομα να κινούνται μεταξύ των τραπεζιών και να μιλούν χωρίς μάσκα ο ένας με τον άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που το προσωπικό αυτών των χώρων επιβάλλεται να κάνει χρήση μάσκας, ακριβώς διότι κινείται μεταξύ του κόσμου. Ένα άτομο φορέας σε τέτοιους χώρους είναι αρκετό αν δεν τηρούνται οι κανόνες να αρχίσει μια αλυσίδα μετάδοσης», ήταν τα ακριβή λόγια του Δρος Μάριου Λοΐζου κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη της Παρασκευής.

Παράνομες μετατροπές

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, είπε ότι μια μικρή μερίδα επιχειρηματιών, παρανόμησε ήδη με το «καλημέρα». Όπως εξήγησε, σε κάποιες περιπτώσεις, χώροι αναψυχής, οι οποίοι είχαν ανοίξει αρχικά ως εστιατόρια, από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά, άλλαζαν χαρακτήρα και μετατρέπονταν σε μπαράκια, με πιο χορευτική μουσική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θαμώνες να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να περιφέρονται σε αυτά, γεγονός που συμβάλλει στο να έρχονται σε πιο στενή επαφή ο ένας με τον άλλο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το να εποπτεύονται όπως έχει προκαθοριστεί οι χώροι αυτοί και, όπου χρειάζεται, να εφαρμόζεται η νομοθεσία, τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει η Αστυνομία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές, ανέφερε. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός ιδιοκτήτη κέντρου αναψυχής, ο οποίος προτίμησε όπως μην επαναλειτουργήσει το υποστατικό του, καθώς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση, σε περίπτωση που οι θαμώνες κατανάλωναν κάποια ποσότητα αλκοόλ και θα χαλάρωναν.

Ο κος Λεβέντης εμφατικά έστειλε το δικό του, «ξεκάθαρο μήνυμα, που απορρέει από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων»: να υπάρχει μία καρέκλα για τον κάθε θαμώνα ξεχωριστά και η εξυπηρέτηση να γίνεται σε χαμηλούς τόνους. Επίσης, ο ίδιος δεν διστάζει να πει ότι πρέπει να καταγγέλλονται θαμώνες κέντρων αναψυχής και οι ιδιοκτήτες τους, αν παρατηρούνται παραβιάσεις της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο να βρίσκεται μια παρέα έξι ατόμων σε ένα τραπέζι, αλλά μόνο για τα δύο εξ αυτών να υπάρχει διαθέσιμο κάθισμα και τα υπόλοιπα να είναι όρθια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τόνισε ότι πρέπει να καταγγέλλονται όλα τα όρθια άτομα και ο ιδιοκτήτης του χώρου. Με εμφατικό τρόπο, είπε ότι θα ήταν κρίμα και άδικο, για τις παρανομίες μερικών, να απαγορευθεί η επαναλειτουργία όλων των υποστατικών παγκύπρια.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση