ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Όσα πρέπει να ξέρεις για την νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο

Δέσποινα Άσπρου

Όπως ήδη σας έχουμε πει χθες Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, η πρώην υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας, Sanna Marin, σε ηλικία μόλις 34 ετών ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας και σε λίγες μέρες θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. Από την στιγμή την στιγμή της ορκωμοσίας της και έπειτα, η Sanna Marin θα είναι η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και η τρίτη μόλις γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ποια όμως είναι στην πραγματικότητα η Sanna Marin;

H νέα Φινλανδή πρωθυπουργός γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 16 Νοεμβρίου του 1985 και μεγάλωσε στο Έσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί μόνιμα στο Τάμπερε.

Βρίσκεται στη Βουλή της χώρας από το 2015, ενώ μόλις τον Ιούνιο του 2019 ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Σπούδασε το πανεπιστήμιο του Τάμπερε, από όπου αποφοίτησε το 2017 με master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2012 εκλέχτηκε στο Δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, ενώ ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2013 έως το 2017.

Η Marin εκλέχθηκε δεύτερη αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 2014.

Τα παιδικά χρόνια για την Marin φαίνεται να ήταν αρκετά δύσκολα, αφού ως παιδί ομόφυλων γονιών δεν μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα για την οικογενειακή της κατάσταση. Λόγω μάλιστα αυτού, η ίδια αποκάλυψε πως μικρή αισθανόταν 'αόρατη', αφού ουσιαστικά της εστερείτο το δικαίωμα της έκφρασης.

Μιλώντας το 2015 στο περιοδικό Me Naiset για την οικογενειακή της κατάσταση, η Marin δήλωσε «Είναι κάτι για το οποίο στο παρελθόν δεν μπορούσε κανείς να μιλήσει εύκολα. Αυτό έγινε εφικτό μετά το 2000, όταν η κοινωνία μας έγινε πιο ανοιχτή στις rainbow οικογένειες».

«Η οικογένειά μου μου δίδαξε την σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η ίδια εκφράζοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της προς τις δύο της μητέρες. «Ο κόσμος πολλές φορές δεν μας αναγνώριζε ως μια πραγματική οικογένεια ή ίση με τους άλλους. Αλλά δεν έπεσα θύμα εκφοβισμού. Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πολύ ειλικρινής και πεισματάρα. Δεν θα δεχόμουν τίποτα με ευκολία. Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται για μια άποψη. Είναι το θεμέλια όλων» πρόσθεσε η ίδια.

Σήμερα η ίδια έχει ένα παιδί με τον συνεργάτη και επί χρόνια σύντροφό της Markus Räikkönen.

Αν και η Sanna Marin φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενη, αρκετοί υποστηρίζουν πως αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια μάλλον ατυχή συγκυρία, καθώς η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και μέχρι το τέλος του χρόνου και έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το μπλοκ, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα. Επίσης, η Sanna Marin αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω ενός απεργιακού κύματος, το οποίος θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας από σήμερα. Η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών εκτιμά ότι οι απεργίες θα κοστίσουν στις εταιρείες συνδυαστικά 500 εκατ. ευρώ από διαφυγόντα κέρδη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Φινλανδία είναι μια σύγχρονη και προοδευτική χώρα, οπότε το γεγονός ότι έχει μια νεαρή γυναίκα ως πρωθυπουργό, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν μας. Οι σκανδιναβικές χώρες άλλωστε ξεχωρίζουν για την προοδευτική τους κουλτούρα, τις προηγμένες τεχνολογικά υποδομές τους, αλλά και για την υψηλή θέση τους στην παγκόσμια λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών.


H Sanna Marin και ο σύντροφός της, Markus Räikkönen

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS