ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα ύποπτα συμπτώματα - Τι πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» στους γονείς

Προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης οι γονείς σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει εξαιτίας των ύποπτων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και ήδη έχουν καταγραφεί σε 14 χώρες, στην πλειοψηφία τους στη Βρετανία.

Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περίπου 200 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, δεκαεπτά εκ των οποίων κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Έντονη ανησυχία επικρατεί από την έξαρση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καραντίνα λόγω του κορονοϊού δημιούργησε κενό ανοσίας και έτσι ένας κοινός αδενοϊός που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως κοινό κρυολόγημα, ο αδενοϊός 41, οδηγεί τώρα, σε κάποιες περιπτώσεις, σε οξεία ηπατίτιδα.

Τι είναι ηπατιτίδα;

Η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος. Η φλεγμονή είναι η αντίδραση ενός ιστού σε ερεθισμό ή τραυματισμό. Γενικά οδηγεί σε πόνο, ερυθρότητα και οίδημα.

Υπάρχουν πολλές αιτίες της ηπατίτιδας. Η ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και μπορεί να είναι είτε οξεία (διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες) είτε χρόνια (διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες). Η ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

*Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίζεται αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμέτους και διάρροιες.

*Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα.

*Ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς πρέπει να δοθεί στα μάτια και στο δέρμα του παιδιού τους, καθώς το ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού.

Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα, πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος.

*Τους γονείς θα πρέπει επίσης να ανησυχήσει ο κνησμός στο σώμα, ο πυρετός και η ναυτία που νιώθει το παιδί τους.

Οι ειδικοί συστήνουν να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι, για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X