ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Οι κουκουβάγιες έγιναν viral και να όσα γνωρίζουμε για αυτές

Μαρία Σάββα

Τον γύρο των ΜΜΕ κάνει τα τελευταία 24ωρα μια υπόθεση που έγινε viral στην Κύπρο, καθώς μέλη της ΥΚΑΝ, εντόπισαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και... τρείς κουκουβάγιες, σε υποστατικό 32χρονου στην επαρχία Λευκωσίας. Αν και η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορέσαμε να μην εστιάσουμε στις κουκουβάγιες, οι οποίες δεν συνηθίζουν να έχουν τον ρόλο κατοικίδιων. Αν και τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις κουκουβάγιες είναι πολλά, με χαρακτηριστικότερα το αν προορίζονταν για πώληση ή αν ο 23χρονος ήταν συλλέκτης είναι πολλά, δεν μπορέσαμε να μην εστιάσουμε σε αυτές και με αφορμή την υπόθεση να θυμηθούμε μερικά πράγματα για το είδος τους.

Πριν όμως δούμε μερικές γενικότερες πληροφορίες για τις κουκουβάγιες, να σημειώσουμε ότι το είδος που βρέθηκε στο υποστατικό στην Κύπρο ονομάζεται «μπούφος» και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ξανά στο νησί μας, παρά μόνο στο εξωτερικό.

Αν και ο «μπούφος» βρίσκεται στην ίδια οικογένεια με το πουλί της σοφίας, το συγκεκριμένο είδος θεωρείται άχαρο και χαζό, έχοντας μεγάλα γουρλωτά μάτια, μύτη που μοιάζει με ράμφος και φωνή που συνήθως περιγράφεται ως μονότονη, διαπεραστική και οξεία. Είναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο είδος κουκουβάγιας τρώει ποντίκια.

Ας δούμε τώρα, μερικά πράγματα που γνωρίζουμε και χαρακτηριστικά των κουκουβάγιων.

  • Το πουλί της σοφίας αποτελεί μέρος της εκπληκτικής πτηνοπανίδας του πλανήτη, με περίπου 200 διαφορετικά είδη, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Στο νησί μας όμως συναντάμε μόνο τα 5 από τα είδη των κουκουβαγιών που υπάρχουν, με μια από αυτές να είναι η νυκτόβια κουκουβάγια η οποία αποτελεί από το 2019 το τρίτο ενδημικό είδος πουλιού της Κύπρου.
  • Να αναφέρουμε επίσης ότι χωρίζονται σε δυο οικογένειες: τις γλαυκίδες και τις τυτονίδες και η διατροφή τους αποτελείται από τρωκτικά, μεγάλα έντομα, όπως οι ακρίδες, σαύρες, αμφίβια, μικρά πούλια και νεαρά φίδια.
  • Όπως είναι γνωστό, πολλά είδη κουκουβάγιας έχουν ασύμμετρα αυτιά. Ένα από τα πράγματα που κάνουν εντύπωση είναι το ότι όταν τα αυτιά τους βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη του κεφαλιού τους, μπορούν να εντοπίσουν τη θέση των ήχων σε πολλαπλές διαστάσεις.
  •  Τα μάτια μιας κουκουβάγιας δεν είναι αληθινά «μάτια». Τα μάτια τους είναι εντελώς ακίνητα, παρέχοντας διόφθαλμη όραση που εστιάζει πλήρως στο «θύμα» τους και ενισχύει την αντίληψη του βάθους.
  • Οι κουκουβάγιες μπορούν να περιστρέψουν τον λαιμό τους κατά 270 μοίρες. Ένα σύστημα συγκέντρωσης αίματος συλλέγει αίμα για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο και τα μάτια τους όταν η κίνηση του λαιμού διακόπτει την κυκλοφορία.
  • Μια ομάδα κουκουβάγιων ονομάζεται κοινοβούλιο. Αυτό προέρχεται από την περιγραφή του C.S. Lewis για μια συνάντηση κουκουβάγιων στο The Chronicles of Narnia.
  • Στην πραγματικότητα, οι κουκουβάγιες είναι απίστευτα καλοί κυνηγοί. Δείτε αυτό το βίντεο για να μάθετε γιατί:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση