ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Παραμένουν τα SMS, ανοίγουν εργοτάξια και λιανικό εμπόριο

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα 837

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εισέλθει σε διαδικασία άρσης των μέτρων, που λήφθηκαν για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση προχώρησε στον καταρτισμό του πλάνου που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα αφορά τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, από ενάρξεως της πανδημίας στην Κύπρο. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, κινούνται στη λογική της μερικής χαλάρωσης των μετακινήσεων των πολιτών, χωρίς ωστόσο να αίρεται η βασική τους φιλοσοφία. Πρακτική που αποκαλύπτει το βασικό μέλημα της κυβέρνησης να προλάβει το ανεπιθύμητο σενάριο, επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας της πανδημίας. Αυτό το οποίο προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία και ήταν στη σφαίρα των ολοήμερων συζητήσεων προετοιμασίας του πακέτου μέτρων, ήταν η επιδείνωση της όλης κατάστασης στη Γερμανία η οποία, επίσης, βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο μέχρι αργά την Τρίτη το βράδυ προετοίμαζε την πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, κινήθηκε στη λογική βήμα – βήμα άρσης των περιορισμών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη φάση η εκκίνηση της οποίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, προσδιορίζεται να γίνει την 4η Μαΐου 2020. Πρώτη φάση η διάρκεια της οποίας θα είναι δεκατέσσερις μέρες. Όσο δηλαδή η χρονική διάρκεια επώασης του ιού. Εκτός από τα ζητήματα των μετακινήσεων, στην πρώτη φάση έχει συμπεριληφθεί και ένα μέρος των μέτρων που αφορούν την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Τα SMS

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την πανδημία υπό τον Νίκο Αναστασιάδη και στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομίας, ασχολήθηκε με το γενικό πλαίσιο άρσης των περιορισμών στο σύνολο τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκκίνηση. Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιασθεί πρόνοια για μερική χαλάρωση του υφιστάμενου πλαισίου με της μετακινήσεις. Εδώ η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Τα γραπτά μηνύματα (SMS), στο 8998, δεν θα εγκαταλείψουν την καθημερινότητα των πολιτών με μια διαφοροποίηση. Θα αυξηθεί η συχνότητα των εγκρίσεων, σε ημερήσια βάση που σήμερα είναι μια άδεια την ημέρα. Ως προς το νέο καθεστώς που θα ισχύει, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιες θέλουν από τις 4 Μαΐου, οι εγκρίσεις να αυξάνονται σε δυο ενώ κάποιες άλλες σε τρεις. Στο κομμάτι των μετακινήσεων, η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει στην υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το προηγούμενο διάστημα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Διακίνηση

Στο κομμάτι των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, στην πρώτη φάση μερικής άρσης συμπεριλαμβάνονται και οι διακινήσεις για σκοπούς άθλησης. Στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», εάν δεν προκύψουν δεύτερες σκέψεις τις τελευταίας στιγμής, προτείνεται το άνοιγμα των πεζόδρομων αλλά και παραλιακών μετώπων για σκοπούς ψυχαγωγίας και σωματικής άσκησης. Στο κομμάτι αυτό δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβληθούν χρονικοί περιορισμοί, ή περιορισμοί στη συχνότητα, σε ημερήσια βάση. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάσθηκε και το σενάριο ανοίγματος παραλιών για σκοπούς άσκησης χωρίς κρεβατάκια. Κάνοντας μια πρώτη σύγκριση των πληροφοριών που υπάρχουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εισηγήσεις που παρουσίασε η κυριακάτικη «Κ» και κινούνται στη λογική άρσης των μέτρων με το σταγονόμετρο.

Οικονομία

Στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων, η προσοχή επικεντρώνεται και στην σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που προσφέρουν αυξημένο βαθμό ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων. Στο πνεύμα αυτό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως από τις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η δραστηριότητα σε εργοτάξια αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν ως σημείο αναφοράς εξωτερικούς χώρους. Στις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής γίνεται λόγος για επαγγέλματα όπως υπεργολάβοι, ξυλουργοί, εργαζόμενοι στο αλουμίνιο, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής, ξυλείας και φυτώρια. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν στην ίδια κατηγορία άρσης των περιορισμών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και του λιανικού εμπορίου, όπως καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και άλλα. Η άρση των περιορισμών πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις στο κομμάτι των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Παρακολούθηση

Για την ώρα το βασικό ζητούμενο αλλά και η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην εφαρμογή της πρώτης φάσης. Άγνωστο παρέμενε, μέχρι αργά το βράδυ Τρίτης, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρήσει θα συμπεριλάβει και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, μετά την πρώτη φάση ή θα επιλέξει την τμηματική ανακοίνωση και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης φάσης. Όσα μέτρα έχουν ληφθεί και δεν αίρονται συνεχίζει η ισχύς τους, καθώς και οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες. Η κυβέρνηση θορυβημένη από την έντονη δημοσιότητα των τελευταίων ημερών και το ενδεχόμενο χαλάρωσης του πληθυσμού, επέλεξε να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό τα όσα απασχόλησαν τη σύσκεψη της Τρίτης μέχρι και τις επίσημες ανακοινώσεις. Ένα άλλα στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί έντονους προβληματισμούς στο Προεδρικό Μέγαρο τις τελευταίες ώρες, είναι τα στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας παρακολουθείται στενά έλεγαν πηγές στην «Κ». Το πακέτο μέτρων θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση την Τετάρτη και μετά θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X